• sports

    European Super League: Εις το επανιδείν λέει η Γιουβέντους – Προς αποχώρηση ο πρόεδρος Ανιέλι

    • NewsRoom


    Ως πύργος από τραπουλόχαρτα γκρεμίστηκε το φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο των «12» μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων να ιδρύσουν τη δική τους κλειστή λίγκα, το λεγόμενο European Super League, καθώς μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τις έντονες διαμαρτυρίες εκατομμύρια οπαδών και ανθρώπων του ποδοσφαίρου, 9 μεγάλα κλάμπ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν.

    Το πρώτο βήμα έκανε η ομάδα του Λονδίνου Τσέλσι, ενώ η πρώτη επίσημη ανακοίνωση ήρθε από την Μάντσεστερ Σίτι. Και κάπως έτσι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και για τις υπόλοιπες ομάδες, οι οποίες μία προς μία ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν τα χαρτιά αποχώρησης από το σχέδιο του Φλορεντίνο Πέρεθ, προέδρου της ESL και της Ρεάλ Μαδρίτης. Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ίντερ και Μίλαν μετά από ισχυρές πιέσεις απέρριψαν εν τέλει τη ιδέα δημιουργίας της κλειστής λίγκας, και το ενδιαφέρον πλέον έχε στραφεί στις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους.

    Η «Μεγάλη Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου, η οποία ναι μεν παραδέχθηκε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα της ευρωπαϊκής Super League, αλλά αναφέρει ξεκάθαρα ότι αυτό μπορεί και πρέπει να δημιουργηθεί στο μέλλον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί μάλιστα η αναφορά της Γιούβε που κάνει λόγο ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες, που προβλέπονται από τη συμφωνία μεταξύ των συλλόγων, για όσες ομάδες εξέφρασαν την επιθυμία να αποχωρήσουν. Κάτι που προφανώς δείχνει ότι ίσως προκύψουν και νομικά ζητήματα με αποζημιώσεις και ρήτρες.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της Γιουβέντους:

    «Αναφορικά με το δελτίο τύπου που δημοσίευσε η Juventus Football Club SpA στις 19 Απριλίου 2021, σχετικά με την προτεινόμενη δημιουργία της Super League και την επακόλουθη δημόσια συζήτηση, ο εκδότης διευκρινίζει ότι πρέπει να γνωρίζει το αίτημα και τις προθέσεις που εκφράστηκαν διαφορετικά από ορισμένους συλλόγους να αποσυρθούν από αυτή την διοργάνωση, αν και οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από τη συμφωνία μεταξύ των συλλόγων δεν έχουν ολοκληρωθεί.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ η Γιουβέντους παραμένει πεπεισμένη για την ορθότητα των αθλητικών, εμπορικών και νομικών χώρων του έργου, πιστεύει ότι επί του παρόντος υπάρχουν περιορισμένες πιθανότητες να ολοκληρωθεί το έργο με τη μορφή που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

    Η Γιουβέντους παραμένει δεσμευμένη να επιδιώξει τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για την Εταιρεία και ολόκληρη τη βιομηχανία ποδοσφαίρου».

    Μεγάλη ημέρα για το ποδόσφαιρο

    Ιστορική ημέρα για το ποδόσφαιρο χαρακτηρίζουν την χθεσινή πολλά δίκτυα αλλά και πολλοί φίλαθλοι, ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες του αθλήματος.

    Χθες δόθηκε ένα γερό μάθημα στους ανθρώπους που σκόπευαν να εκμεταλλευτούν το ποδόσφαιρο και ουσιαστικά να καταστρέψουν ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Η αρχή έγινε με την Τσέλσι, οι φίλαθλοι της οποίας συγκεντρώθηκαν έξω από το «Στάμφορντ Μπρίτζ» λίγο πριν τον αγώνα των «Μπλέ» με την Μπράιτον, ζητώντας από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς να αποχωρήσει από την ESL. Κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγο μετά, γεγόνος που προκάλεσε έντονους πανηγυρισμούς έξω από το γήπεδο. Ακολούθησε η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία ήταν η πρώτη ομάδα που έβγαλε επίσημη ανακοίνωση και μετά το κρεσέντο αποχωρήσεων από το σχέδιο συνεχίστηκε και από τις υπόλοιπες 7 ομάδες.

    «Η Λίβερπουλ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η συμμετοχή μας στα προτεινόμενα σχέδια για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Super League διεκόπη. Τις τελευταίες ημέρες, ο σύλλογος έχει λάβει αρκετές απόψεις από διάφορα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη συμβολή τους», ανέφερε η Λίβερπουλ.

    «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Super League. Ακούσαμε προσεκτικά την αντίδραση των οπαδών μας, της βρετανικής κυβέρνησης και άλλων βασικών ενδιαφερομένων. Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαζόμαστε με άλλους στην ποδοσφαιρική κοινότητα για να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παιχνίδι», δήλωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει επισήμως διαδικασίες για απόσυρση από την ευρωπαϊκή Super League», ανέφερε η Τότεναμ, με τον πρόεδρό της Ντάνιελ Λίβι να ζητά συγνώμη από τον κόσμο της ομάδας.

    «Ως αποτέλεσμα των όσων μας είπατε και της ευρύτερης κοινότητας ποδοσφαίρου τις τελευταίες ημέρες αποχωρούμε από την Super League.Κάναμε ένα λάθος και ζητούμε συγνώμη για αυτό», ανέφερε η Άρσεναλ.

    Στην Ιταλία τις τελευταίες ώρες ανέφεραν πως ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Ατρέα Ανιέλι, υπέβαλλε την παραίτησή του από τα ηνία του συλλόγου, αλλά ο ίδιος με δήλωσή του φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το τιμόνι της συλλόγου.

    Βέβαια, νέο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από την «Corriere della Sera», τονίζει πως ο Ανιέλι δεν θα αργήσει να παραιτηθεί και μαζί του θα ακολουθήσει και ο αντιπρόεδρος των «μπιανκονέρι», Πάβελ Νέντβεντ. Τις θέσεις τους όπως αναφέρεται ενδέχεται να αναλάβουν οι Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και Νταβίντ ​Τρεζεγκέ.

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμερα και μετά από δραματική τηλεδιάσκεψη των 11 ιδρυτικών μελών από τα 12 (δεν παρέστη η Μάντσεστερ Σίτι που είχε ανακοινώσει από νωρίς χθες την αποχώρηση της) και αφού και οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες δήλωσαν ότι αποχωρούν από το σχήμα, οι έξι εναπομείναντες πρόεδροι (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ) εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι θα επιμείνουν στην αλλαγή του σημερινού καθεστώτος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

    Η ανακοίνωση της ESL αναφέρει:

    «Η European Super League είναι πεπεισμένη ότι η σημερινή κατάσταση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πρέπει να αλλάξει.

    Προτείνουμε μία νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση επειδή το υπάρχον σύστημα δεν δουλεύει. Η πρότασή μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα για ολόκληρη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Θα παρέχει επίσης ενισχυμένες εισφορές αλληλεγγύης σε όλους τους ποδοσφαιρικούς φορείς.

    Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών συλλόγων, που είναι αναγκασμένοι να λάβουν τέτοιες αποφάσεις λόγω της πίεσης που τους ασκείται, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρότασή μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανόνες, όπως αποδείχθηκε από τη σημερινή δικαστική απόφαση για την προστασία της European Super League από δράσεις τρίτων.

    Δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για την αναδιαμόρφωση του πρότζεκτ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους στόχους μας, που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας παράλληλα τις εισφορές αλληλεγγύης για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα».



    ΣΧΟΛΙΑ