• sports

    Γιαννακόπουλος-Αλαφούζος: Εμφύλιος πόλεμος για την πράσινη ΠΑΕ. Το χρονικό της μεγάλης κόντρας


    Κανένας όρος δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στην οικογένεια του Παναθηναϊκού τις τελευταίες δεκαετίες από τον όρο «εμφύλιος». Από την εποχή της «κόντρα» των Γιαννακόπουλων με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, στην περιπετειώδη εμφάνιση του Ανδρέα Βγενόπουλου και από εκεί στα «μαχαιρώματα» της εποχής της Πολυμετοχικότητας και την άδοξη διάλυσή της. Το τελευταίο μέτωπο του διαρκούς εσωτερικού πολέμου στην ομάδα της Αθήνας έχει δύο βασικούς πρωταγωνιστές: τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον Γιάννη Αλαφούζο.

    Η αρχή της περσινής ποδοσφαιρικής σεζόν σημαδεύτηκε από την απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου να δηλώσει την αποχώρησή του από τον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, μάλιστα, αποφάσισε έκτοτε να ρίξει «μαύρη πέτρα» πίσω του, αφήνοντας τον σύλλογο ουσιαστικά ακυβέρνητο με τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις που οδήγησαν σε προσφυγές, αφαιρέσεις βαθμών, δικαστικές ήττες και βαριές τιμωρίες. Μια κατάσταση πρωτόγνωρη για την ιστορική ομάδα της Αθήνας η οποία συμπλήρωνε 110 χρόνια ζωής.

    Πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του Γιάννη Αλαφούζου, είχε προηγηθεί η κίνηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για τη δημιουργία του «PAO Foundation», ενός σχήματος που θα βασιζόταν σε ισχυρούς επενδυτές και που με επίκεντρο το ΟΑΚΑ θα αναλάμβανε την χρηματοδότηση τόσο της ΠΑΕ και της ΚΑΕ όσο και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Το σχέδιο απέτυχε, καθώς αφενός η σκέψη δεν ήταν αρκετά προχωρημένη, αφετέρου τα χρέη της ΠΑΕ τα οποία, σύμφωνα με την πλευρά Γιαννακόπουλου ξεπερνούν τα 65 εκατ. ευρώ, έκαναν το εγχείρημα ασύμφορο.

    Ο Παναθηναϊκός πέρασε την πιο δύσκολη χρονιά της ιστορίας του, αλλά στο φινάλε φάνηκε ξανά «φως στην άκρη του τούνελ». Και μάλιστα από δύο πλευρές! Η πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας ήταν η εκδήλωση του ενδιαφέροντος της πλευράς του fund PanAsia, του Ταϊλανδού επιχειρηματία Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ. Η δεύτερη, η επανεμφάνιση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος έχοντας προχωρήσει τη σκέψη του για το ΟΑΚΑ, δημιούργησε ένα κονσόρτιουμ στο οποίο συμμετέχουν ισχυροί ξένοι επενδυτές, το πρότζεκτ του Athens Alive. To τελευταίο κινείται για την απόκτηση και εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Μαρούσι.

    Ήταν η στιγμή που μετά από μήνες απουσίας ο Γιάννης Αλαφούζος επανήλθε στο προσκήνιο, αποδεχόμενος την πρόταση του Ταϊλανδού επιχειρηματία, με την προϋπόθεση πως θα αναλάμβανε να αποπληρώσει τα χρέη της ομάδας που τον βάραιναν προσωπικά. Την ίδια στιγμή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που βρισκόταν σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση του Athens Alive, προσπάθησε να εμπλακεί και ο ίδιος στη διεκδίκηση της ΠΑΕ, αναλαμβάνοντας το μάνατζμεντ της ομάδας, μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η υπόθεση του ΟΑΚΑ. Πρόταση η οποία απορρίφθηκε τελικά από την πλευρά Αλαφούζου.

