• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ντοκουμέντα μιας ανείπωτης τραγωδίας – «Ακούσαμε την κραυγή του παιδιού που καιγόταν»

    • NewsRoom


    74 θύματα, εκατοντάδες τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενους μετρά η χθεσινή φονική πυρκαγιά, ωστόσο αυτό που συγκλονίζει είναι οι δηλώσεις των ανθρώπων που έγιναν μάρτυρες της καταστροφής.

    Μια γυναίκα είδε στο Κόκκινο Λιμανάκι ένα 13χρονο κορίτσι να καίγεται, να πηδάει από το γκρεμό στη θάλασσα και να σκοτώνεται ακαριαία. Η ίδια πήδηξε στη θάλασσα να σωθεί και έμεινε στο νερό για 2 ώρες. Περιγράφοντας χαρακτηριστικά την τραγική αυτή εικόνα, η κυρία Μαρία Πάτσιου είπε πως το φόρεμα του κοριτσιού είχε πιάσει φωτιά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, νεκροί βρέθηκαν τόσο ο πατέρας, όσο και ο αδελφός της 13χρονης που πήδηξε σε γκρεμό για να σωθεί από τις φλόγες και σκοτώθηκε ακαριαία.

    mar3

    «Η φωτιά ξεκίνησε πάνω από εμάς, υπήρχε μόνο ένα ελικόπτερο, μετά ήρθε άλλο ένα, αλλά η φωτιά έφτασε εδώ πολύ γρήγορα. Στο οικόπεδο δεν ξέρω τι έγινε. Είδα μία κοπελίτσα 13 ετών που πήδηξε από το γκρεμό. Καιγόταν, στην απελπισία της πήδηξε. Προφανώς δεν μπορούσε να δει λόγω του καπνού», ανέφερε η γυναίκα.

    «Ακούσαμε την κραυγή του παιδιού που καιγόταν και πήδηξε από τα 15 μέτρα», λέει χαρακτηριστικά. «Μπροστά μου έπεσε το κοριτσάκι 13 ετών πήδηξε να σωθεί από την φωτιά από ύψος 10 μέτρων Στην οδό Δημοκρατίας 162 έχει ένα στενό δρομάκι το οποίο βγάζει στην θάλασσα, όταν καταφέραμε και περάσαμε στην παραλία ακούσαμε την κραυγή του παιδιού που καιγόταν και πήδηξε από τα 15 μέτρα».

    items2

    Συγκλονιστικές μαρτυρίες

    «Είδα καμένους ανθρώπους μέσα στα αυτοκίνητα τους και τρέχαμε να σωθούμε» είπε μια μητέρα με τα δύο παιδιά στα χέρια που κατάφερε και σώθηκε. «Μέσα σε δευτερόλεπτα, πραγματικά μας περικύκλωσαν οι φλόγες γύρω από τα σπίτια μας. Με το που άρχισαν οι φλόγες να καίνε τις πόρτες μας, βγήκαμε ξυπόλητοι και με τα εσώρουχα έχοντας τα παιδιά μου στα χέρια, δύο παιδιά ένα 3 και ένα 6 ετών και αρχίσαμε να τρέχουμε. Οι παντόφλες έλιωναν στην άσφαλτο. Μόνο εκρήξεις γινόντουσαν αριστερά και δεξιά και πέφταν τα αποκαΐδια επάνω μας. Μένουμε κοντά στην παραλία και τρέξαμε γρήγορα στην θάλασσα και πέσαμε με τα παιδιά. Γύρω έσκαγαν παντού οι φιάλες και ήταν λες και βρισκόμασταν σε πόλεμο».

    «Μπήκαμε όλοι μέσα στο νερό και πιστεύαμε πως θα τελειώσει όμως δεν τέλειωνε» υπογράμμισε άλλος κάτοικος της περιοχής που κράτησε την ψυχραιμία του και συμβούλεψε σωστά τους συμπολίτες του.

    items4

    «Μέσα σε ελάχιστα λεπτά ήρθε η φωτιά από την Μαραθώνος και χτύπησε εδώ πέρα. Οπότε κάποιοι από εδώ είπαν να πάρουν τα αυτοκίνητα τους και να φύγουν. Ευτυχώς τους άλλαξα γνώμη και τους είπα να μην το κάνουν και κατεβήκαμε περίπου 45 άνθρωποι γυναίκες παιδιά ηλικιωμένοι και νέοι σε αυτήν εδώ την παραλία και σωθήκαμε».

    Ντοκουμέντα μιας ανείπωτης τραγωδίας

    Παιδικά ρούχα και παπούτσια, προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που έσπευσαν απελπισμένοι και μέσα στην αγωνία να κινηθούν προς τη θάλασσα για να σωθούν, μαρτυρούν την τραγωδία.

    items7

    items5

    items6Δύο Πολωνοί μεταξύ των νεκρών / Φωτογραφία intime/ Πέτρος Λιάκος

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι λέει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου βρέθηκαν 26 νεκροί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στους 74 επισήμως οι νεκροί από τις πυρκαγιές – Η φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι εκδηλώσεις που έχουν αναβληθεί/ακυρωθεί μέχρι στιγμής λόγω πένθους



    ΣΧΟΛΙΑ