Κοινωνία

Βασιλακόπουλος: Σε αποκλιμάκωση η πανδημία του κορονοϊού (video)


Αποκλιμακώνεται η πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τελείωσαν, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο.

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού.

«Το πρόβλημα έχει μόνο μια λύση: Λέγεται εμβόλιο. Πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε. Έχουμε ένα από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα διεθνώς. Το να μην το εκμεταλλευόμαστε δεν έχει λογική. Έχει εξαντληθεί η δυνατότητα των συναδέλφων μου και προσωπικώς να πείσουμε τον κόσμο. Πρέπει άλλες ειδικότητες, διαφημιστές, επικοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, να βοηθήσουν να καταφέρουμε να πείσουμε όσους διστάζουν και αμφιβάλλουν για το εμβόλιο», επισήμανε.

Αναφερόμενος στα περιστατικά θρομβώσεων, που έχουν προκαλέσει διστακτικότητα στους πολίτες να εμβολιαστούν, ο καθηγητής δήλωσε ότι:

«Ούτε η επιστημονική κοινότητα ούτε τα ΜΜΕ πρέπει να αποκρύπτουν το παραμικρό. Όμως είχαμε πέντε περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca. Αυτό έπαιξε σε όλα τα κανάλια. Αν την ίδια μέρα, λέγαμε, ότι από τους 1.000 νοσηλευόμενους οι 200 έπαθαν θρόμβωση, και την επόμενη μέρα έπαθαν θρόμβωση οι 300, θα καταλάβαινε ο κόσμος τον σχετικό κίνδυνο», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι οι όποιες μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια, ενώ είπε πως «η δικαιολογία ότι τα εμβόλια δεν είναι πλήρως δοκιμασμένα σε λίγο χρόνο θα πάψει να υπάρχει. Η Pfizer έκανε αίτηση στον FDA για κανονική της αδειοδότηση. Θα είναι όπως όλα τα άλλα εμβόλια ή φάρμακα που κάνουμε».

Σχετικά με τις μάσκες, ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι «επιστημονικά» ένας πλήρως εμβολιασμένος δεν χρειάζεται να φορά τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. «Αλλά εάν αυτό τεθεί ως ζήτημα στην Ελλάδα, πολλοί μη εμβολιασμένοι θα προσποιούνται τους μη εμβολιασμένους και θα βγάλουν την μάσκα τους. Εγώ παρότι πλήρως εμβολιασμένος φοράω τη μάσκα μου στους εξωτερικούς χώρους, παρότι δεν κινδυνεύω».

Τέλος, εκτίμησε, ότι σύντομα οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να κάνουν self test.

Διαβάστε επίσης:

Άντονι Φάουτσι: Ζητά τα ιατρικά αρχεία για υπαλλήλους στο εργαστήριο της Ουχάν

Βλαντίμιρ Πούτιν: Η Ευρώπη καθυστερεί την έγκριση του εμβολίου Sputnik-V λόγω εμπορικών συμφερόντων

Ελβετία: Ενέκρινε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετώνΣΧΟΛΙΑ