• Boxing Day στην Αγγλία: τι πρέπει να γνωρίζετε

    Όσοι έχετε ζήσει στην Αγγλία, ή έστω έχετε κάνει μία φορά Χριστούγεννα στην εν λόγω χώρα, θα έχετε συνειδητοποιήσει τη σημασία της συγκεκριμένης εορτής για τους κατοίκους της

    Όσοι έχετε ζήσει στην Αγγλία, ή έστω έχετε κάνει μία φορά Χριστούγεννα στην εν λόγω χώρα, θα έχετε συνειδητοποιήσει τη σημασία της συγκεκριμένης εορτής για τους κατοίκους της. Αυτό που ίσως δεν έχετε καταλάβει είναι ότι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας από τη γιορτή την ίδια είναι η προσμονή που έχει ο Άγγλος για την επόμενη των Χριστουγέννων, τη γνωστή σε όλους Boxing Day. Μες στη ζεστασιά των Χριστουγέννων και χαλαροί από το διάλειμμα στη δουλειά, οι Άγγλοι θα απολαύσουν τα ματς και φυσικά θα επιδοθούν με περισσή χαρά στο αγαπημένο τους χόμπι, το στοίχημα.

    Η ιστορία της Boxing Day

    Η 26η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί δύο πράγματα για το Ηνωμένο Βασίλειο: την αρχή των εκπτώσεων της χειμερινής περιόδου και την εορταστική αγωνιστική της Πρέμιερ λιγκ. Πολύ πριν τον καιρό της Premier League όμως, των ακριβών συμβολαίων και των προπονητών που γκρινιάζουν για την έλλειψη διαλείμματος, η Boxing Day ήταν μία από τις λίγες αργίες της εργατικής τάξης. Κατά την οποία οι άνθρωποι μπορούσαν να βγουν έξω, να παίξουν ή να παρακολουθήσουν τα αγαπημένα τους σπορ, και ειδικά το ποδόσφαιρο. Οι Άγγλοι, που σέβονται πάντα την ιστορία και την παράδοσή τους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, έχουν κάνει την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς την περίοδο με την περισσότερη δράση στην Premier League. Αυτή η «διαβολοβδομάδα» ξεκινάει εδώ και δεκαετίες με την Boxing Day.

    Από τα Βικτωριανά χρόνια η παράδοση λέει πως όλοι οι Άγγλοι περιμένουν τη μέρα μετά τα Χριστούγεννα για να ξεχυθούν έξω, εκμεταλλευόμενοι την αργία ώστε να ψωνίσουν και να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους δραστηριότητες. Η παράδοση τηρήθηκε πιστά, κυρίως γιατί μέχρι πριν μερικές δεκαετίες τα σπίτια της μεσαίας και εργατικής τάξης δεν ήταν πολύ φιλόξενα και όσοι έμεναν σε αυτά προτιμούσαν να περνούν χρόνο εκτός. Πλέον, η παράδοση επιμένει, έστω και αν το 2020 αναμένεται να είναι διαφορετικό δεδομένου του lockdown στο οποίο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

    Στην Αγγλία η ποδοσφαιρική δράση δεν σταματάει ποτέ

    Η Premier League δεν παίρνει ποτέ ρεπό. Και τα Χριστούγεννα πάνε χέρι-χέρι με την αγωνιστική δράση στην – κατά πολλούς – καλύτερη λίγκα του κόσμου. Παρόλα τα παράπονα προπονητών και παικτών που θεωρούν πως η έλλειψη διαλείμματος ευνοεί τους τραυματισμούς και την κόπωση των εμπλεκομένων με το άθλημα, η FA δε φαίνεται να σκέφτεται διακοπή της δράσης. Ούτε φέτος που όλη η χώρα έχει παραλύσει λόγω του Covid-19. Παραδοσιακά, στις μέρες γύρω από τα Χριστούγεννα διεξάγονται ορισμένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του Αγγλικού Πρωταθλήματος και το 2020 δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

    Τα ματς που ξεχωρίζουν

    Για τις 26/12/2020, η κληρωτίδα έχει κρατήσει εκλεκτά «ποδοσφαιρικά δώρα». Η ισχυρή – και φέτος –  Λέστερ υποδέχεται τη Manchester United, που έρχεται με τη φόρα από την επιβλητική νίκη επί της Λιντς. Το μεγάλο ματς της Boxing Day θα γίνει στο άδειο Emirates, όπου Άρσεναλ και Τσέλσι θα συγκρουστούν σε ένα κλασικό Λονδρέζικο ντέρμπι, που όποια μέρα και να γίνει δε χάνει το ενδιαφέρον του. Το πρόγραμμα της ημέρας κλείνει δυνατά το βράδυ με την αναμέτρηση μεταξύ Manchester City και Newcastle. Τα υπόλοιπα ματς της αγωνιστικής δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ντέρμπι, παρόλα αυτά την επομένη της Boxing Day η Liverpool υποδέχεται τη West Brom, ενώ η φετινή έκπληξη Τότεναμ ταξιδεύει στο Wolverhampton για να αντιμετωπίσει την προβληματική Γουλβς στο Μολινό. Γιαυτό λοιπόν μη φάτε πολύ τα Χριστούγεννα. Αφήστε χώρο για το επιδόρπιο, που είναι και πάλι πλούσιο και θα σερβιριστεί γενναιόδωρα από τους Άγγλους!