• Κοινωνία

    Τραγωδία στα Τέμπη: 38 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, 72 τραυματίες – Δημοσία δαπάνη οι κηδείες – Τριήμερο εθνικό πένθος – Παρέμβαση εισαγγελέα (LIVE Update)

    • NewsRoom
    Τραγωδία στα Τέμπη

    Τραγωδία στα Τέμπη


    Περιεχόμενα

    Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός από τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον στους 38, σύμφωνα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο, Βασίλη Βαθρακογιάννη. Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο, ενώ 57 επιβάτες παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων 6 βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Οι τελευταίες πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για περισσότερους από 42 νεκρούς, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες και οι εργασίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των δυνάμεων της ΕΜΑΚ στα δύο πρώτα βαγόνια.

    43 άτομα αναμένουν την ταυτοποίηση μέσω τεστ DNA, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ πριν από λίγη ώρα (20:41) η κα. Ρουμπίνη Λεοντάρη, ιατροδικαστής – προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

    Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ προσέθεσε ότι οι δυνάμεις, αφού ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους στο βαγόνι της πρώτης θέσης της επιβατικής αμαξοστοιχίας και στο βαγόνι – εστιατόριο, τώρα επιχειρούν στο πρώτο επιβατικό βαγόνι της δεύτερης θέσης.

    Επιπλέον, ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι η διαδικασία ταυτοποίησης στο βαγόνι – εστιατόριο διεξήχθη υπό ακραίες συνθήκες υψηλού πυροθερμικού φορτίου της τάξεως των 1300 βαθμών Κελσίου, γεγονός που δυσχέραινε τη σχετική διαδικασία.

    «Αυτή τη στιγμή, με τη βοήθεια των γερανοφόρων οχημάτων ανασηκώνεται ο πρώτος συρμός της δεύτερης θέσης, ώστε να επιχειρήσουν οι ομάδες διάσωσης σε όλο το εύρος του δεύτερου βαγονιού. Επίσης, γίνεται προσπάθεια και από άλλα γερανοφόρα οχήματα, προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο οι δύο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για να διευκολυνθεί το έργο της έρευνας και απεγκλωβισμού, αλλά και για να ελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή», επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 3 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και 2 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, ενώ συνεχής είναι η παρουσία του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας.

    Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών.

    Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε η Α’ Στρατιά και οι Στρατιωτικές Μονάδες Θεσσαλίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο συναγερμού.

    Επίσης, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα ΙΚΑΡΟΣ της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για επιτήρηση από αέρος, και όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θεσσαλίας τέθηκαν σε γενική επιφυλακή.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με 5 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, με έκτο λεωφορείο 20 επιβάτες στη Λάρισα καθώς και 8 επιβάτες μεταφέρθηκαν στην Κατερίνη.

    Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β’, Κωνσταντία Δημογλίδου, ανέφερε ότι αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης, μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 17 δείγματα DNA από τις σορούς και 23 δείγματα από συγγενείς των επιβατών.

    Επίσης, από το σημείο του δυστυχήματος συνεχίζεται από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, η περισυλλογή των προσωπικών αντικειμένων και των αποσκευών των επιβατών. Παράλληλα, υπό την εποπτεία του αρμόδιου εισαγγελέα, έχει συλλεχθεί προανακριτικό υλικό από το σταθμαρχείο της Λάρισας, στο σημείο του δυστυχήματος και σ’ άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

    Επιπλέον η κ. Δημογλίδου υπογράμμισε ότι έχει συλληφθεί από το τμήμα Τροχαίας Λάρισας 59χρονος ημεδαπός, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται.

    Συνολικά στον τόπο του δυστυχήματος και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχουν διατεθεί 70 αστυνομικοί. Παράλληλα, συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών έχουν κατευθυνθεί προς τα ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί.

    Υπενθυμίζεται πως εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται από το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10 306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες τραυματιών και θυμάτων προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

    Αναλυτικά οι εξελίξεις σχετικά με την Τραγωδία στα Τέμπη από το πρωί της Τετάρτης 1ης Μαρτίου 2023

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, στην ενημέρωση των 9:35 ανακοίνωσε 36 θανάτους. Παράλληλα 66 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 60 σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι 6 σε ΜΕΘ.

