• Κοινωνία

    Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Με σόναρ εντοπίζουν τα βυθισμένα οχήματα – Ανασύρθηκαν οι πρώτοι ζωντανοί (Upd)

    • NewsRoom
    Η γέφυρα που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη

    Η γέφυρα που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Δύο άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα νερά του ποταμού Πατάπσκο μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη αφού προσέκρουσε σε αυτή φορτηγό πλοίο, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης αυτής του Μέριλαντ στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    “Ένα άτομο αρνήθηκε τις υπηρεσίες και αρνήθηκε τη μεταφορά, ουσιαστικά αυτό το άτομο δεν είχε τραυματιστεί”, εξήγησε ο Τζέιμς Ουάλας.

    “Ωστόσο υπήρχε ένα άλλο άτομο το οποίο διακομίστηκε σε τοπικό νοσοκομείο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση”, πρόσθεσε ο ίδιος.

    “Πρόκειται για μια ενεργή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αυτή τη στιγμή και θα εξακολουθήσει να είναι για κάποια ώρα ακόμη”, τόνισε ο Ουάλας.

    “Πρέπει να ερευνήσουμε μια μεγάλη περιοχή. Σε αυτή περιλαμβάνεται η επιφάνεια του νερού, ο βυθός αλλά και το κατάστρωμα του πλοίου”, σημείωσε.

    Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της Βαλτιμόρης εκτίμησε ότι οι αρχές αναζητούν περισσότερους από επτά ανθρώπους.

    Νωρίτερα άλλοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι έως και 20 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν βρεθεί στο νερό μετά την κατάρρευση της γέφυρας.

    Ο Ουάλας δήλωσε ότι “το σόναρ μας έχει εντοπίσει την παρουσία οχημάτων βυθισμένων στο νερό”, όμως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει τον αριθμό τους.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης Μπράντον Σκοτ δήλωσε ότι η κατάρρευση της γέφυρας είναι “μια ανείπωτη τραγωδία”.

    “Πρέπει να σκεφτούμε τις οικογένειες και τους ανθρώπους που επλήγησαν, τους ανθρώπους που πρέπει να αναζητήσουμε, προς το παρόν επικεντρωνόμαστε σε αυτό”, υπογράμμισε.

    Ο Τζέιμς Ουάλας δήλωσε εξάλλου ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι το φορτηγό πλοίο Dali με σημαία Σιγκαπούρης αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι αρχές ακόμη δεν έχουν μιλήσει με τον πλοηγό του.

    Τέλος, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βαλτιμόρης, ο Ρίτσαρντ Ουόρλεϊ τόνισε ότι “δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη για τρομοκρατία ή ότι (η πρόσκρουση) ήταν σκόπιμη”.

    Ναυλωμένο από την Maersk

    Νωρίτερα, η Maersk επιβεβαίωσε ότι το φορτηγό πλοίο είχε ναυλωθεί από εκείνη.

    ″Είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτό που συνέβη στη Βαλτιμόρη και οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους επηρεάστηκαν. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “DALI”, το οποίο λειτουργεί από την εταιρεία ναυλωμένων πλοίων Synergy Group, έχει ναυλωθεί από τη Maersk και μεταφέρει πελάτες της Maersk φορτίο”, ανέφερε η εταιρεία.

    ″Κανένας από το πλήρωμα ή προσωπικό της Maersk δεν επέβαινε στο πλοίο. Παρακολουθούμε στενά τις έρευνες που διεξάγουν οι αρχές και η Synergy και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε ενήμερους τους πελάτες μας”, συμπλήρωσε.

    Υπενθυμίζεται ότι συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, μετά από την σφοδρή πρόσκρουση.

    Η γέφυρα που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη

    Λίγο αργότερα η εταιρεία Synergy Marine Group ανακοίνωσε ότι το φορτηγό πλοίο της Dali με σημαία Σιγκαπούρης προσέκρουσε σε πυλώνα της γέφυρας Francis Scott Key Bridge στη Βαλτιμόρη, στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ.

    “Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος δεν έχουν καθοριστεί ακόμη”, διευκρίνισε η εταιρεία, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του Dali όπως και οι δύο πλοηγοί που βρίσκονταν πάνω σε αυτό την ώρα του συμβάντος, είναι καλά στην υγεία τους.

    Στο μεταξύ ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βαλτιμόρης, ο Κέβιν Κάρτραϊτ, δήλωσε ότι πιστεύεται πως έως και 20 εργάτες, που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα, έπεσαν στο ποταμό Πατάπσκο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, την ώρα της πρόσκρουσης πάνω στην Francis Scott Key Bridge βρίσκονταν επίσης οχήματα.

    Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα πλοίο να προσκρούσει σε πυλώνα της γέφυρας και στη συνέχεια μεγάλο μέρος της να καταρρέει και να πέφτει στον ποταμό Πατάπσκο.

    Η γέφυρα που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη

    Η γέφυρα που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη
    Η γέφυρα που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη

    Δείτε βίντεο:

    Η Francis Scott Key Bridge, η μεγαλύτερη στην περιοχή της Βαλτιμόρης, κατασκευάστηκε το 1977, έχει μήκος 2,6 χλμ. και υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση τη διασχίζουν 11,5 εκατομμύρια οχήματα με το κόστος κατασκευής της να είναι 110 εκατομμύρια δολάρια.

    Δείτε live από το σημείο: 

    H μετοχή της Maersk υποχωρούσε 3,67% στο Λονδίνο στις 13:44 ώρα Ελλάδος την Τρίτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Πυροβολισμοί σε μπαρ στην Ομόνοια

    Καιρός: Συννεφιά και αφρικανική σκόνη

    Ντάνι Άλβες: Κατέθεσε εγγύηση 1 εκατ. ευρώ και αφέθηκε ελεύθερος



    ΣΧΟΛΙΑ