• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Τα 4 αιτήματα από τους καναλάρχες. Ο Νίκος Παππάς τους είπε ότι σε 3 μήνες θα είναι στο αέρα


    Με Γιάννη Αλαφούζο του ομίλου ΣΚΑΙ ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε, μέχρι αργά το βράδυ, ο υπουργός Επικρατείας κ.Νίκος Παππάς. Νωρίτερα συναντήθηκε  με τους άλλους 3 επιχειρηματίες που υπερθεμάτισαν στην πρόσφατη δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, Βαγγέλη Μαρινάκη, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα και Θοδωρή Κυριακού, τονίζοντας ότι “σε 3 μήνες πρέπει να είναι όλα τα κανάλια στον αέρα ( εννοώντας τα Κανάλια των  κ. Καλογριτσα και Μαρινακη) 

    “Πολύ παραγωγικές” χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τις συναντήσεις υποστηρίζοντας ότι όλα έγιναν “σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης” και προανήγγειλε ότι τέτοιες συναντήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα, και δικές του, και του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τους συμβούλους των ιδιοκτητών, για να οργανώσουν με συγκροτημένο τρόπο τη μετάβαση στην καινούρια τηλεοπτική πραγματικότητα.

    Οι μεγάλες αντιδράσεις 

    Η πρώτη αντίδραση που διατυπώθηκε από τον νομικό σύμβουλό του κ. Καλογρίτσα, ήταν να καθυστερήσει για τουλάχιστον είκοσι ημέρες η έκδοση της κατακυρωτικής πράξης με τους νικητές του διαγωνισμού, έτσι ώστε να μην προηγηθεί η έκδοσή της, της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας για την νομιμότητα ανακήρυξης των υποψηφίων.

    Κώστας Κιμπουροπουλος. CEO SKAI
    Κώστας Κιμπουροπουλος. CEO SKAI
    H δικηγόρος της εταιρίας ALTER EGO
    H δικηγόρος της εταιρίας ALTER EGO

    Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η κατακυρωτική πράξη θα πρέπει να εκδοθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου και εντός των προσεχών 15 ημερών θα πρέπει οι νικητές να καταβάλουν την πρώτη δόση (30%) του τελικού τιμήματος που πρόσφεραν. Όμως στις 16 Σεπτεμβρίου θα εκδικαστούν οι προσφυγές των υποψηφίων κατά συνυποψηφίων τους για το αν νομίμως ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι. Όπως επισήμανε η πλευρά Καλογρίτσα, επειδή η απόφαση θα εκδοθεί εντός 20ημέρου με πιθανό το ενδεχόμενο το δικαστήριο να ακυρώσει κάποια συμμετοχή, θα πρέπει ως τότε να αναβληθεί και η καταβολή του τιμήματος.

    Η δεύτερη ένσταση που προέβαλλαν όλοι οι εκπρόσωποι των καναλιών, ήταν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει πως θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για την διαφήμιση, ο οποία στο εξής τίθεται υπό κρατικό έλεγχο και μάλιστα με επιπλέον κόστος για τα λειτουργούντα κανάλια που αγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου.

    H δικηγόρος της εταιρίας ALTER EGO
    H δικηγόρος της εταιρίας ALTER EGO

    Όπως τονίζουν τα κανάλια, το πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά τιμήματα για την απόκτηση της άδειας, καθιστά αμφίβολη την βιωσιμότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αν όχι αδύνατη. Και για τον λόγο αυτό ζητούν την τροποποίηση του νόμου και την δέσμευση της κυβέρνησης για το τελικό περιεχόμενό του.

    Αθέμιτος ανταγωνισμός 

    Ταυτόχρονα και οι τέσσερις εταιρείες, ζητούν να αποσαφηνιστεί πόσες τελικώς θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν στο μέλλον (πανελλαδικές, θεματικές και περιφερειακές) κι αν αυτές θα δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τις εταιρείες που κατοχύρωσαν πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου. Μάλιστα οι τέσσερις εταιρείες ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί δημοσίως για το ζήτημα αυτό, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν και οι κανόνες λειτουργίας της τηλεοπτικής αγοράς στο μέλλον.

    Επίσης τα κανάλια, με επικεφαλής τον ΣΚΑΪ και τον ΑΝΤΕΝΝΑ που το έθεσαν στην συνάντηση, ζητά να υπογραφούν συμβάσεις του δημοσίου με τον κάθε υπερθεματιστή ξεχωριστά, όπου θα αναφέρονται όχι μόνο οι υποχρεώσεις της κάθε εταιρείας, αλλά και οι υποχρεώσεις του δημοσίου απέναντί τους, έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπαν “να είναι σαφείς και ξεκάθαροι εξ αρχής οι όροι του παιχνιδιού”.

    Για όλα αυτά τα ζητήματα, η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει, γεγονός που αποδεικνύει, οτι μπορεί ο διαγωνισμός να τελείωσε , αλλά οι διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών θα διαρκέσουν πολύ ακόμα με το ενδεχόμενο εκπλήξεων και ανατροπών να είναι ακόμα υπαρκτό.

    Ερωτηθείς για τους άνεργους που θα προκύψουν, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι είναι υποκριτικό ορισμένοι να επιτίθενται στην κυβέρνηση για αυτά τα ζητήματα και πως για πρώτη φορά, με τον νόμο της κυβέρνησης, μπαίνει φρένο στη μείωση της απασχόλησης στον κλάδο της τηλεόρασης. Είπε ειδικότερα ότι “ο κλάδος της τηλεόρασης έχει υποφέρει από ραγδαία μείωση της απασχόλησης” και πως “είναι η πρώτη φορά που με τον ν.4339, τον δικό μας νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες μπαίνει ένα φρένο στη μείωση της απασχόλησης”.

    Σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο συμμαχιών μεταξύ καναλαρχών, σημείωσε ότι αυτά είναι επιχειρηματικές αποφάσεις τις οποίες δεν θα ήθελε εκείνος να σχολιάσει και να παρέμβει. “Νομίζω ότι θα είμαστε μέσα στα προβλεπόμενα, δεν θα καθυστερήσουμε”, απάντησε αναφορικά με τις περιφερειακές και θεματικές άδειες.

    Συναντήσεις με τον γγ Επικοινωνιας και Ενημερωσης

    Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών, οι οποίοι και συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ.Λ.Κρέτσο, ζήτησαν ορισμένες διευκρινήσεις πριν καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις, αφήνοντας έτσι το περιθώριο να σκεφτεί κανείς ότι ο διαγωνισμός δεν έχει τελειώσει!



    ΣΧΟΛΙΑ