    Ο κ. Βαθρακόγιαννης τόνισε ότι εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ανέβει.

    Όπως εξήγησε ο ίδιος, η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού επικεντρώνεται στα τρία πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Οι επιχειρήσεις έρευνας για απεγκλωβισμό επιβατών είναι σε πλήρη εξέλιξη από διασώστες αλλά και εθελοντές που έχουν σπεύσει στο σημείο και ψάχνουν κάθε σπιθαμή. Οι έρευνες στο πρώτο και το δεύτερο βαγόνι συνεχίζονται.

    Παράλληλα σημείωσε ότι σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία από την εταιρεία Hellenic Train, στην επιβατική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, ενώ στην εμπορική αμαξοστοιχία 2 άτομα προσωπικό.

    Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, τόνισε ότι εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται από το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες των τραυματιών και των θυμάτων προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

    Επίσης, όπως τόνισε η κ. Δημογλίδου, έχουν εξασφαλιστεί κλίνες για την εξυπηρέτηση των οικογενειών των τραυματιών και των θυμάτων στα εξής ξενοδοχεία της Λάρισας: Imperial, Divani, και Metropol.

    Για τις κλίνες στα ξενοδοχεία οι συγγενείς μπορούν να καλούν τους τηλεφωνικούς αριθμούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας 2410683175 και 76, που λειτουργούν ήδη για την παροχή πληροφοριών για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη καθώς και για όσους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

    Στο σημείο του δυστυχήματος δύο τεράστιοι γερανοί ανασηκώνουν κομμάτια από τα επιβατικά βαγόνια που έχουν συνθλιβεί από την τρομακτική σύγκρουση και έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδηρικών.

    Μέχρι τις 11 είχαν ανασυρθεί και άλλες σοροί ανθρώπων μέσα από τα διαλυμένα βαγόνια ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 36.

    Υπάρχουν τουλάχιστον 20 επιβάτες που δεν έχουν εντοπιστεί.

    Ο πραγματογνώμονας κ. Δέδες, δήλωσε πριν από λίγο στο ΣΚΑΪ ότι το θανατηφόρο INTER CITY 62 κινείτο με ταχύτητα 160 χμλ.

    Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό για την εξέλιξη των διαδικασιών ενώ συνομίλησε με συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

    Τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση

    Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

    Με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος από τη σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τη Λάρισα, με κοινή απόφαση των υπουργών Μάκη Βορίδη και Χρήστου Σταϊκούρα.

    Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:

    «Με αφορμή το συνταρακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που έχει συγκινήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, οι Υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφασίζουν την τέλεση της κηδείας των θυμάτων με δημόσια δαπάνη.

    Παράλληλα, με απόφαση του κ. Βορίδη, από την 1η Μαρτίου έως την 3η Μαρτίου 2023 οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες ενώ αναστέλλεται και κάθε δημόσια εορταστική εκδήλωση, σε εφαρμογή της κήρυξης από τον Πρωθυπουργό τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος».

    Μητσοτάκης: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μην ξανασυμβεί»

    Στο σημείο της τραγωδίας βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώνεται για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

    Εμφανώς συγκινημένος ο πρωθυπουργός είπε ότι «Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα. Μιλάμε για μία ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς».

    «Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

    Μαζί με τον πρωθυπουργό βρίσκεται ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε συγκινημένος ότι θα διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας.

    Απομακρύνθηκε το πρώτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, πριν από λίγη ώρα απομακρύνθηκε το πρώτο διαλυμένο βαγόνι από την επιβατική αμαξοστοιχία.

    Τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση Μητσοτάκη

    Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

    Ο πρωθυπουργός μετέβη το μεσημέρι στον τόπο της τραγωδίας, ενώ στο σημείο νωρίτερα βρέθηκε και ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

    Παρέμβαση εισαγγελέα

    Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει αναθέσει την εποπτεία της έρευνας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

    Την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγής της προανάκρισης, της ανάκρισης και της δίκης για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη ζητά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

    Ο Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία της έρευνας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας και με παραγγελία του ζητά:

    «Με αφορμή το συμβάν της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη την 28-02-2023, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, στο πλαίσιο της εκ του άρθρου 32 ΚΠΔ αρμοδιότητάς σας ως προς την εποπτεία του ανακριτικού έργου, προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της ανάκρισης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης να μας ενημερώσετε με αιτιολογημένη αναφορά σας αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 32 ΚΠΔ».

    Συνελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας

    Στη σύλληψη του σταθμάρχη Λάρισας, που είχε βάρδια την ώρα της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη, προχώρησαν οι Αρχές.

    Ο σταθμάρχης βρισκόταν για ώρα στην Τροχαία Λάρισας και έδινε κατάθεση για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

    Πρόκειται για έναν άνδρα 60 ετών, ο οποίος υπηρετούσε σε άλλα πόστα του ΟΣΕ και περίπου πριν ένα μήνα εκπαιδεύτηκε και έγινε σταθμάρχης στη Λάρισα.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο άνδρας έχει τώρα συλληφθεί.

    Τεράστιες οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων

    Μπροστά στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα των ελληνικών σιδηροδρόμων βρίσκονται τα συνεργεία διάσωσης που εξακολουθούν να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να ανασύρουν ανθρώπους από τα συντρίμμια των συρμών.

    Στο σημείο του δυστυχήματος δύο τεράστιοι γερανοί ανασηκώνουν κομμάτια από τα επιβατικά βαγόνια που έχουν συνθλιβεί από την τρομακτική σύγκρουση και έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδηρικών.

    Μέχρι τις 11 είχαν ανασυρθεί και άλλες σοροί ανθρώπων μέσα από τα διαλυμένα βαγόνια ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 36.

    Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί κυρίως στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, αλλά και σε νοσοκομεία της Κατερίνης, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.

    Στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας εξακολουθούν να βρίσκονται πολλά ασθενοφόρα και κυρίως πυροσβεστικά οχήματα, μαζί με δυνάμεις του ΕΚΑΒ και δύο ομάδες ΕΚΑΜ από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.

    Οι ειδικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ με κοπτικά εργαλεία και χρησιμοποιώντας φιάλες οξυγόνου συνεχίζουν να κόβουν λαμαρίνες από τα πρώτα βαγόνια ψάχνοντας για ανθρώπους.

    Αυτό που απασχολεί όλους είναι το τι έφταιξε και έγινε το τρομακτικό δυστύχημα σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο στο οποίο υπάρχουν διπλές γραμμές και τα τρένα μπορούν να αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες.

    Πάντως στην περιοχή η οσμή του καμένου κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα αφού μετά τη μετωπική σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική, άρπαξαν φωτιά τα τρία πρώτα βαγόνια του επιβατικού τρένου.

    Πώς συνέβη το δυστύχημα

    Το πολύνεκρο δυστύχημα συνέβη όταν η επιβατική αμαξοστοιχία Inter City, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, εκτροχιάστηκε στην περιοχή «Ευαγγελισμός» λίγο μετά τις 11 το βράδυ, έπειτα από μετωπική σύγκρουση που είχε με εμπορική αμαξοστοιχία η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα.

    Τα δύο τρένα βρίσκονταν, υπό άγνωστες συνθήκες, στην ίδια γραμμή, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για λάθος που έγινε στη διαχείριση της ροής στον κόμβο της Λάρισας.

    Ο σταθμάρχης της βάρδιας στον σταθμό της Λάρισας καθώς και εκπρόσωπος της Hellenic Train μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Λάρισας και εξετάζονται. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος φέρεται να έγινε σταθμάρχης πριν από έναν μήνα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Hellenic Τrain, τη στιγμή της σύγκρουσης επέβαιναν στην αμαξοστοιχία 350 επιβάτες. Το τρένο έφυγε από την Αθήνα με περίπου 430.

    Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική:

    Δείτε live:

    Νεκροί 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ στη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

    Οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Ντίτσας, πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας σιδηροδρομικών.

    Σύμφωνα με τον κ. Ντίτσα, νεκροί είναι οι δύο μηχανοδηγοί από την εμπορική αμαξοστοιχία, οι δύο μηχανοδηγοί της επιβατικής αμαξοστοιχίας και 4 άτομα προσωπικό κίνησης που βρίσκονταν στα βαγόνια.

    «Ό,τι και να σας πω, είναι μια κατάσταση μη διαχειρίσιμη αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Ντίτσας και πρόσθεσε ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα έπρεπε να έχουν τελειοποιηθεί πριν από πολλά χρόνια.

    Σημείωσε ότι ένα κομμάτι της διαδρομής (Τιθορέα – Δομοκός) λειτουργεί με την τελευταία τεχνολογία, όμως στο υπόλοιπο τμήμα υπάρχουν τα συστήματα, αλλά δεν λειτουργούν.

    Όλα αυτά τα καταγγέλλουμε τα τελευταία 25 χρόνια, είπε ο κ. Ντίτσας.

    Εξήγησε ότι αν ο μηχανοδηγός είχε αντιληφθεί τι πάει να γίνει θα το είχε σταματήσει και πρόσθεσε ότι πήρε εντολή από τον σταθμάρχη πού να πάει.

    «Ήταν το λάθος της στιγμής και έγινε αυτό που έγινε, όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν» συμπλήρωσε ο κ. Ντίτσας εξηγώντας ότι το σταθμαρχείο έδωσε το σήμα στην αμαξοστοιχία για να ξεκινήσει και πως το προηγούμενο και το επόμενο σταθμαρχείο έπρεπε να είχαν επικοινωνήσει μεταξύ τους.

    Ασφαλιστική δικλείδα δεν υπάρχει για την αποτροπή τέτοιων γεγονότων, είπε ο κ. Ντίτσας.

    Hellenic Train: Βαθιά θλίψη για το τραγικό δυστύχημα

    «Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα» που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού, εκφράζει με νέα της ανακοίνωση η Hellenic Train.

    Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές» και ενημερώνει ότι «θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».

    H ανακοίνωση της Hellenic Train:

    «H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

    Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

    Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

    Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης.»

    Hellenic Train: Ματαιώνονται όλα τα δρομολόγια για σήμερα

    Ματαιώνονται όλα τα δρομολόγια της Hellenic Train για σήμερα Τετάρτη από τις 12 μετά το μεσημέρι, μετά το τραγικό δυστύχημα στη Λάρισα.

    Πλεύρης για τραγωδία στα Τέμπη: «Μακάρι οι περισσότεροι να βρουν τον άνθρωπό τους»

    Τις πρώτες του δηλώσεις για τη σύγκρουση των τρένων στη Λάρισα, από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δηλώντας απόλυτα συγκλονισμένος.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή οι τραυματίες στα νοσοκομεία βρίσκονται σε καλά χέρια. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι σε καλή κατάσταση. Έχουμε 32 νεκρούς, οι περισσότεροι έρχονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας», ανέφερε αρχικά.

    «Είμαστε δίπλα στους συγγενείς. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης για τους τραυματίες, έχουμε τους ψυχολόγους να τους στηρίξουμε. Είναι μια τρομακτική διαδικασία για γονείς και συγγενείς. Θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται η αναγνώριση, παρά τις δυσκολίες», πρόσθεσε.

    Παράλληλα, συμπλήρωσε πως το «υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση είναι δίπλα για να τους στηρίξουμε, πρέπει να τρέξει γρήγορα η διαδικασία και μακάρι οι περισσότεροι να βρουν τους ανθρώπους τους».

    Όσον αφορά στα θύματα ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως «κατά βάση έχουμε νέο κόσμο σε τραυματίες και νεκρούς».

    Σε ετοιμότητα θέτει τους ιδιώτες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας

    Σε ετοιμότητα θέτει τους ιδιώτες γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ώστε αν χρειαστεί, να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δύο νοσοκομεία (ΠΓΝΛ, ΓΝΛ) στη περίθαλψη των τραυματιών του πολύνεκρου δυστυχήματος που συνέβη χθες το βράδυ μετά την σύγκρουση των δύο τρένων στην περιοχή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου οι ειδικότητες είναι οι εξής:

    Ειδικότητες:

    1. Χειρουργική

    2. Ορθοπαιδική-τραυματολογία

    3. Αναισθησιολογία

    4. Εντατικολογία

    Στη διάθεση των δυο νοσοκομείων της Λάρισας, οι φοιτητές Νοσηλευτικής της πόλης

    Στη διάθεση των δυο νοσοκομείων της Λάρισας, βρίσκονται οι φοιτητές Νοσηλευτικής της πόλης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου φοιτητών, μεταξύ άλλων, καλείται κάθε φοιτητής να συνδράμει και να συνεισφέρει στις έκτακτες αιμοδοσίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει:

    «Οι σκέψεις και η αγωνία μας βρίσκονται στους τραυματίες, σε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, άδικα. Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε. Ως φοιτητές νοσηλευτικής το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι οι τελειόφοιτοι φοιτητές να τεθούμε στη διάθεση των 2 νοσοκομείων της πόλης μας, για να βοηθήσουμε στην περίθαλψη των τραυματιών, με τις υποδείξεις των νοσοκομειακών υπευθύνων. Καλούμε κάθε φοιτητή να συμμετέχει στις έκτακτες αιμοδοσίες των νοσοκομείων.

    ΓΝΛ Τμήμα αιμοδοσίας 09:00-13:00 και 18:00-20:00

    ΠΓΝΛ Τμήμα αιμοδοσίας 09:00-18:30».

    Τηλ. επικοινωνίας: 686655253 (Δήμητρα, πρόεδρος ΦΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ)

    Οι φορείς που παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη

    Κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, αποτελούμενα από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες, με εντολή της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, στα νοσοκομεία διακομιδής των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, για την υποστήριξη των τραυματιών και των οικογενειών τους. Η υφυπουργός Υγείας μεταβαίνει στη Λάρισα για τον συντονισμό των κλιμακίων.

    Ειδικότερα έχουν συγκροτηθεί κλιμάκια ψυχολογικής υποστήριξης:

    – Στα νοσοκομεία υποδοχής τραυματιών της Λάρισας, συγκροτήθηκαν κλιμάκια από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς και φορέων Ψυχικής Υγείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, εποπτευόμενων από το υπουργείο Υγείας, που λειτουργούν στη Θεσσαλία (ΘΕΨΥΠΑ, ΕΠΑΨΥ, Αποστολή, Συνειρμός).

    – Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου.

    – Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς» από κλιμάκιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

    Οι τραυματίες, που διεκομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης υποστηρίζονται από τον φορέα ΕΨΥΚΑ.

    Έκτακτη αιμοδοσία από τον Ερυθρό Σταυρό

    Έκτακτη αιμοδοσία για τη βοήθεια των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αποφάσισε να διεξάγει ο Ερυθρός Σταυρός, στη κεντρική πλατεία της Λάρισας. «Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μπορούν να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου την Έκτακτη Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ερυθρός Σταυρός.

    Πάτρα: Εθελοντική αιμοδοσία για τους τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία

    Έκκληση για προσφορά αίματος, απευθύνει το κέντρο αίματος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των τραυματιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στα Τέμπη. Ειδικότερα, το κέντρο αίματος, το οποίο θα λειτουργεί συνεχώς έως τις 8:00 το βράδυ, απευθύνει έκκληση σε κάθε υγιή πολίτη, ηλικίας 18 έως 65 ετών, για εθελοντική αιμοδοσία.

    Τα τηλέφωνα που μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς

    Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου τόνισε ότι οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 2410683176 της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη και για αυτούς έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

    Στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας έχει αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός νεκρών για την οριστική αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.

    Τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα για την τραγωδία στα Τέμπη, εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

    Τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με αναρτήσεις τους στα social media. Δείτε εδώ τις δηλώσεις τους.

    Η λίστα με τα ονόματα τραυματιών στα νοσοκομεία

    Στη δημοσιότητα δόθηκε η επικαιροποιημένη λίστα με τους τραυματίες από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

    Δήμος Αθηναίων: Έκτακτη αιμοδοσία σήμερα και αύριο – Δείτε τα σημεία

    Τραγωδία στα Τέμπη: Αγνοείται 24χρονη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΑΠΘ

    Η 24χρονη Αναστασία Αδαμίδου βρισκόταν στο τρίτο βαγόνι και από χθες το βράδυ στις 23:00 δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν.

    Έκτακτη αιμοδοσία στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας για τους τραυματίες – Δείτε τα σημεία

    Συλλυπητήρια επιστολή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την Τραγωδία στα Τέμπη

    Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της για την ανείπωτη χθεσινή τραγωδία των Τεμπών, που έκοψε το νήμα της ζωής, το μέλλον και τα όνειρα δεκάδων συνανθρώπων μας. «Ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός περιμένει απαντήσεις για τα αίτια της αδιανόητης αυτής τραγωδίας. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει η επιστολή της Ένωσης.

    Δωρεάν διαμονή για τους συγγενείς των θυμάτων και τραυματιών από το ΞΕΕ

    Tο ΞΕΕ σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Λάρισας, προχωρά άμεσα στη δωρεάν προσφορά δωματίων προς τους συγγενείς των θυμάτων και τραυματιών.

    Εικόνες σοκ: Drone του Guardian πάνω από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη

    Κώστας Καραμανλής: Παραιτήθηκε από Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

    Με την παρακάτω δήλωση υπέβαλε πριν από λίγη ώρα την παραίτησή του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά τη χθεσινή τραγωδία στα Τέμπη. Διαβάστε εδώ τη δήλωση του Υπουργού

    Πλεύρης: Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση των νεκρών – Προέχει η περίθαλψη των τραυματιών

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ταυτοποίηση των νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, που έλαβε χώρα λίγο μετά τις 23:00 χθες Τρίτη στην περιοχή των Τεμπών. Ο Υπουργός Υγείας μετέβη από χθες το βράδυ στην περιοχή του μοιραίου δυστυχήματος στη Λάρισα και στη συνέχεια επισκέφτηκε τα νοσοκομεία. Όπως δήλωσε ο υπουργός προέχει η περίθαλψη των τραυματιών.

    Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 19:45

    Σε νέες δηλώσεις αναμένεται να προβεί στις 19:45 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την τραγωδία στα Τέμπη, όπου στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 40 ανθρώπους.

    Ανδρουλάκης για τραγωδία Τεμπών: Η πατρίδα μας βιώνει μία ανείπωτη τραγωδία

    «Η πατρίδα μας βιώνει μία ανείπωτη τραγωδία και στη σκέψη όλων μας υπάρχει ένα τεράστιο γιατί. Γιατί ενώ υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες τώρα και πολλά χρόνια να κρέμονται τόσες ζωές σε ένα ανθρώπινο χέρι», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο κ. Ανδρουλάκης.

    Παραδέχθηκε το λάθος του ο σταθμάρχης – Αντιμέτωπος με ισόβια (17:34)

    Με κακούργημα που επισύρει ακόμα και ισόβια κάθειρξη αναμένεται να βρεθεί αύριο αντιμέτωπος ο σταθμάρχης της Λάρισας.

    Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ

    Με συγγενείς θυμάτων στη Λάρισα ο Τσίπρας – Έδωσε αίμα για τους τραυματίες

    Συνάδελφοι σταθμάρχη: «Για να μη συμβεί η τραγωδία, τα τρένα έπρεπε να είναι στις δυο παράλληλες ράγες»

    Νέες καταθέσεις υπαλλήλων του σιδηροδρόμου έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τη στιγμή που αποδίδονται ευθύνες για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη και ο σταθμάρχης αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

    Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάλληλοι του σιδηροδρόμου κατέθεσαν ανωμοτί, ως ύποπτοι, και οι καταθέσεις τους περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Κάποιοι από αυτούς υποστήριξαν ότι ο σταθμάρχης θα έπρεπε να δει ιδίοις όμμασι την αλλαγή που έγινε προκειμένου να μη συμβεί η τραγωδία και τα τρένα να είναι στις δυο παράλληλες ράγες.

