• First Top Stories

    Τα φανερά ραντεβού του Μαξίμου με τους καναλάρχες. Ποιους είδαν, τι υποσχέθηκαν

    Νίκος Παππάς

    Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς


    Ποιος να το φανταζόταν ότι επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έφταναν οι καναλάρχες να… αλωνίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου – οι ίδιοι αυτοί καναλάρχες που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει ως “εχθρικούς” απέναντί του και ανεπιθύμητους, προσπαθώντας να ανατρέψει το τηλεοπτικό τοπίο προς όφελός του, μία προσπάθεια που όμως δεν του βγήκε καθόλου, με τον διαγωνισμό-παρωδία για την τηλεοπτικές άδειες που ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικό.

    Αυτό μάλιστα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι δε μιλάμε για μυστικές συναντήσεις που γίνονται μέσα στη μαύρη νύχτα, με τους καναλάρχες να μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να μη γίνουν αντιληπτοί, αλλά για συναντήσεις ολοφάνερες. Και κάπως έτσι, την περασμένη Δευτέρα οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών Γιάννης Αλαφούζος, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Δημήτρης Κοντομηνάς και Θοδωρής Κυριακού βρέθηκαν στο Μαξίμου μετά των διευθυνόντων συμβούλων των τηλεοπτικών τους σταθμών, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το νέο τηλεοπτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τον επικείμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που θα πραγματοποιήσει αυτή τη φορά το ΕΣΡ. Σημειωτέον ότι από τη συνάντηση απουσίαζαν οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης, οι οποίοι δεν προσκλήθηκαν, με δεδομένο ότι δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί η κατάσταση γύρω από την ιδιοκτησία στους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega και Epsilon.

    Χαμόγελα και… επίθεση φιλίας

    Στην είσοδο του Μαξίμου τους υποδέχθηκαν χαμογελαστοί οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, οι οποίοι ήταν και αυτοί που συζήτησαν μαζί τους, μιλώντας “στο όνομα του πρωθυπουργού”, όπως ειπώθηκε. Το κλίμα από την πλευρά των υπουργών ήταν ασυνήθιστα θετικό για τους καναλάρχες, καθώς είχε μόλις πρόσφατα ανακοινωθεί η μείωση του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης από το 20% στο 5%, μία κίνηση “καλής θέλησης” κατά την κυβέρνηση, και οι κ. κ. Παππάς και Φλαμπουράρης περίμεναν ότι με την κίνηση αυτή οι καναλάρχες θα “μαλάκωναν” και θα ήταν πιο θετικά διακείμενοι απέναντί τους.

    Όμως οι προσδοκίες αυτές διαψεύσθηκαν με πάταγο, αφού το αίτημα των δύο υπουργών για απόσυρση των προσφυγών που έχουν κατατεθεί κατά του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έπεσε πάνω σε… τοίχο. Εμφανώς προσυνεννοημένοι, οι τέσσερις καναλάρχες απέρριψαν το αίτημα αυτό, με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο η διαδικασία να “μπλοκάρει” μέχρι η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για τη νομιμότητά της, έστω και αν αυτή τη φορά οι πιθανότητες να κηρυχθεί παράνομη και αντισυνταγματική εκτιμάται ότι είναι ελάχιστες.

    Παράλληλα, οι καναλάρχες απέκρουσαν την… επίθεση φιλίας της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας πως η μείωση του Ειδικού Φόρου τους αφορά μόνο κατά το ήμισυ (7,5%, αφού τη “μοιράζονται” με τους διαφημιστές), και η μείωση αυτή δεν είναι αρκετή για να ισοσταθμίσει το μεγάλο κόστος για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας (3,5 εκατ. ευρώ το χρόνο), και για τη συμμετοχή τους στο ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ μίλησαν και για τις δυσκολίες στην καταβολή της εγγυητικής επιστολής των 3,5 εκατ. ευρώ, που πρέπει να γίνει άμεσα.

    Τα αιτήματα των καναλαρχών

    Και μετά ήταν η σειρά των καναλαρχών να θέσουν στους υπουργούς τα δικά τους αιτήματα, τα οποία ήταν τα εξής:

    1. Να μειωθεί ο κατώτατος αριθμός εργαζομένων ανά αδειοδοτημένο τηλεοπτικό σταθμό από τους 400 στους 300.

    2. Να υπολογίζονται στον αριθμό των εργαζομένων και όσοι εργάζονται σε εταιρείες-υπεργολάβους των καναλιών.

    3. Να χρεώνονται δορυφορικές πλατφόρμες και ΕΡΤ με 3 ευρώ ανά συνδρομητή το μήνα (δηλαδή γύρω στα 36 εκατ. ευρώ το χρόνο), τα οποία θα πιστώνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

    4. Να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τις διαφημίσεις.

    5. Να καταργηθεί η εισφορά 1,5% υπέρ του κινηματογράφου.

    6. Να αρθεί κάθε περιορισμός σε σχέση με την προέλευση κεφαλαίων.

    7. Να μηδενιστεί ο φόρος διαφήμισης.

    Αν και αρχικά οι υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι τα αιτήματα αυτά θα συζητηθούν και θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη, όταν πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής διέρρευσαν τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση, σχολίαζαν πως “προφανώς αυτά τα αιτήματα δεν έγιναν δεκτά”, και το μόνο αίτημα που μπορούσε να υλοποιηθεί ήταν αυτό της μείωσης στον Ειδικό Φόρο.

    Είναι επομένως σαφές ότι παρά τα χαμόγελα, οι σχέσεις μεταξύ κυβέρησης και καναλαρχών παραμένουν τεταμένες, αν και δεν είναι σαφές το πόσο θα αντέξει αυτό το κοινό μέτωπο των καναλαρχών, με δεδομένο ότι τουλάχιστον δύο εκ των τεσσάρων που βρίσκονταν στη συνάντηση (Κοντομηνάς και Κυριακού) εμφανίζονται να έχουν μία πιο διαλλακτική, λιγότερο σκληρή στάση απέναντι στις κυβερνητικές θέσεις σε σχέση με το “δίδυμο” Αλαφούζου-Βαρδινογιάννη, που φαίνεται να συμφωνούν στο “σκληρό ροκ” κατά της κυβέρνησης επί παντός επιστητού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση της Δευτέρας δε υπήρξαν αναφορές στη στάση των καναλιών απέναντι στην κυβέρνηση, πέρα από μία γενικόλογη παραδοχή ότι θα πρέπει από όλες τις πλευρές να υπάρχει μία καλή διάθεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης: Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές ενόψει Black Friday

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτος Καρανίκας: Ποια γνωστή επιχειρηματία της Μυκόνου αποκάλεσε «βρωμιάρα», «τσόλι» και «σίχαμα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πότε θεωρεί η εφορία ότι υπάρχει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας (εγκύκλιος)



    ΣΧΟΛΙΑ