• Κοινωνία

    Τραγωδία στο Ισραήλ: Στους 45 οι νεκροί – Άνδρας είχε ενημερώσει την αστυνομία αλλά τον αγνόησαν

    • NewsRoom
    Ισραήλ ποδοπάτημα

    Η τραγωδία του ποδοπατήματος στο Ισραήλ


    Στους 45 ανέρχονται οι νεκροί από το τραγικό δυστύχημα στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια θρησκευτικής εορτής στο Ορος Μερόν, το βράδυ της Πέμπτης 29 Απριλίου, όταν κατά τη διάρκεια ολονύχτιας θρησκευτικής γιορτής επικράτησε πανικός και εκατοντάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν.

    Η τραγωδία συνέβη λίγο μετά τα μεσάνυχτα στους πρόποδες του όρους Μερόν, στη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής Λαγκ Μπα Ομέρ των υπερορθόδοξων Εβραίων γύρω από τον φερόμενο τάφο του ραβίνου Σιμόν Μπαρ Γιοχάι, ταλμουδιστή του 2ου μ.Χ. αιώνα, στον οποίο αποδίδεται το Ζοχάρ, κεντρικό βιβλίο του εβραϊκού μυστικισμού.

    Περίπου 150 άτομα τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, κάποιοι από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση. Υπολογίζεται ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο όρος Μερόν άγγιζε τα 100.000 άτομα. Τα άτομα που είχαν λάβει άδεια να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο event που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μετά το περσινό ξέσπασμα της πανδημίας ήταν 10.000.

    Τα πλήθη των υπερορθόδοξων Εβραίων είχαν ταξιδέψει στον τάφο του σοφού Σιμόν Μπαρ Γιοτσάι που έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. για την ετήσια θρησκευτική γιορτή Λαγκ Μπα Όμερ, που περιλαμβάνει ολονύχτιες προσευχές και μυστικιστικούς χορούς και τραγούδια. Η αιτία του δυστυχήματος παραμένει ασαφής αλλά κάποιοι μάρτυρες δήλωσαν ότι αρκετός κόσμος ποδοπατήθηκε ή έπαθε ασφυξία σε ένα στενό πέρασμα, προσπαθώντας να αποχωρήσει. Αρκετά παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους μέσα στη σύγχυση.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές της θρησκευτικής εκδήλωσης περισσότερα από 650 λεωφορεία ναυλώθηκαν από όλη τη χώρα μεταφέροντας στο σημείο δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Περίπου 5.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για την ασφάλεια του προσκυνήματος.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «δυσβάσταχτη καταστροφή» και μίλησε για τη «μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της χώρας εν καιρώ ειρήνης» ενώ κήρυξε ημέρα εθνικούς πένθους.

    Άνδρας ισχυρίζεται πως κάλεσε την Αστυνομία δύο ώρες πριν το συμβάν αλλά τον αγνόησαν

    Άντρας που μίλησε στο Channel12 του Ισραήλ ισχυρίζεται πως βρισκόταν στο σημείο, αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και δύο ώρες πριν την τραγωδία κάλεσε την Αστυνομία για να την ενημερώσει, ωστόσο αγνοήθηκε. «Ήθελα να μπω… και είδα το πλήθος… μπήκα μέσα γιατί με ρούφηξε με το πλήθος με τεράστια πίεση. Ήθελα να ξεφύγω πίσω αλλά δεν μπορούσα», σημείωσε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τελικά κατάφερε να ξεφύγει από τον συνωστισμό και κάλεσε την Αστυνομία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι του επεσήμαναν πως η γραμμή ήταν μόνο για κλήσεις έκτακτης ανάγκης και ότι θα έπρεπε να μιλήσει με αξιωματικούς που βρίσκονταν εκεί. Ο ίδιος αναφέρει πως το έκανε αλλά δεν εισακούστηκε. «Ένιωσα ότι δεν με πήραν στα σοβαρά», σημείωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