• sports

    Στέφανος Τσιτσιπάς: Πώς έγραψε ιστορία στο Λονδίνο και έγινε ο νέος «βασιλιάς»

    • NewsRoom

    Στέφανος Τσιτσιπάς


    Ιστορική νίκη πέτυχε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, το βράδυ της Κυριακής, απέναντι στον Ντόμινικ Τιμ, κατακτώντας τον τίτλο στους ATP Finals του Λονδίνου και κάνοντας υπερήφανους τους Έλληνες σε όλον τον κόσμο.

    Πρόκειται για το σημαντικότερο τουρνουά τένις, μετά τα τέσσερα γκραν σλαμ, που έχει συμμετάσχει ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, και αποτελεί μία τεράστια επιτύχια, που συγκαταλλέγεται δίπλα στην κατάκτηση του Euro 2004 στο ποδόσφαιρο, του Eurobasket το 1987 και το χρυσό της Πατουλίδου το 1992.

    Παρά τα σκαμπανεβάσματά του, ο μόλις 21 ετών Στέφανος Τσιτσιπάς με καλή ψυχολογία και συγκέντρωση έβαλε μπροστά όλο του το ταλέντο και μετά από 3 σετ επικράτησε απέναντι στον 26χρονο Αυστριανό.

    Αφήνοντας πίσω τους «Big 3», Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε ο νέος «βασιλιάς» του τένις και έφυγε από το Λονδίνο πλουσιότερος κατά 2,6 εκατομμύρια δολάρια!

    Τη φετινή χρονιά, ο 21χρονος, που είναι πρεσβευτής της ROLEX, ξεκίνησε με τρεις στόχους, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

    Ο πρώτος ήταν να μπει στο top 10 της παγκόσμιας κατάταξης, ο δεύτερος να περάσει στα ημιτελικά ενός γκραν σλαμ και ο τρίτος να φτάσει να παίξει στο ATP Finals.

    Τα πρώτα δύο τα κατάφερε από την αρχή της χρονιάς, ενώ λίγο πριν το τέλος του 19, ο Στέφανος σήκωσε την πολυπόθητη κούπα στο Λονδίνο.

    Μετά από σερί επιτυχίες, τον Μάρτιο ήρθαν κάποιες κακές εμφανίσεις και πρόωροι αποκλεισμοί, ωστόσο το ηθικό του αναπτερώθηκε μετά τη νίκη σε μικρότερο τουρνουά.

    Ακολούθησαν ο τελικός στη Μαδρίτη (ήττα από Τζόκοβιτς), όπου κέρδισε τον Ναδάλ στα ημιτελικά και έγινε ο νεαρότερος τενίστας που κερδίζει τουλάχιστον από μία φορά και τους τρεις κορυφαίους του κόσμου (Φέντερερ, Τζόκοβιτς, Ναδάλ), μετά ο ημιτελικός στη Ρώμη, όπου αποκλείστηκε από τον Ναδάλ, αλλά και ο οδυνηρός αποκλεισμός στο Ρολάν Γκαρός από τον Σταν Βαβρίνκα, σε ένα παιχνίδι που κράτησε 5 ώρες και 10 λεπτά, το μεγαλύτερο σε διάρκεια που έχει παίξει ποτέ.

    Το καλοκαίρι ακολούθησε η δυσκολότερη περίοδος στην επαγγελματική του καριέρα. Πέντε σερί αποκλεισμοί από τον πρώτο γύρο (Μόντρεαλ, Σινσινάτι, US Open, Γενεύη, Ζουχάι), ενώ μετά το US Open, έκαναν αίσθηση οι δηλώσεις του πως νοιώθει «άδειος» και χωρίς έμπνευση.

    Τελικά πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τα social media για ένα διάστημα, κίνηση που αποδείχθηκε… σωτήρια για τον ίδιο όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, μετά την κούπα στο Λονδίνο.

    «Το έλεγα αυτό στον Πάτρικ Μουράτογλου. Κοιτούσε το feed στο Instagram του και του έλεγα πως αυτό ήταν που μου δημιουργούσε στρες, να βλέπω δημοσιεύσεις άλλων ανθρώπων.

    Είμαι ήδη αρκετό καιρό εκτός και καθώς τον κοιτούσα να σκρολάρει στις φωτογραφίες άλλων ανθρώπων προσπαθούσα να μην κοιτάζω καν. Νιώθω πως δεν μου χρειάζεται καθόλου αυτό. Είναι κάτι που με βοηθάει, βοηθάει στο να συγκεντρώνομαι και να μη σκέφτομαι τόσο πολύ.

    Σκεφτόμουν πολλά πράγματα όταν βρισκόμουν στο court και ήμουν ενεργός στα social media και σπαταλούσα ενέργεια και φαιά ουσία», είπε, ενώ τον περασμένο Οκτώβρη δήλωνε πως το να απέχει από τα σόσιαλ ήταν «το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη. Εμεινα στη Νέα Υόρκη 5-6 μέρες μετά απ’ αυτή την ήττα και είχα το χρόνο να ανακαλύψω νέα πράγματα. Ήταν σημαντικό για μένα να διασκεδάσω λίγο και να συνειδητοποιήσω τι χρειάζομαι στη ζωή μου».

    Έχοντας «καθαρίσει» το μυαλό του, έφτασε ως τον τελικό στο Πεκίνο, όπου έχασε από τον Τιμ, ως τα ημιτελικά σε Σαγκάη και Ελβετία και στα προημιτελικά στο Παρίσι.

    Τελικός στόχος για την φετινή σεζόν το Λονδίνο, όπου δήλωνε ευχαριστημένος που πάει εκεί για πρώτη φορά. Τελικά όχι μόνο πήγε, αλλά έκανε και το δικό του… θαύμα, κερδίζοντας τον τίτλο στην παρθενική του συμμετοχή!

