• sports

    Εσύ ήξερες τον αγαπημένο παρτενέρ του… Ρονάλντο;


    Το Euro να πρωταγωνιστεί αυτήν τη στιγμή στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

    Όλοι περιμένουν με αγωνία να δούνε ποιος θα σηκώσει στο τέλος την κούπα. Εσείς, σε αυτήν τη σελίδα έχετε πάντα στο κινητό σας τα Euro 2021 προγνωστικά για να βλέπετε τι αξίζει κάθε μέρα για το στοιχηματάκι. Ωστόσο, έχει και Κόπα Αμέρικα και μας… τραβάει να μιλήσουμε σήμερα για έναν λάτιν σταρ.

    Ένα ήταν λοιπόν, το… φαινόμενο. Ο Ρονάλντο (και φυσικά όχι ο Κριστιάνο Ρονάλντο). Δεν αμφιβάλλουμε για την αξία του Πορτογάλου σούπερ αστέρα, αλλά ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο ήταν ο μόνος που τον αποκάλεσαν άπαντες φαινόμενο. Στην Ευρώπη μας τον σύστησε η Αϊντχόφεν. Κι εκεί ο Ρονάλντο, όπως δήλωσε αργότερα, γνώρισε την κορυφαίο συμπαίκτη που θα μπορούσε να έχει μαζί του στην επίθεση. Κι επειδή έχει παίξει με πολλούς σπουδαίους παίκτες στην ίδια ομάδα, κανείς δεν θα περίμενε να ακούσει το όνομα του Βέλγου Λουκ Νίλις.

    Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

    Είχε το προσωνύμιο «Lucky Luc» (Τυχερός Λουκ, σε μία παράφραση του αγαπημένου ήρωα των κόμιξ). Το «τυχερός» προήλθε από την ικανότητα που είχε να βρίσκεται πάντα στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Βίντερσλαγκ (νυν Γκενκ) και μετά ακολούθησε μία από τις δύο μεγαλύτερες ομάδες του Βελγίου, η Άντερλεχτ. Σε 224 ματς με την Άντερλχτ σκόραρε 127 φορές. Πήρε τέσσερα πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα.

    Η ώρα της Αϊντχόφεν

    Έχοντας ήδη κατακτήσει το Βέλγιο, ο Νίλις μετακομίζει στη γειτονική Ολλανδία για λογαριασμό της Αϊντχόφεν. Εκείνη τη χρονιά πήγε μαζί του κι ο Ρονάλντο κατόπιν σύστασης του Ρομάριο. Ο Ρονάλντο (το φαινόμενο εννοείται) σκόραρε 30 γκολ, βγήκε πρώτος σκόρερ στην Ερεντιβίζιε, αλλά μαντέψτε… Ο Νίλις βγήκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ολλανδική λίγκα και παρά το γεγονός ότι η ομάδα του δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα, κατετάγη μάλιστα στην 3 η θέση της βαθμολογίας. Αυτή ήταν μία σπουδαία αναγνώριση για τον Νίλις με τους ειδικού να αποθεώνουν τις περιφερειακές επιθετικές του ικανότητες. Για την ιστορία να τονίσουμε ότι ο Νίλις πήρε αυτή τη διάκριση έχοντας σκοράρει και 18 γκολ λιγότερο από τον Ρονάλντο.

    Ο τραυματισμός ρου Ρονάλντο

    Ο Ρονάλντο τραυματίζεται στο γόνατο και χάνει σχεδόν όλη τη δεύτερη χρονιά κι εκεί ο Νίλις βγαίνει μπροστά. Γίνεται ακόμη πιο κυνικός στην εκτέλεση και σκοράρει 21 φορές για να καλύψει και το καινό του φαινομένου. Παρόλα αυτά η Αϊντχόφεν δεν μπορεί να πάρει τον τίτλο ξανά. Είναι αξιοσημείωτο αυτό, αφού σε δύο σεζόν οι δύο βασικοί της επιθετικοί σκόραραν 75 γκολ αλλά έπεσαν πάνω στον μεγάλο Άγιαξ και δεν μπόρεσαν να πάρουν τίτλο στην Ολλανδία.

    Η αποχώρηση και η αναγνώριση

    O Βραζιλιάνος σούπερ σταρ αναχωρεί το 1996 για την Μπαρτσελόνα και μετά από πολλά χρόνια τόνισε: «Έχω παίξει με πολλούς μεγάλους συμπαίκτες, τους Φίγκο, Ρομάριο, Ζιντάν, Ριβάλντο, Ραούλ και πολλούς άλλους. Με κανέναν όμως δεν ταίριαξα καλύτερα απ’ ότι με τον Λουκ» Αν μη τι άλλο αυτή είναι μία τεράστια αναγνώριση της κλάσης και της χρησιμότητας του Βέλγου μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

    Ο τίτλος και το πάντρεμα με τον Φαν Νιστελρόι

    Αυτό το δίδυμο έφερε τον τίτλο στην Αϊντχόφεν το 1999. Με 24 γκολ από τον Νίλις και 31 από τον ανερχόμενο Ρουντ Φαν Νιστελρόι η PSV κατακτά διά περιπάτου το πρωτάθλημα. Τεράστια χρονιά και μάλιστα έχοντας ήδη ξεπεράσει τα 32 έτη ζωής.

    Από την PSV στην Άστον Βίλα

    Ο Νίλις βοήθησε λοιπόν την Αϊντχόφεν να φτάσει εμφατικά στον τίτλο στην Ολλανδία το 2000 και την ίδια χρονιά, τον Αύγουστο μετακόμισε στην Άστον Βίλα σε ηλικία 33 ετών. Η Βίλα ήταν τότε σε μία καλή περίοδο, με δύο σερί κατακτήσεις 6 ης θέσης στην Πρέμιερ κι έναν τελικό Κυπέλλου με την Τσέλσι. Έχοντας αυτά τα αποθεωτικά σχόλια από τον Ρονάλντο, οι φίλοι της Βίλα ήταν πραγματικά ενθουσιασμένοι με την προοπτική.

    O τραυματισμός και η αιώνια απορία

    Στο τρίτο του μόλις ματς στην Πρέμιερ Λιγκ, ο Λουκ Νίλις συγκρούστηκε με τον τερματοφύλακα της Ίπσουιτς, τον Ίαν Ράιτ. Ο Βέλγος έπεσε στο έδαφος και αποχώρησε με πολλαπλό σοβαρό τραυματισμό. Στην αρχή οι άνθρωποι της Βίλα ήταν αισιόδοξοι ότι θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Το μεγάλο «what if» έμεινε εκεί. Ο Νίλις δεν μπόρεσε ποτέ να δείξει τι μπορεί να κάνει στα γήπεδα της Αγγλίας. Έχει όμως κερδίσει τον σεβασμό όλων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και κυρίως του μεγάλου Ρονάλντο, του φαινομένου.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