    Δήμος Αθηναίων: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συγκλονιστική η ανταπόκριση των Αθηναίων που σπεύδουν να δώσουν αίμα για τους τραυματίες

    Τεράστιες ουρές στο Νοσοκομείο Ελπίς – Ανοίγει έως τις 20.30 και το Κοργιαλένειο– Από αύριο το πρωί αιμοδοσία σε τρία δημοτικά ιατρεία. Τη δυνατότητα να δώσουν αίμα και στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Αθανασάκη 11, Αμπελόκηποι) έχουν μέχρι και τις 20.30 οι Αθηναίοι.

    Η απόφαση να “ανοίξει” η αιμοδοσία και στο Κοργιαλένειο, λήφθηκε καθώς ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συγκλονιστική προσέλευση των πολιτών, που σπεύδουν από νωρίς στο Νοσοκομείο Ελπίς, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Η προσφορά αίματος θα συνεχιστεί και την Πέμπτη 2 Μαρτίου σε τρία Δημοτικά Ιατρεία του δήμου, σε συνεργασία με την ΝΥ Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

    Οι πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν να προσέρχονται από τις 10.00 – 15.00 στα εξής Ιατρεία:
    1ο Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78) – τηλ. για ραντεβού 2103626587
    2ο Δημοτικό Ιατρείο (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ, Νέος Κόσμος) – τηλ. για ραντεβού 2109239865
    5ο Δημοτικό Ιατρείο (Σαρανταπόρου 4, Πατήσια) – τηλ. για ραντεβού 2102015510

    Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύγκρουσης

    Ένα συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΡΤ.

    Πληροφορίες πως ο Γεραπετρίτης αναλαμβάνει στη θέση του Κώστα Καραμανλή

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη θέση του Κώστα Καραμανλή.

    Παραιτήθηκαν οι επικεφαλής σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ

    Μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων», από κυβερνητικές πηγές έγινε γνωστό ότι τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν οι παραιτήσεις των διοικητών της ΟΣΕ, κ. Σπύρου Πατέρα και της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστου Βίνη.

     

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη θα αποδοθούν – Υπερκομματική επιτροπή για τις αιτίες του δυστυχήματος

    Μήνυμα για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη απεύθυνε στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Υποδομών και μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή.

    «Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

    Επεισόδια στο Σύνταγμα – Κλειστή η Συγγρού από το ύψος του σταθμού μετρό «Φιξ»

    Επεισόδια γίνονται αυτή την ώρα (20:30) τόσο στην πλατεία Συντάγματος όσο και στην οδό Πανεπιστημίου. Λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Συγγρού, από το ύψος της οδού Καλλιρόης στο ρεύμα προς Αθήνα.

    Dario Lo Bosco: Συλλυπητήρια για την τραγωδία στα Τέμπη από τον πρόεδρο της Hellenic Train

    Τα συλλυπητήριά του για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΔΣ της Hellenic Train, καθηγητής Dario Lo Bosco.

     

    Ηχητικό ντοκουμέντο: Οι διάλογοι του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό και τον κλειδούχο

    Δύο ηχητικά ντοκουμέντα από τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη ήρθαν πριν λίγο στο φως της δημοσιότητας, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Ακούστε εδώ τα ηχητικά ντοκουμέντα.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Οικονόμου: Ανείπωτη τραγωδία – Έχει ξεκινήσει η έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την τραγωδία στα Τέμπη: Είμαστε δίπλα σας

    Πρόεδρος ομοσπονδίας σιδηροδρομικών: Νεκροί οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ στη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη



    ΣΧΟΛΙΑ