• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Brexit: Να γιατί δεν πρέπει να πανικοβάλλονται – ακόμα – οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    David Cameron. Πρωθυπουργός Μ. Βρετανίας


    Αν κάτι έχει γίνει ξεκάθαρο από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν είναι ότι η υποστήριξη στο Brexit ενισχύεται επικίνδυνα και οι υποστηρικτές της εκστρατείας “Remain” θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν. Δεν υπάρχει σχεδόν καμιά αμφιβολία ότι η βρετανική κοινή γνώμη πλέον κινείται στην κατεύθυνση της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις ένα μήνα πριν, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το “Remain” κυριαρχούσε  – ειδικά στις τηλεφωνικές. Μέχρι που για ένα διάστημα φαινόταν πως ο πρωθυπουργός David Cameron και το “Remain” θα νικούσαν θριαμβευτικά.

    Όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει.

    Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο, η εκστρατεία “Remain” παρέδωσε τα ηνία στους αντίπαλους, οι οποίοι δίνουν κανονική μάχη όσο η 23η Ιουνίου πλησιάζει.

    Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τη σταδιακή άνοδο της εκστρατείας “Leave” από τα μέσα Μαΐου ως σήμερα:

    brexit-chart

    Αυτό που θα πρέπει να θορυβήσει την καμπάνια “Remain” είναι ότι οι υποστηρικτές της δεν είναι πλέον και τόσο ένθερμοι να ψηφίσουν.

    Μια δημοσκόπηση της ORB που δημοσιεύτηκε πριν από ένα μήνα περίπου, κατέδειξε ότι σχεδόν οι μισοί (54%) που μάλλον θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ είπαν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν, σε αντίθεση με το 69% των υποστηρικτών του “Leave” που απάντησαν ότι κι εκείνοι θα ψηφίσουν σίγουρα.

    Αν το αποτέλεσμα αυτού του κρίσιμου δημοψηφίσματος κρέμεται από μια κλωστή, τότε η καμπάνια “Remain” δεν έχει καθόλου χρόνο διαθέσιμο. Είναι αδύνατο να κερδίσεις τον πόλεμο τη στιγμή που οι πολεμιστές σου διστάζουν να μπουν στο πεδίο της μάχης. Παρόλ’ αυτά, η εκστρατεία “Remain” δεν χρειάζεται να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ή τουλάχιστον, όχι ακόμα.

    Δε χωράει συζήτηση ότι έχει αποδυναμωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν αλλά σχεδόν κάθε αναλυτής συμφωνεί πως το πιο πιθανό σενάριο παραμένει η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι το Brexit. Αυτό φαίνεται και στα παρακάτω διαγράμματα, τα οποία βασίζονται σε δεδομένα που συνέλεξε ο δημοσκόπος Matt Singh, ιδρυτής του blog Number Crucher Politics.

    brexit-chart

    Στην πρόβλεψή του ο Singh αναγνωρίζει ότι οι πιθανότητες να συμβεί ένα Brexit έχουν αυξηθεί, ενώ η πιθανότητα όντως να γίνει παραμένει στο 24%. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι – και ταυτόχρονα λόγος για να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους οι υποστηρικτές του “Remain” – ότι η βρετανική ιστορία μας λέει ότι η διατήρηση του status quo πάντα υπερισχύει λίγες μέρες πριν από κάποιο δημοψήφισμα.

    Και αυτό συμβαίνει καθώς οι αναποφάσιστοι αλλά και εκείνοι που δεν παθιάζονται με το ζήτημα, συνήθως επιλέγουν να ψηφίζουν αυτό που θα διατηρήσει και το status quo, μιας και ενέχει μικρότερο ρίσκο και αποτελεί και την πιο ασφαλή επιλογή. Εδώ και καιρό, υπάρχουν στοιχεία ότι οι αναποφάσιστοι τείνουν να συνταχθούν με τους υποστηρικτές του “Remain”.

    Αν το “Remain” παραμείνει και την επόμενη βδομάδα πίσω στις δημοσκοπήσεις, τότε θα πρέπει να αρχίσουν οι οπαδοί του να φοβούνται. Μέχρι τότε όμως, μπορούν να μείνουν ήσυχοι ότι η ξαφνική άνοδος της εκστρατείας “Leave” ίσως είναι υπερεκτιμημένη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/trapezes-prosekrousan-stobrexit/53017

     



    ΣΧΟΛΙΑ