• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Κινήσεις για «βελούδινο» διαζύγιο στον Μυτιληναίο

    μυτιληναίος

    Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου


    Παραμονές των Χριστουγέννων της περσινής χρονιάς έγινε μια εναλλαγή μετοχικών θέσεων στους κόλπους του στιβαρού ομίλου «Μυτιληναίος», που πέρασε μάλλον απαρατήρητη. Όχι όμως απ’ όλους. Οι πρώτες συζητήσεις για την κίνηση αυτή, έγιναν ανάμεσα σε έναν πολύ στενό κύκλο διαχειριστών διεθνών χαρτοφυλακίων που εδρεύουν στο… City του Λονδίνου και έχουν και την Ελλάδα στα επενδυτικά τους «ραντάρ». Γνωρίζοντας μάλιστα άριστα πρόσωπα και καταστάσεις για την εγχώρια οικονομική πραγματικότητα. Άλλωστε ορισμένοι εξ αυτών είναι ελληνικής καταγωγής.

    Η… σκυτάλη των συζητήσεων  πέρασε σχετικά γρήγορα και σε άλλους. Με συνέπεια τώρα, πηγές από τη βρετανική πρωτεύουσα να συγκλίνουν σχεδόν μετά βεβαιότητας σε μια δρομολογημένη εξέλιξη: Ότι δηλαδή ο κύκλος αναμόρφωσης του πολυσύνθετου ελληνικού ομίλου (δείτε εδώ την τιμή της μετοχής που έκλεισε χθες στα 9,98 ευρω) θα κλείσει με τον  64χρονο Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον κατά ένα χρόνο μικρότερο αδελφό του Ιωάννη να πάψουν να συγκατοικούν στην ίδια επιχειρηματική στέγη.

    Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης κάνουν λόγο για μια απόλυτα συναινετική διαδικασία, καθώς ο σημερινός φυσικός ηγέτης του ομίλου (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) Ευάγγελος Μυτιληναίος θα είναι αυτός που θα εξαγοράσει το ποσοστό του αδελφού του. Κάτι το οποίο φαίνεται να είχε «χαρτογραφηθεί» πριν από μήνες και στον απόηχο του δομικού μετασχηματισμού του ομίλου «Μυτιληναίος» σε νέα, ενιαία οντότητα, με την απορρόφηση της «Μέτκα». Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι τον περσινό Ιούλιο και στο πλαίσιο της λειτουργικής αναβάθμισης του νέου ομίλου, είχαν οριστεί οι επικεφαλής των τεσσάρων τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από τους οποίους έλειπε το όνομα του Ιωάννη Μυτιληναίου, που έχει μέχρι τώρα θέση Αντιπροέδρου στον όμιλο, όντας όμως μη εκτελεστικό μέλος.

    Μυτιληναίος
    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Επικεφαλής Ομίλου Μυτιληναίου

    Πλέον, οι εξελίξεις τρέχουν προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των διεργασιών που έχουν σηματοδοτηθεί, καθώς:

    • Στις 20 του μηνός του περασμένου Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε εξωχρηματιστηριακή μεταφορά (OTC) 19.201.219 μετοχών που αντιστοιχούν στο 13,44% της «Μυτιληναίος», στην κυπριακή εταιρία Frezia, συμφερόντων του Ιωάννη Μυτιληναίου. Ο πλήρης έλεγχος της Frezia γίνεται μέσω άλλης κυπριακής εταιρίας (της Nioval) που είναι καθ’ ολοκληρίαν ελεγχόμενη από τον ίδιο επιχειρηματία.
    • Μια μέρα αργότερα, έγινε, επίσης εξωχρηματιστηριακά, η μεταφορά 18.718.330 μετοχών που αντιστοιχούν στο 13,10% της «Μυτιληναίος» στην εδρεύουσα στη Κύπρο, εταιρία Kilteo. Συμφερόντων εξ ολοκλήρου του Ευάγγελου Μυτιληναίου. Ο έλεγχος της Kilteo γίνεται μέσω της Rocaldo που εδρεύει επίσης στην Κύπρο και ανήκει κατά 100% σε αυτόν.

