• Κοινωνία

    Βουλγαρία: Πενθεί για την απώλεια του Βούλγαρου Πατριάρχη Νεόφυτου

    • NewsRoom
    Πατριάρχης Νεόφυτος

    Πατριάρχης Νεόφυτος


    Ο θάνατος του επικεφαλής της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία και τον βουλγαρικό λαό, δήλωσε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ σε ανάρτησή του στο Facebook λίγο μετά την ανακοίνωση του Πατριαρχείου για τον θάνατο του Πατριάρχη Νεόφυτου.

    Πέθανε σε νοσοκομείο της Σόφιας αργά την Τετάρτη από πολυοργανική ανεπάρκεια έπειτα από μακρά ασθένεια σε ηλικία 78 ετών. “Σκύβω το κεφάλι με βαθύτατη λύπη στη μνήμη του Παναγιωτάτου Νεοφύτου, Πατριάρχη Βουλγαρίας και Μητροπολίτη Σόφιας”, έγραψε ο Ράντεφ. “Με την αφοσιωμένη πνευματική του υπηρεσία στον Θεό και την Ορθοδοξία, ο Πατριάρχης Νεόφυτος έγινε πυλώνας του βουλγαρικού έθνους και του κράτους μας. Ο Θεός να τον συγχωρέσει και να αναπαύσει την ψυχή του! Αιωνία και ευλογημένη η μνήμη του”, αναφέρει.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι ο Πατριάρχης Νεόφυτος θα μείνει στη μνήμη ως ένας σοφός και ευγενής πνευματικός ηγέτης. “Με βαθιά λύπη στέλνουμε τον Παναγιώτατο Νεόφυτο, Πατριάρχη Βουλγαρίας και Μητροπολίτη Σόφιας, στην ουράνια οδό του. Θα τον θυμόμαστε ως σοφό και ευγενικό πνευματικό ηγέτη που έδωσε πίστη και δύναμη στους λαϊκούς ακόμα κι όταν ο ίδιος ήταν σωματικά αδύναμος”.

    Η απερχόμενη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρίγια Γκαμπριέλ, η οποία αναμένεται να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Θα θυμόμαστε την καθοδήγησή του για μια ζωή με πίστη και ευσέβεια και για την επίτευξη ενότητας”.

    Το Γραφείο του Αρχιμουφτή στη Βουλγαρία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Πατριάρχη Νεόφυτου και ανέφερε ότι θα μείνει στη μνήμη για την κατανόηση και τον σεβασμό του προς τις θρησκευτικές κοινότητες αυτής της χώρας.

    “Θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας εξαιρετικά καλός άνθρωπος και ένας πνευματικός ηγέτης που επεδίωκε το διάλογο. Το μουσουλμανικό δόγμα θα τον θυμάται για την κατανόηση και το σεβασμό του προς τις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας, ζητώντας τη συναίνεση για χάρη της συμφωνίας, της ηθικής, της ανατροφής και παραδοσιακές αξίες που υπερασπιστήκαμε μαζί”, αναφέρει ο Αρχιμουφτής σε ανάρτησή του στο Facebook.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Αμπάς διόρισε νέο πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής τον Μοχάμεντ Μουστάφα

    Τσακ Σούμερ: Το Ισραήλ να πάει σε εκλογές, τι απαντάει το κόμμα Νιετανιάχου

    Προειδοποιήσεις της ΗΠΑ στην Ουγγαρία για τους «στενούς και επεκτεινόμενους» δεσμούς με τη Ρωσσία



    ΣΧΟΛΙΑ