• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    ΗΠΑ: 23 περιπτώσεις αστυνομικής βίας που εξόργισαν τους διάσημους (video)


    Η αστυνομική βία στις ΗΠΑ είναι ένα καθημερινό πλέον φαινόμενο. Σχεδόν κάθε μέρα, ένας έγχρωμος άνθρωπος σκοτώνεται από αστυνομικούς. Η πραγματικότητα αυτή εξόργισε μερικούς από τους πιο διάσημους έγχρωμους καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως είναι η Beyonce, η Rihanna και ο Pharrell Williams. Έτσι, εμφανίστηκαν σε ένα βίντεο πολιτικού περιεχομένου, σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι έγχρωμοι Αμερικανοί από την αστυνομία.

    Στο βίντεο, μεταξύ άλλων, εμφανίζεται και η τραγουδίστρια Alicia Keys και το ίδρυμά της We Are Here. Η παραγωγή αυτή δημοσιεύθηκε από το Mic και ονομάζεται 23 Ways You Could Be Killed If You Are Black in America.

    Οι Beyonce, Rihanna, Kevin Hart, Rosario Dawson, Chris Rock, Adam Levine, Pink, Bono, Taraji P. Henson και άλλοι πολλοί, στο βίντεο, ονομάζουν από έναν διαφορετικό, καθημερινό τρόπο που “μπορεί κάποιος να σκοτωθεί αν είναι μαύρος στην Αμερική”. Κάθε τρόπος που αναφέρεται, συνοδεύεται και από ένα παράδειγμα θύματος της αστυνομικής βίας. Οι λόγοι, για τους οποίους ένας αστυνομικός έχει σκοτώσει έναν έγχρωμο κάτοικο της Αμερικής σοκάρουν. “Δεν έβγαλε φλας, όταν άλλαξε λωρίδα” για τη Sandra Bland, “φορούσε κουκούλα”, για τον Trayvon Martin και “πουλούσε CD έξω από ένα σούπερ μάρκετ” για τον Sterling. Στο τέλος του βίντεο ακούγεται η χαρακτηριστική φράση: “In other words, just for being black and doing absolutely nothing”,  δηλαδή ότι η ζωή σου απειλείται μόνο επειδή έχεις το συγκεκριμένο χρώμα δέρματος.

    astunomikh via

    Επίσης, πάνω από 20 καλλιτέχνες υπέγραψαν μια αναφορά για να στείλουν στον Πρόεδρο Obama και το Κογκρέσο το μήνυμα ότι είναι ώρα για αλλαγές. Στο WeAreHereMovement.com αναφέρεται: “Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη της ιστορίας μας και να γιατρέψουμε τις πληγές του συνεχούς ρατσισμού, έτσι ώστε όλοι οι Αμερικάνοι να έχουν ίσα δικαιώματα στην ευτυχία.”

    Η ιστορία που εξόργισε τον κόσμο συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Ο Philando Castile σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά μπροστά στα μάτια της κοπέλας του, αλλά και εκατομμύρια άλλων ανθρώπων, αφού το βίντεο της δολοφονίας του μεταδόθηκε (κατά λάθος) Live στο Facebook. Και ο λόγος που του κόστισε τη ζωή; Ότι οδηγούσε το αυτοκίνητο της κοπέλας του, έχοντας ένα μικρό παιδί στο πίσω κάθισμα.

    MIC-Celebs

    Οι θάνατοι των Sterling και Castile ενέπνευσαν και άλλους καλλιτέχνες, όπως είναι ο John Legend, o Questlove and η Missy Elliott, να μιλήσουν δημόσια για τα τραγικά αυτά γεγονότα. Η Beyonce είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με το ζήτημα αυτό και στην παγκόσμια περιοδεία της, στη Γλασκόβη την προηγούμενη εβδομάδα, ζήτησε ενός λεπτού σιγή, καθώς τα ονόματα των έγχρωμων ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από αστυνομικούς, βρίσκονταν σε μια οθόνη πίσω από την τραγουδίστρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/kane-stin-akri-kroatia-fetos-ta-festival-pigenoun-ellada/61069

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/twitter-prigkipisses-echoun-triches/61072

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