    Κινήσεις οι οποίες δείχνουν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επόμενη μέρα στον όμιλο, χωρίς τον Ιωάννη Μυτιληναίο, αλλά με διπλασιασμό της μετοχικής παρουσίας σε αυτόν, του αδελφού του Ευάγγελου. Το πότε θα υλοποιηθεί η εξαγορά της εταιρίας που «κρατάει» τις μετοχές δεν μπορεί να προδικαστεί, αν και μάλλον δεν αναμένεται να μακρηγορήσει. Αυτή τουλάχιστον είναι η αίσθηση που έχουν αποκομίσει εκείνοι σε είναι σε θέση να γνωρίσουν περισσότερα και συνήθως δεν σφάλουν.

    Από τους ίδιους κύκλους των λονδρέζικων funds λέγεται, επίσης, ότι πρόκειται για μια «βελούδινη» διαδοχή, καθώς ο Ιωάννης Μυτιληναίος έχει εκφράσει την επιθυμία να αποσυρθεί από την επιχειρηματική δράση στον όμιλο. Έναν όμιλο ο οποίος έχει πλέον χρηματιστηριακή αξία 1,4 δισ. ευρώ, έχοντας κάνει διαδοχικά αναπτυξιακά άλματα τα τελευταία χρόνια, παρά την κρίση μαστίζει τη χώρα και το επιχειρείν. Σε ό,τι αφορά τις παράπλευρες δραστηριότητες του Ιωάννη Μυτιληναίου, ο ίδιος “τρέχει” με εξαιρετική επιτυχία ένα δύσκολο project. Το ΤΑΤΟΙ Club. Ήδη έχει 400 μέλη και υπάρχει τεράστια λίστα αναμονής.

     O Γουάτσα, οι πωλήσεις και η διαχρονική στήριξη

    Ακόμη και στις αγορές, όποιος υποχωρεί μπορεί να ξαναπολεμήσει… Κάπως έτσι φαίνεται να αξιολογούνται οι κινήσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον Πρεμ Γουάτσα στον όμιλο Μυτιληναίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινήσεις αυτές αφορούσαν μείωση θέσεων, με τις πωλήσεις μετοχών να αντιστοιχούν στο 1% του εισηγμένου ελληνικού ομίλου ή και λίγο παραπάνω. Οι ίδιες πηγές πληροφοριών αναφέρουν ότι οι ελεγχόμενου εύρους ρευστοποιήσεις, εντάσσονται στο πλαίσιο αναδιατάξεων στο εσωτερικό του Καναδικού ομίλου της Fairfax και ορισμένων «δορυφορικών» του εταιριών. Χωρίς όλα αυτά να αλλάζουν τη γερά θεμελιωμένη σχέση της στρατηγικής συμπόρευσης του Γουάτσα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Άλλωστε, o 68χρονος «γκουρού» των επενδύσεων, που είναι και το μεγάλο αφεντικό της Fairfax, εξακολουθεί να άριστες σχέσεις και καλή «χημεία» με τον Έλληνα επιχειρηματία. Εγκρίνοντας κατά καιρούς όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.

    Ο Πρεμ Γουάτσα, που είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα μας, έχει «χτίσει» στρατηγική, μετοχική θέση στο όμιλο Μυτιληναίου από τον Οκτώβριο του 2103. Θέση κερδοφόρα, καθώς τα περίπου 35 εκατ. ευρώ του κόστους των τοποθετήσεων έχουν τώρα διπλάσια χρηματιστηριακή αξία. Με το πλέγμα των εταιρειών της Fairfax να κατέχουν τώρα λίγο πάνω από το 5% του ελληνικού ομίλου. Η ολοκλήρωση των εσωτερικών «μεταβολών» στα χαρτοφυλάκια Γουάτσα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της επανατοποθέτησης επενδυτικών κεφαλαίων στον «Μυτιληναίο», για τον οποίο η εμπιστοσύνη στις θετικές προοπτικές θεωρούνται δεδομένες.

    Prem Watsa. Chairman and Chief Executive Officer Fairfax
    Prem Watsa. Chairman and Chief Executive Officer Fairfax
    Prem Watsa
    Prem Watsa. Chairman & Chief Executive Officer Fairfax



    ΣΧΟΛΙΑ