    Για το Athens Alive, η παρουσία της ποδοσφαιρικής ομάδας στο ΟΑΚΑ αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο του project. Ωστόσο, η πλευρά της PanAsia, η οποία αναμένεται εκτός απροόπτου να αναλάβει στο τέλος του μήνα την ΠΑΕ, δεν έχει κάνει ακόμα ανοιχτές τις προθέσεις της ως προς το γηπεδικό, αφού ακόμα, στα χαρτιά, ο νόμος της «Διπλής Ανάπλασης», που προβλέπει την κατασκευή γηπέδου στον Βοτανικό, βρίσκεται ακόμα σε ισχύ.

    Και ενώ η εκδήλωση ενδιαφέροντος των δύο πλευρών έδειχνε πως θα έφερνε τέλος στα οικονομικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τον σύλλογο της Αθήνας, ένα νέο μέτωπο ήρθε να ταράξει ξανά την ηρεμία του συλλόγου. Η επικράτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στις εκλογές του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά και διοικητικά προβλήματα οδηγώντας στην αγωνιστική απαξίωση του, έφερε στο προσκήνιο τα χρέη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός προς το ερασιτεχνικό σωματείο.

    Η προηγούμενη διοίκηση πρωτοδικείου του Ερασιτέχνη, υπό τον Νίκο Πλυτά, είχε συνάψει συμφωνία με την διοίκηση της ΠΑΕ, τον καιρό που η τελευταία βρισκόταν σε οικονομική ασφυξία, ώστε η ΠΑΕ να αποπληρώσει ένα χρέος 611.000 ευρώ προς αυτή σε 60 δόσεις (με κούρεμα των 11.000 ευρώ, εφόσον τηρούνταν ο διακανονισμός).  Από την αρχή της ανάληψης της ηγεσίας του Ερασιτέχνη από τον Δ. Γιαννακόπουλο, έγινε κατανοητό πως αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί.

    Ο Ερασιτέχνης πρότεινε τη μείωση των δόσεων  του χρέους (το οποίο είχε πέσει στις 590.000 ευρώ) σε έξι, με την καταβολή ουσιαστικά 100.000 ευρώ σε κάθε δόση έως το τέλος της χρονιάς, εκτός από την πρώτη που θα ήταν 90.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα ζήτησαν η σύμβαση για τη χρήση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας να ανέβει από τα 250.000 ευρώ τον χρόνο στα 500.000 ευρώ.

    Η πρόταση ήρθε σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της πλευράς της PanAsia και της ΠΑΕ βρίσκονταν στην τελική φάση, έχοντας προκηρυχθεί ΑΜΚ την οποία θα κάλυπτε ο Γιάννης Αλαφούζος, με τα χρήματα να πηγαίνουν για την αποπληρωμή χρεών της ομάδας, όπως ήταν η συμφωνία των δύο πλευρών. Η πρόταση απορρίφθηκε καθώς από την πλευρά της ΠΑΕ λογίστηκε ως προσπάθεια του Γιαννακόπουλου να εμποδίσει τη συμφωνία με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ. Παράλληλα, από τη ΠΑΕ υπενθύμισαν πως ως αντισταθμιστικό όφελος για τις απώλειες του Ερασιτέχνη είχε αποφασιστεί η καθιέρωση της «κάρτας φιλάθλου», μιας πρόσθετης επιβάρυνσης προς τους οπαδούς της ομάδας, η οποία θα αποδίδονταν απευθείας στον Ερασιτέχνη και θα απέφερε στο σωματείο έσοδα άνω των 200.000 ευρώ.

