• sports

    ΣΟΚ: Αύξηση των στημένων αγώνων το 2021

    • NewsRoom

    Η «μάστιγα» των στημένων αγώνων στον αθλητισμό εξακολουθεί να υφίσταται και ταλαιπωρεί ουκ ολίγες ομοσπονδίες χωρών που αναζητούν τρόπους αφενός να την καταπολεμήσουν, αφετέρου, ει δυνατόν, να την εξαλείψουν. Σε αυτό βοηθούν με κάθε τρόπο και οι Στοιχηματικές Εταιρείες που προσφέρουν Νόμιμα τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα, τόσο σε Στοίχημα όσο και σε Casino Online.

    Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το προηγούμενο έτος, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό διότι σημειώθηκε αύξηση των… ύποπτων προς χειραγώγηση αγώνων.

    Συγκεκριμένα, η εταιρεία Sportradar εντόπισε έναν αριθμό ρεκόρ ύποπτων αγώνων πέρυσι, αποκαλύπτοντας πιθανή παράνομη δραστηριότητα σε 903 παιχνίδια. Ο εν λόγω αριθμός συνιστά αύξηση της τάξεως του 2,4% συγκριτικά πάντα με το προηγούμενο… ρεκόρ, των 882 αναμετρήσεων που σημειώθηκε το 2019.

    Το τμήμα Υπηρεσιών Ακεραιότητας της εταιρείας έχει ετοιμάσει μια έκθεση με τίτλο «Στοιχηματική Διαφθορά και στημένοι αγώνες το 2021». Σε αυτή περιγράφονται λεπτομερώς η «συνεχιζόμενη απειλή για στημένους αγώνες που παρουσιάζεται στον παγκόσμιο αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα».

    Η παραπάνω έκθεση αφορά 10 αθλήματα και 17 χώρες, όπου η υπηρεσία παρακολούθησης στοιχημάτων, το Universal Fraud Detection System (UFDS), κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ύποπτων προς χειραγώγηση αγώνων στη 17χρονη ιστορία της Integrity Services.

    Ο βασιλιάς των σπορ, το ποδόσφαιρο, αναμενόμενα κατέχει την πρωτιά και σε αυτή την κατηγορία, αφού ήταν το άθλημα με τις περισσότερες πιθανότητες για ύποπτους αγώνες. Ειδικότερα, τα παιχνίδια ποδοσφαίρου με βάση τα όσα αναφέρει η έκθεση, ήταν πολύ πιθανό να θεωρηθούν ύποπτοι, σε ποσοστό ένας σε κάθε 201 αγώνες.

    Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι χαμηλότερες κατηγορίες των περισσότερων εξ αυτών των χωρών, ήταν και οι πιο ευάλωτες σε στοιχηματική παράνομη δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, τα μισά από τα ύποπτα κρούσματα στα εγχώρια πρωταθλήματα προέρχονταν από την τρίτη ή και χαμηλότερη κατηγορία ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών πρωταθλημάτων αλλά και αναμετρήσεις σε κατηγορίες νέων.

    Αυτή η αύξηση της παράνομης δραστηριότητας, σύμφωνα με τη Sportradar, συνδυάστηκε με παράλληλη άνοδο του τζίρου των στοιχηματικών παροχών και του ενδιαφέροντος από το κοινό, παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στο 1,45 τρις ​​ευρώ (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια) για το 2021, το οποίο και αποτελεί ρεκόρ στη συγκεκριμένη κατηγορία.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της Integrity Services, περίπου 165 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από κέρδη στο στοίχημα, τα οποία αφορούσαν ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια και αυτό χωρίς να συνυπολογιστούν άλλοι χρηματοοικονομικοί τομείς, όπως το ξέπλυμα χρήματος.

    Οι στοιχηματικές απάτες χρηματοδοτούν τα συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος, ανέφερε η Sportradar με αφορμή τη δημοσιοποίηση των παραπάνω στοιχείων, η οποία εξακολουθεί να αναζητά λύσεις και εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των στημένων αγώνων.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Sportradar Integrity Services, Andreas Krannich, σχολίασε επί του θέματος: «Δεν υπάρχει εύκολη βραχυπρόθεσμη λύση στο ζήτημα των στημένων αγώνων και είναι πιθανό να δούμε παρόμοιους αριθμούς ύποπτων αγώνων το 2022, αν όχι περισσότερους».

    Πρόσθεσε επίσης, ότι «μπορούμε να απομονώσουμε αυτό που παρατηρήσαμε το 2021 και να αναρωτηθούμε ως λάτρεις του αθλητισμού, ποια μαθήματα μπορούμε να πάρουμε»;

    Ο Krannich ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι «στη Sportradar, πιστεύουμε στην υιοθέτηση μιας προοδευτικής προσέγγισης για την προστασία της ακεραιότητας, μέσω της παρακολούθησης στοιχημάτων και της συλλογής πληροφοριών. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται σε στημένους αγώνες».

    Αναμφίβολα το πρόβλημα των στημένων αγώνων είναι μείζον για πολλές χώρες και κατηγορίες ποδοσφαίρου ή άλλων αθλημάτων και αντί να γίνονται βήματα προόδου προς την καταπολέμησή του, τα στοιχεία και οι αριθμοί δείχνουν δυστυχώς, ότι εξακολουθεί να υφίσταται και ακόμα χειρότερα να… ευδοκιμεί!