• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τελική συμφωνία μετά τις 21 Ιουνίου άφησε για πρώτη φορά η κυβέρνηση

    • NewsRoom
    Δημήτρης Τζανακόπουλος

    Δημήτρης Τζανακόπουλος


    Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει οριστική συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου άφησε για πρώτη φορά ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

    «Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 21 Ιουνίου, πράγμα που θεωρούμε ρεαλιστικό στόχο και σε αυτό συμφωνούν οι εταίροι», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, σπεύδοντας να προσθέσει ωστόσο πως «αν μείνουν ουρές, δεν είναι απολύτως απίθανο να χρειαστεί άλλο ένα eurogroup για να σφραγίσει τη συμφωνία όλων των ημερών».

    Η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου έρχεται σε μια στιγμή που υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πορεία των προαπαιτούμενων, βάζοντας σε κίνδυνο την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία σύμφωνα με το σχεδιασμό κυβέρνησης και δανειστών πρέπει να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο έως το τέλος Μαΐου. Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης πρέπει να προηγηθεί της συνολικής συμφωνίας για το χρέος και τη συμφωνία για τη μετά το μνημόνιο εποχή, για τα οποία ο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν συμφωνηθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου.

    Ο ίδιος ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα ήταν ο μεγάλος σύμμαχος της κυβέρνησης Τσίπρα, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του την Τρίτη πως ο στόχος της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος Μαΐου βρίσκεται «στον αέρα», καθώς παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση σε αρκετά από τα 88 προαπαιτούμενα.

    Πλέον τα βλέμματα πέφτουν στο eurogroup της Παρασκευής (27 Απριλίου) στην Σόφια, όπου η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει πως τα προαπαιτούμενα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Σε αυτό εκτιμάται πως θα βοηθήσει και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, το μεσημέρι της Τετάρτης από την Βουλή.

    Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ελπίζει πως δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες ως προς το αναπτυξιακό σχέδιο, ενώ σκοπεύει να υπερτονίσει τα στοιχεία γύρω από το πλεόνασμα, παρά το γεγονός πως υπάρχει ανησυχία για μια ακόμα φορά για την τρύπα στα έσοδα.



    ΣΧΟΛΙΑ