    Κληρώθηκε σε έναν όμιλο απέναντι στον Ναδάλ, τον Ζβέρεφ και τον Μεντβέντεφ, τον οποίο δεν είχε κερδίσει ποτέ ως τώρα και η σχέση τους δεν είναι και η καλύτερη. Κατάφερε να τον κερδίσει για πρώτη φορά, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης και μετά ήρθε και η δεύτερη νίκη, με 2-0 σετ, επί του Ζβέρεφ.

    Το τρίτο παιχνίδι με τον Ναδάλ ήταν τυπικής σημασίας. Εχασε μεν με 2-1, αλλά τερμάτισε πρώτος στον όμιλο, πέφτοντας πάνω στον Φέντερερ στα ημιτελικά. Αν και κάποιος θα το χαρακτήριζε ως το χειρότερο δυνατό σενάριο, ο Τσιτσιπάς έκανε την ανατροπή και από 0-1 κέρδισε 2-1 σετ τον «βασιλιά», φτάνοντας στον τελικό.

    Εκεί ήρθε άλλη μια ανατροπή, κόντρα στον Τιμ και σήκωσε την κούπα –και την Ελλάδα– ψηλά.

    Οι πρώτες δηλώσεις μετά τη νίκη

    «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Αρχικά, ήταν συναρπαστικό για μένα να είμαι εδώ, και μόνο που βίωνα την εμπειρία του Nittro Finals. Ήταν από μόνο του, μεγάλο. Τώρα είμαι ο πρωταθλητής.

    Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Ειλικρινά, δεν μπορώ να πω τι νιώθω, γιατί είναι πολλά συναισθήματα μαζί. Θυμάμαι τον εαυτό μου να βλέπει το τουρνουά αυτό στην τηλεόραση και να σκέφτεται πως οι παίκτες είχαν τρελές χρονιές για να είναι εκεί. Τώρα είμαι στη θέση του πρωταθλητή. Είναι τέλειο!», δήλωσε ο Στέφανος για τον τίτλο.

    Τα κατορθώματα του Τσιτσιπά

    Κατέκτησε 3 τίτλους (Εστορίλ, Μασσαλία, Λονδίνο)

    Ρεκόρ 50 νίκες- 24 ήττες (100-61 καριέρας)

    Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης (τώρα είναι στο Νο6)

    Από τους αγώνες συγκέντρωσε 4.056.204 δολάρια, από τα οποία τα 2,6 προέρχονται από τους ATP Finals

    Το συνολικό ποσό που έχει κερδίσει σε τρία χρόνια επαγγελματικής καριέρας, είναι 7.209.605 δολάρια

    Νέο ρεκόρ καριέρας στην παγκόσμια κατάταξη 14 φορές από το 2018 μέχρι σήμερα

    Κερδίζοντας τον Ναδάλ στο χώμα (Μαδρίτη) έγινε ο νεαρότερος που το πετυχαίνει απέναντι στον Ισπανό στη συγκεκριμένη επιφάνεια

    Σημείωσε 521 άσους στη σεζόν, ενώ έπαιξε σε 6 τελικούς, κερδίζοντας τους 3

    Αποθέωση από τον ξένο Τύπο

    Διθυραμβικά είναι τα σχόλια και του ξένου Τύπου για τον Στέφανο Τσιτσιπά, χαρακτηρίζοντάς τον ως ο νέος Master και «βασιλιάς» του τένις.

    Στην Βρετανία, η Guardian αναφέρει για τον Στέφανο Τσιτσιπά: «Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχανε, αλλά έκανε την ανατροπή κόντρα στον Ντόμινικ Τιμ και κατέκτησε τον τίτλο σε ένα δραματικό τάι μπρέικ».

    Από την πλευρά της, η Telegraph στέκεται και αυτή στην ανατροπή, τονίζοντας πως πλέον η νέα γενιά του τένις είναι εδώ: «Ο Έλληνας έκανε την ανατροπή και νίκησε στον τελικό του ATP Finals. Είναι η πιο σημαντική νίκη στην καριέρα του. Η επόμενη γενιά έχει έρθει και επίσημα».

    Στην Ισπανία, η Marca στάθηκε σε ένα ενδιαφέρον στατιστικό, σχολιάζοντας: «Ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Τιμ και έγινε ο νεότερος που κατακτά τον τίτλο εδώ και 18 χρόνια». Αυτός στον οποίο αναφέρεται, είναι ο Λέιτον Χιούιτ που έχει το ρεκόρ από το 2001.

    Ο πιο χαρακτηριστικός τίτλος πάντως, ήρθε από την As: «Ενας… Master σε ηλικία 21 ετών» αναφέρει, με την Mundo Deportivo να γράφει: «Τσιτσιπάς, ο νικητής του ATP Finals στα 21 του».

    Στην Ιταλία η Gazzetta dello Sport αποθεώνει τον Ελληνα τενίστα: «Ο νικητής είναι Έλληνας! Ο Τσιτσιπάς θριάμβευσε επικρατώντας του Τιμ στα τρία σετ».

    Τέλος, στη Γερμανία, η Bild εκστασιάστηκε με το παιχνίδι. «Τι ματς ήταν αυτό για να ολοκληρωθεί η σεζόν! Στέφανος Τσιτσιπάς και Ντομινίκ Τιμ έδωσαν μία τρελή μάχη στον τελικό και ο Έλληνας νίκησε», γράφει, με το Kicker να λέει: «Δράμα σε τρεις κινήσεις: Ο Τσιτσιπας πήρε το ATP Finals».



    ΣΧΟΛΙΑ