• Κοινωνία

    Τραγωδία στο Μάτι: Αίτημα για εφέτη ανακριτή – Στην τελική ευθεία η εισαγγελική έρευνα


    Εφέτης ειδικός ανακριτής να αναλάβει τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι, ζητά με αίτησή του στο Εφετείο Αθηνών, ο εν αποστρατεία αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Παν. Σταμάτης.

    Ο παλαίμαχος αξιωματικός, ο οποίος και στο παρελθόν, σε πολλές σοβαρές υποθέσεις έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη με μηνυτήριες αναφορές, αιτήματα και προσφυγές, τονίζει στην αίτησή του για τη φονική πυρκαγιά ότι απαιτείται ο ορισμός εφέτη δικαστή για την ανακριτική διερεύνηση της υπόθεσης λόγω της σοβαρότητάς της, ενώ χαρακτηρίζει «πασίδηλη την αδράνεια και τις παραλείψεις των αρμοδίων υπευθύνων, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί και πάλι να επαναληφθούν και να πλήξουν έννομα αγαθά».

    Ιδιαίτερη μνεία κάνει στο αίτημά του στη νύχτα της 23ης Ιουλίου και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, όπου κατά τον αιτούντα υπήρξε «διαστρέβλωση των τραγικών γεγονότων» και «παραπλάνηση και εξαπάτηση» των πολιτών καθώς «ενώ το Μάτι καταστρεφόταν και δεκάδες άνθρωποι έχαναν την ζωή τους, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αγωνιούσαν, όχι για την τύχη όσων είχαν εγκλωβισθεί μέσα στις φλόγες και όσων παρέμεναν επί μακρόν μέσα στη θάλασσα, αλλά για τη δική τους τύχη. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής».

    Να υπενθυμίσουμε, πάντως, πως και την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της ασύλληπτης τραγωδίας στο Μάτι, διενεργεί ένας ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, ο αντεισαγγελέας Εφετών και προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.

    Ο κ. Ζαγοραίος έχει καταφέρει μέσα σε μόλις ένα μήνα, να συγκεντρώσει σχεδόν στο σύνολό του το αποδεικτικό υλικό και πλέον αναμένει το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα πριν αποστείλει κλήσεις για ανωμοτί καταθέσεις στα πρόσωπα εναντίον των οποίων θα προκύψουν ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεστάλη στον εισαγγελικό λειτουργό το υλικό που συγκέντρωσε από την αυτεπάγγελτη έρευνά της. Μεταξύ αυτών, την αυτοψία της στην οποία καταλήγει ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από αμέλεια στο Νταού Πεντέλης, από πολίτη που έκαιγε χόρτα και κλαδιά. Τα στοιχεία του συγκεκριμένου προσώπου βρίσκονται στη διάθεση των αρχών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Να επιστρέψει ή όχι στη φυλακή ο Άρης Φλώρος και να καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσωρινός κατ’ οίκον περιορισμός για τον δάσκαλο που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πολάκης: «Πρόκληση για την κυβέρνηση και την κοινωνία» όσα έπραξε ο Άρης Φλώρος



    ΣΧΟΛΙΑ