• Κοινωνία

    «Βαριά καμπάνα» της Δικαιοσύνης στις γυναίκες που έριχναν λάδι σε εκθέματα


    Πανάκριβα καλούνται να πληρώσουν τους βανδαλισμούς σε εκθέματα τριών μουσείων της Αθήνας οι δύο γυναίκες Ρομά, βουλγαρικής καταγωγής.

    Κρίθηκαν ένοχες και καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ η μέρα.

    Το δικαστήριο τους έδωσε αναστολή στην έφεση τους, διαφορετικά θα έπρεπε να καταβάλουν άμεσα 14.500 ευρώ (με τη νόμιμη προσαύξηση) για να παραμείνουν ελεύθερες.

    Το… Άγιο Πνεύμα την έστειλε να “αγιάσει” τα αγάλματα, ρίχνοντας τους λάδι, ισχυρίστηκε στην απολογία της η πρώτη κατηγορούμενη.

    “Δεν είχα σκοπό να βανδαλίσω. Ήταν υπό την καθοδήγηση του Αγίου πνεύματος. Έπρεπε να κοπούν οι επαφές με τα κακά πνεύματα”, υποστήριξε.

    Κλαίγοντας απολογήθηκε η συγκατηγορούμενή της:

    «Μου χάρισε το βιβλίο της Αγίας γραφής και μου είπε ότι γράφει να πάμε στο μουσείο να βάλουμε λάδια να φύγει το κακό. Είχαμε το λάδι που μαγειρεύουμε, γιατί είναι ακριβό αυτό από τις ελιές

    Ή έκθεση από το Γενικό Χημείο του Κράτους για την ακριβή σύσταση του υγρού δεν έχει ακόμα αποσταλεί στη Δικαιοσύνη.

    Η ρίψη του ωστόσο, προκάλεσε φθορές στα εκθέματα, σύμφωνα με τις καταθέσεις υπαλλήλων των μουσείων, οι οποίες διαβάστηκαν στο δικαστήριο.

    «Η λιπαρή ουσία που χρησιμοποίησαν είχε αφήσει σημάδια. Στον ξύλινο σταυρό έκανε ζημιά και άφησε λεκέ σε μάρμαρο», ανέφερε η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου.

    “Σε εκθέματα από ξύλο φαίνεται να έχει γίνει η μεγαλύτερη ζημιά”, σύμφωνα με τους υπαλλήλους των άλλων 2 μουσείων.

    Την ενοχή των δύο Ρομά, χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, πρότεινε ο εισαγγελέας.

    «Δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για ό,τι έκαναν. Δεν πρόκειται περί παραλογισμού με την έννοια του ακαταλόγιστου. Πρόκειται περί ακραίας θρησκοληψίας. Οι γυναίκες αυτές συγχέουν πράγματα. Πιστεύουν ότι οτιδήποτε άλλο υπάρχει είναι κάτι που δεν πρέπει να υπάρχει. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά».

    Για να διασφαλιστεί η παρουσία τους στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, στις 2 γυναίκες απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και θα πρέπει να εμφανίζονται μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποινική δίωξη στις 2 γυναίκες που έριχναν λάδι στα εκθέματα μουσείων – Αναβλήθηκε η δίκη τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λυδία Κονιόρδου: «Υπερβολές τα περί βανδαλισμού, απλά κάποιες κυρίες… άπλωναν λάδι στα εκθέματα»!

     



    ΣΧΟΛΙΑ