• Κοινωνία

    Γιάννης Βρούτσης (Delphi Forum): Νέα μέτρα προστασίας των εργαζομένων τον Σεπτέμβριο


    Την στήριξη των εργαζομένων και τον Σεπτέμβριο προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης μέσω των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η κυβέρνηση, μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών «Η Επόμενη Μέρα».

    Παράλληλα ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που θα ανακοινωθεί αύριο, το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερους δικαιούχους και φθηνότερες διακοπές, καθώς ο προϋπολογισμός τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι και από τα 10 εκατ. φέτος στα 30 εκατ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό τόνισε ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε όλες τις συνταγματικές διατάξεις και αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο η νέα κύρια σύνταξη με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ τον Οκτώβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά 8 μηνών για τις επικουρικές συντάξεις και 12 μηνών για τις κύριες συντάξεις.

    Ακόμη ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι τέλος του μήνα με αρχές Ιουλίου θα παρουσιαστεί η νέα ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ όπου η απονομή της σύνταξης θα γίνεται για το 40% των ασφαλισμένων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια τον Ιανουάριο του 2021 θα αφορά το 55% των συντάξεων και στα τέλη του 2021 θα βγαίνει ψηφιακά η σύνταξη του 80-85% των συνταξιούχων.

    Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές υπογράμμισε ότι η μείωση κατά 0,90% των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουνίου θα συνεχιστεί με περαιτέρω μείωση 5 μονάδες το συντομότερο δυνατό. Κι αυτό διότι όπως εξήγησε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών διευρύνει την ελκυστικότητα των προσλήψεων, αυξάνει το εισόδημα των εργαζομένων και των εργοδοτών, μειώνει την αδήλωτη εργασία και ενισχύει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.



    ΣΧΟΛΙΑ