• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ο αμφιλεγόμενος κύριος Schäuble: Ήρωας ή… κακούργος;

    Eurogroup

    Wolfgang Schäuble


    Κάποιοι τον λατρεύουν. Κάποιοι άλλοι (μάλλον οι περισσότεροι) τον μισούν. Πάντως, κανείς δεν είναι αδιάφορος απέναντί του. Ο Wolfgang Schäuble μοιάζει να είναι ο άνθρωπος για τον οποίο επινοήθηκε η λέξη “αμφιλεγόμενος”.

    Η σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που λόγω οικονομικών δυσκολιών αναγκάστηκαν να μπουν σε διεθνή οικονομικά προγράμματα, έφερε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στο προσκήνιο. Συχνά παρουσιάζεται ως “ο σκληρός του Βερολίνου”. Απόλυτος στις απόψεις του και επιτηδευμένα είρων απέναντι σε όσους διαφωνούν μαζί του, σίγουρα δεν κερδίζει συμπάθειες με τη γενικότερη συμπεριφορά του.

    Κι όμως: ειδικά στη Γερμανία ο Schäuble είναι εξαιρετικά δημοφιλής – μάλιστα, με την αυστηρή του στάση όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, σε αντίθεση με την πολύ πιο διαλλακτική Angela Merkel, έχει αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά αποδοχής του, τα οποία είχαν ήδη ανέβει μεταξύ των Γερμανών πολιτών πριν από λίγους μήνες, όταν είχε υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έστω και “προσωρινά”.

    Πριν από λίγους μήνες τιμήθηκε με το βραβείο «Bambi» στην κατηγορία «Millennium», για την προσφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Μία ιστορική αναδρομή στο παρελθόν του ίσως μας δώσει κάποιες εξηγήσεις για τον μυστήριο κύριο Schäuble.

    Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1942, ο Wolfgang Schäuble έζησε σε πολύ μικρή ηλικία τη φρίκη του πολέμου. Μόλις στα δύο του χρόνια έφτασε μια ανάσα από τον θάνατο, όταν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στην πόλη Freiburg, όπου γεννήθηκε, παγιδεύτηκε στο σπίτι της οικογένειάς του και σώθηκε χάρη στην παρέμβαση του αδερφού του, Frieder.

    Όμως δεν ήταν οι κακουχίες του πολέμου και της φτώχειας στη μεταπολεμική Γερμανία που σχημάτισαν τον “στρυφνό” χαρακτήρα του Schäuble. Μάλλον ήταν η αυστηρή προτεσταντική ηθική που διδάχθηκε από τους γονείς του, η ηθική στη λογική της οποίας το χρέος ισοδυναμεί με αμαρτία (ναι, στα γερμανικά η λέξη Schuld σημαίνει “χρέος”, αλλά και “αμαρτία”) – μάλιστα, ο ίδιος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit είχε δηλώσει περήφανος για μία πράξη της μητέρας του, που κάποτε δεν είχε ψιλά για το παρκόμετρο, και την επόμενη μέρα οδήγησε αρκετά χιλιόμετρα μόνο και μόνο για να πάει στο ίδιο παρκόμετρο και να πληρώσει τα μόλις 20 pfennig που “χρωστούσε”. Τώρα μάλλον καταλαβαίνετε από πού πήρε…

    Ως πολιτικός, ο Schäuble ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του μόλις σε ηλικία 19 ετών, το 1961, όταν και εντάχθηκε στη νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών, με τους οποίους και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής 11 χρόνια αργότερα. Ο άνθρωπος όμως που τον έφερε στην επιφάνεια ήταν ο καγκελάριος Helmut Kohl, στις κυβερνήσεις του οποίου υπήρξε υπουργός – μάλιστα, ο Kohl έλεγε συχνά ότι τον προόριζε για διάδοχό του στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, και είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ότι το 2002, μετά την εισαγωγή του ευρώ στη Γερμανία, θα του έδινε τα “κλειδιά” του κόμματος και της χώρας. Μόνο που το 1998 οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν τις εκλογές, κι έτσι ο Schäuble έγινε μεν πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά όχι και καγκελάριος.

    Όμως και η θητεία του ως επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών ήταν σύντομη. 15 μήνες μετά την τοποθέτησή του, ο Schäuble αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, το 1994 είχε λάβει 100.000 γερμανικά μάρκα από τον έμπορο όπλων Karlheinz Schreiber. Το κόμμα του δεν τον κάλυψε, κι έτσι ξεκίνησε η (χρυσή, κατά πολλούς) εποχή Μέρκελ στους Χριστιανοδημοκράτες.

    Παρά τη σπίλωση του ονόματός του, η Άνγκελα Μέρκελ δεν τον εγκατέλειψε. Το 2005 ο Schäuble ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ από το 2009 μέχρι σήμερα είναι ο “τσάρος” της γερμανικής (και σε μεγάλο βαθμό και της ευρωπαϊκής) οικονομίας.

    Όμως καμία βιογραφία του Wolfgang Schäuble δεν θα ήταν πλήρης χωρίς μία αναφορά στην απόπειρα δολοφονίας του, η οποία τον άφησε ανάπηρο. Τον Οκτώβριο του 1990 ο ψυχοπαθής Dieter Kaufmann πυροβόλησε τρεις φορές τον Schäuble κατά τη διάρκεια μίας ομιλίας του στο Oppenau. Μία από τις σφαίρες τον βρήκε στη σπονδυλική στήλη, αφήνοντάς τον παράλυτο από τη μέση και κάτω.

    Ωστόσο, η αναπηρία του δεν τον εμπόδισε να ανελιχθεί σε μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής. Με το γνωστό πείσμα του και τον ακατάβλητο εγωισμό του, ο Schäuble κατάφερε να φτάσει πολύ ψηλά – ακόμα και οι πολέμιοί του τού αναγνωρίζουν το αγωνιστικό του πνεύμα.

    Όπως και να το δει κανείς, ο Wolfgang Schäuble αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Γερμανίας. Κι ας μην αρέσει αυτό σε πολλούς. Άλλωστε, για τον ίδιο μάλλον έχει μεγαλύτερη σημασία το τι λένε οι Γερμανοί πολίτες, που τον εκλέγουν σταθερά βουλευτή από το 1972 μέχρι σήμερα, παρά οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι ή οι Ιταλοί…



    ΣΧΟΛΙΑ