• sports

    Προς Σαουδική Αραβία το Μουντιάλ 2034

    • NewsRoom
    Τρόπαιο του Μουντιάλ


    Η Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι θα είναι η οικοδέσποινα του Μουντιάλ 2034, αφού η μόνη άλλη χώρα που είχε δείξει ενδιαφέρον για τη φιλοξενία της διοργάνωσης -η Αυστραλία- πήρε την τελευταία στιγμή την απόφαση να μην καταθέσει προσφορά.

    «Καταλήξαμε στην απόφαση να μην καταθέσουμε υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του 2034», ανέφερε ορθά κοφτά η αυστραλιανή ομοσπονδία, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας της FIFA.

    Έτσι, η σαουδαραβική υποψηφιότητα καθίσταται η μοναδική, σε μια εξέλιξη που ωστόσο θα μπορούσε να εγείρει κύμα αμφισβήτησης, όπως γράφει το CNBC.

    Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα του Αραβικού Κόλπου που θα φιλοξενήσει Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, μετά το Κατάρ το 2022.

    Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή του εμιράτου εξόργισε πολλούς ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι κατηγόρησαν το κράτος για κακοποίηση μεταναστών εργαζομένων και κατάπνιξη της ελευθερίας λόγου.

    Το Μουντιάλ του 2030 θα φιλοξενηθεί από το Μαρόκο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, με τρεις εναρκτήριους αγώνες στη Λατινική Αμερική.

    Η Σαουδική Αραβία επικρίνεται επίσης για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά των γυναικών και των ομοφυλόφιλων. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η χώρα το 2022 κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετήσιων εκτελέσεων τα τελευταία 30 χρόνια, με 196 νεκρούς.

    Η επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από πλευράς Ριάντ σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια -στο πλαίσιο του πρότζεκτ Vision 2030 που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από τη μονοκαλλιέργεια του πετρελαίου- έχει περιγραφεί ως «αθλητικό ξέπλυμα» (sportswashing) από ομάδες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Από το 2021, το βασίλειο έχει ξοδέψει 6,1 δισ. δολάρια σε αθλητικές επενδύσεις, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.

    Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σειρά από αγορές μεγάλων αστέρων του ποδοσφαίρου, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Καρίμ Μπενζεμά, με συμβόλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων.

    Φαραωνικές αθλητικές επενδύσεις έχουν γίνει επίσης ακόμη σε πυγμαχία, γκολφ, αγώνες αυτοκινήτων και άλλα σπορ.

    Διαβάστε επίσης:

    Νετανιάχου: Μελετά μετακίνηση των Παλαιστινίων της Γάζας στην Αίγυπτο

    Μέσι: Η Μπαρτσελόνα είναι ο καλύτερος σύλλογος στον κόσμο, μία μέρα θα επιστρέψω

    Μπορέλ: Η ΕΕ καλεί για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα



    ΣΧΟΛΙΑ