• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Αρνήθηκαν σε έγκυο την επιλογή του φυσιολογικού τοκετού

    • NewsRoom


    Μετά την πολύκροτη υπόθεση της εγκύου που της αρνήθηκαν την επιλογή του φυσιολογικού τοκετού στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας – OVO Hellas παίρνουν θέση για το γεγονός και κοινοποιούν τη γνώμη τους. Σημειώνεται πως η έγκυος γυναίκα απευθύνθηκε με επιστολή της στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο την παρέπεμψε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

    Η ανακοίνωση της OVO Hellas

    ΑΘΗΝΑ 6/5/2018

    “Ως Πόντιοι Πιλάτοι, φέρονται οι αρμόδιοι του Υπ.Υγείας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στη γυναίκα που αιτήθηκε να γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική- ΦυΤΜΑΚ.

    Την πλήρη ασυδοσία που χαρακτηρίζει την ιατρική δεοντολογία στην Ελλάδα αποδεικνύει έγγραφο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), σε απάντηση προς εγκυμονούσα, σχετικά με το δικαίωμά της στον Φυσιολογικό Τοκετό μετά από Καισαρική (ΦυΤΜΑΚ) σε δημόσιο νοσοκομείο.

    Η έγκυος απευθύνθηκε προ μηνών έγκαιρα στο Υπουργείο Υγείας μετά από άρνηση των δημόσιων δομών να διενεργήσουν ΦυΤΜΑΚ.

    Ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Γιαννόπουλος με απάντησή του, την παρέπεμψε στον Π.Ι.Σ., παρότι πλέον αρμόδιο όργανο για τα ζητήματα δημόσιας υγείας και λειτουργίας των δημόσιων δομών είναι το ίδιο Υπουργείο, και όχι το όργανο του επαγγελματικού κλάδου των ιατρών.

    Ο Π.Ι.Σ. απάντησε στην έγκυο με μεγάλη καθυστέρηση, ώστε όταν η γυναίκα ενημερώθηκε, δεν είχε πλέον την επιλογή να προχωρήσει σε ΦυΤΜΑΚ σε δημοσιο νοσοκομείο, και επομένως θα εξαναγκαζόταν σε καισαρική τομή δια της πλαγίας οδού.

    Στη δε απάντησή του ο Π.Ι.Σ. παραπέμπει την έγκυο εκ νέου στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ενώ ταυτόχρονα εκφέρει γνώμη.

    Κατά τον Π.Ι.Σ., «κάθε γιατρός έχει δικαίωμα και ευθύνη να εφαρμόσει εκείνη την επιστημονική μέθοδο που ταιριάζει».

    Επιπλέον, επικαλείται το λεγόμενο «θεραπευτικό προνόμιο», σύμφωνα με το οποίο η ενημέρωση ενός ασθενούς μπορεί να περιοριστεί ή παραλειφθεί όταν η πράξη της ενημέρωσης ενδέχεται να έχει επιδείνωση για την υγεία του, ιδιαίτερα για την ψυχολογική.

    Θα θέλαμε να ενημερώσουμε πώς η επιστημονική μέθοδος που ταιριάζει στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τα διεθνή αλλά και τα ελληνικά πρωτόκολλα, και συγκεκριμένα της Ελληνικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Εταιρείας (Κατευθυντήρια Οδηγία 25), υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα υποχρέωναν τις δημόσιες δομές να διενεργήσουν προσπάθεια για ΦυΤΜΑΚ. Οπως είναι προφανές, οι απαρχαιωμένες και συχνά επικίνδυνες μαιευτικές πρακτικές και τα άτυπα πρωτόκολλα των δημόσιων δομών υγείας, αλλά και η «αδιαμφισβήτητη» γνώμη του επαγγελματικού κλάδου των ιατρών, είναι τα μόνα κριτήρια που κατεύθυναν την συγκεκριμένη υπόθεση.

    Το δε θεραπευτικό προνόμιο, το οποίο επικαλείται ο Π.Ι.Σ., ενεργοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις που ο ασθενής πάσχει από ανίατη ασθένεια, για την οποία αν λάβει γνώση ενδέχεται να επηρεαστεί η ψυχολογική του κατάσταση και θεραπεία του.

    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποια ακριβώς σχέση έχει μια καθόλα φυσιολογική εγκυμοσύνη με οποιαδήποτε ασθένεια.

    Το μπαλάκι του «τένις» ανάμεσα στους διάφορους θεσμούς και υπηρεσίες που ρυθμίζουν την σημαντική διαδικασία της γέννας στην χώρα μας, έχει καταληξει σήμερα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

    Η παρέμβαση του μπορεί να αποβεί βοηθητική για πληθώρα γυναικών που δικαιούνται να λαμβανουν την αρμόζουσα φροντίδα υγείας στο δημόσιο σύστημα.

    Για τη δε έγκυο που συνέταξε την εν λόγω επιστολή, η οποιαδήποτε τελική απαντηση από τους αρμοδιους φορεις είναι φανερό ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με την δικαίωση της επιλογής της να γεννήσει το παιδί της φυσιολογικά, στο σπίτι.

    Οι εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πόσα κορεσμένα λίπη πρέπει να καταναλώνεις κάθε μέρα;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκάνδαλο με φάρμακα: Τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν το σύστημα Υγείας ήταν οχυρωμένο, λένε οι καρκινοπαθείς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκ στο Ηράκλειο – Ανήλικη κατήγγειλε απόπειρα βιασμού από αλλοδαπό!



    ΣΧΟΛΙΑ