Κοινωνία

Το σκεπτικό της νέας απόρριψης της άδειας στον Κουφοντίνα

  • Ρεγγίνα Σπυράτου
Κουφοντίνας

Δημήτρης Κουφοντίνας


Σοβαρό κίνδυνο, ο Δημήτρης Κουφοντίνας να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις κατά τη διάρκεια της άδειας του, να σχεδιάσει και να καθοδηγήσει οργανώσεις και ομάδες του αντεξουσιαστικού χώρου, επικαλούνται οι δικαστές του Βόλου, που το πρωί απέρριψαν για τρίτη φορά το αίτημα του πολυισοβίτη της 17 Ν για τη χορήγηση τακτικής άδειας από τη φυλακή.

Με το υπ’ αριθμόν 134/2019 βούλευμα του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Βόλου έκρινε ότι ο Κουφοντίνας εξακολουθεί ακόμη και μέσα από τη φυλακή να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με ομάδες που δρουν στην παρανομία και του χρεώνουν ότι ευθύνεται για τις «εκρηκτικές» αντιδράσεις των «συντρόφων» του όταν εκείνος έκανε απεργία πείνας διεκδικώντας άδεια από τη φυλακή.

Όπως αναφέρουν οι δικαστές στο σκεπτικό τους: «Ο κρατούμενος δεν διστάζει επανειλημμένως να διεγείρει τους «αλληλέγγυους συντρόφους» του, όπως ο ίδιος τους αποκαλεί, στην τέλεση (τουλάχιστον) πλημμελημάτων που ενέχουν πράξεις βίας (ή και απειλής βίας) κατά προσώπων και πραγμάτων, προκειμένου να επιτύχει το σκοπό του, και δη τη χορήγηση άδειας από το κατάστημα κράτησης όπου κρατείται».

Επιπλέον ομόφωνα οι δικαστές έκριναν ότι ο Κουφοντίνας θα κάνει κακή χρήση της άδειάς του, ενώ εκτιμούν ότι η λήψη μέτρων για τη σταδιακή επάνοδό του σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας, με την παροχή αδειών, ουδεμία ωφέλεια μπορεί να έχει για την προσωπικότητά του.

Στις 37 σελίδες του βουλεύματος τους οι δικαστές, για να ξεπεράσουν το σκεπτικό του αναιρετικού βουλεύματος του Αρείου Πάγου, αναφέρουν ότι «η ιδεολογία κάθε ανθρώπου είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, δεν ελέγχεται, δεν επιτρέπεται η ποινική της αξιολόγηση» και διευκρινίζουν ότι για να καταλήξουν σε κρίση θα διερευνήσουν την «προσωπικότητα του συγκεκριμένου καταδίκου, όπως αυτή διαγράφεται από τις πράξεις του και την εν γένει συμπεριφορά του κατά το στάδιο του περιορισμού του και όχι τις ιδέες του, την κοσμοθεωρία του, την επαναστατική του αντίληψη «περί κράτους τρομοκράτη» και τα συναφή «πιστεύω» του».

Έτσι, οι δικαστές επικαλούνται τη νέα ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του 61χρονου για το -πλέον- πλημμέλημα της συνέργειας σε στάση κρατουμένου, για να καταλήξουν στην κρίση ότι «η συμπεριφορά του αιτούντος κρατουμένου είναι εγκληματική και καταδεικνύει την μη καλή διαγωγή του μέσα στη φυλακή, καθώς και την πλήρη απαξίωση εκ μέρους του των σωφρονιστικών και ποινικών κανόνων».

Οι δικαστές κάνουν αναφορά και στην απάντηση του Κουφοντίνα ( ο «αγώνας» του είναι πάντα ο ίδιος) κληθείς να απαντήσει σε προηγούμενο δικαστικό συμβούλιο εάν σέβεται τους κανόνες της έννομης τάξης με βάση τους οποίους οριοθετείται, προσδιορίζεται και λειτουργεί το κοινωνικό σύνολο στο οποίο επιδιώκει να ενταχθεί, έστω και για λίγο, με τη λήψη τακτικής αδείας.

«Το ανωτέρω γεγονός – αναφέρεται στο σκεπτικό του βουλεύματος- καταδεικνύει ότι αρνείται συνειδητά να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο και να σεβαστεί τις επιταγές της έννομης τάξης, ενώ εξακολουθεί να μην αποδέχεται την βαρύτητα των εγκλημάτων της αφαίρεσης των ανθρώπινων ζωών, που έχει διαπράξει, καθώς και τις έννομες συνέπειες αυτών. Συνεπώς, το παρόν Συμβούλιο πιθανολογεί σε περίπτωση που τύχει τακτικής αδείας, έστω και ολιγοήμερης, δεν θα σεβαστεί τις επιταγές της έννομης τάξης».

Εκτενής αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα για τις οποίες οι δικαστές λένε ότι «αυτές οι δηλώσεις παραπέμπουν ευθέως στη βία».


ΣΧΟΛΙΑ