    Τις προηγούμενες εβδομάδες ο νέος «εμφύλιος» μεταξύ ΠΑΕ και Ερασιτέχνη πήρε ακραίες διαστάσεις, με τις δύο πλευρές να αποστέλλουν εξώδικα και να εκδίδουν οργισμένες επιστολές. Ο Γιάννης Αλαφούζος χαρακτηρίστηκε από τον ισχυρό άνδρα της ΚΑΕ «αρχινταβατζής του συλλόγου», ενώ ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ κατηγορούσε τον Γιαννακόπουλο πως προσπαθεί να καταστρέψει τον σύλλογο, καλώντας τον «να μην μιλά υπό την επήρεια προσωπικών αδυναμιών». Την ίδια ώρα οι οργανωμένοι οπαδοί, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν υποστηρίξει μέχρι εσχάτων τον Γιάννη Αλαφούζο, παρά την αγωνιστική πτώση της ομάδας, στράφηκαν κατά του πρώην ηγέτη της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας».

    Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η «έξωση» της ποδοσφαιρικής ομάδας από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και η απόφασή της να μετακομίσει από φέτος στο ΟΑΚΑ. Απόφαση η οποία θα προκαλέσει οικονομική τρύπα στα έσοδα του Ερασιτέχνη και πιθανόν προβλήματα στην αποδυναμωμένη από τις τιμωρίες και τα οικονομικά προβλήματα ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού. Ωστόσο, είναι παραδόξως και ένα βήμα πιο κοντά στο όραμα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για το Athens Alive και την συγκέντρωση όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ!

    Το αποκορύφωμα της κόντρα πάντως γράφτηκε με τη χθεσινή συνέντευξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο σάιτ sdna.gr. Ο Γιαννακόπουλος κατηγόρησε τον Αλαφούζο πως προσπαθεί να μειώσει τα χρέη με οποιονδήποτε τρόπο, καταστρέφοντας την ποδοσφαιρική ομάδα, με σκοπό να πουλήσει την ΠΑΕ και να λάβει πίσω ένα μέρος των χρημάτων που έχει βάλει σε αυτή.  Ο Γιαννακόπουλος παραδέχθηκε πως δεν μπορεί στην παρούσα φάση να κάνει πρόταση της ΠΑΕ, επαναλαμβάνοντας πως ο μόνος δρόμος για να αναλάβει τις τύχες της ΠΑΕ περνά περνά μέσα από το project του Athens Alive.

    «Αν δεν είσαι ολιγάρχης της Ρωσίας, αν δεν είσαι οικοπεδούχος στη Σαουδική Αραβία, που βγάζει πετρέλαιο κάθε πρωί ή αν δεν είσαι λαθρέμπορος σε διάφορα αντικείμενα, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για ένα φυσικό πρόσωπο να αντέξει τέτοια νούμερα και να βάλει 65 εκατομμύρια χρέη και να έχει μπάτζετ ανταγωνιστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Οι αναφορές του Δημήτρη Γιαννακόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση του Αλαφούζου ο οποίος τον κατηγόρησε πως δεν ενδιαφέρεται για το καλό της ποδοσφαιρικής ομάδας αλλά για το προσωπικό του συμφέρον, λέγοντας μάλιστα πως έκανε συνολικά πέντε προτάσεις για την ομάδα, κάνοντας σε όλες πίσω. Η απάντηση του Αλαφούζου έφερε νέα αντίδραση από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια του Αλαφούζου να αποπροσανατολίσει τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

    Την ίδια ώρα της δημοσίευσης της συνέντευξης, στην Αθήνα έφτανε για μια ακόμα φορά ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην απόκτηση της ΠΑΕ. Η αλλαγή ιδιοκτησίας και η απόσυρση του Γιάννη Αλαφούζου ίσως γίνει η αφορμή για να έρθει το τέλος των νέων εντάσεων στο εσωτερικό του Παναθηναϊκού, αν και η πλευρά των οργανωμένων οπαδών, η οποία έχει σημαντικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εμφανίστηκε σίγουρος πως η ομάδα θα αλλάξει χέρια. Παράλληλα, δήλωσε πρόθυμος να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της PanAsia και του Athens Alive για το ΟΑΚΑ. Η οικονομική ηρεμία, άλλωστε, ίσως είναι το πρώτο βήμα για την ειρήνη στο εσωτερικό του ταλαιπωρημένου Παναθηναϊκού.



    ΣΧΟΛΙΑ