• Κοινωνία

    Το παιχνίδι των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης


    Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των ασφαλισμένων για το πόσες τελικά είναι οι αιτήσεις που εκκρεμούν για κύρια, επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

    Καθημερινά εμφανίζονται νέοι αριθμοί εκκρεμών αιτήσεων με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση. Κι όλα αυτά γιατί το υπουργείο Εργασίας δε δίνει τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεση του με το πόσοι είναι τελικά οι συνταξιούχοι που βρίσκονται σε αναμονή, πόσοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη και πόσων οι αιτήσεις μπήκαν στον «πάγο». Σημειώνεται ότι η μείωση του αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να τηρηθούν στην συμφωνία με τους δανειστές.

    Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις ξεπερνούν τις 250.000.

    Συγκεκριμένα ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι: «Με βάση έγγραφο του ΕΦΚΑ:

    -Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, πλην Δημοσίου, μέχρι 28.02.2019, ανέρχονταν σε 94.911. Από αυτές, μόνο 3.370 αφορούν αιτήσεις πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου-Αχτσιόγλου.

    -Επιπρόσθετα, από εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης του δημοσίου ξεπερνά τις 30.000.

    -Στα παραπάνω προστίθεται ο αριθμός των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του Υπουργείου προσεγγίζει τις 120.000.

    -Την ίδια στιγμή, από την 1-1-2019 καμία νέα σύνταξη -όλων των ταμείων- δεν εκδίδεται, από αστοχία λογισμικού». Ο κ. Βρούτσης αναφέρει ακόμη ότι στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι φάκελοι που έχουν αφαιρεθεί από το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

    συνταξιοδοτηση

    Απάντηση υπουργείου Εργασίας

    Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων που εκκρεμούν. Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται η πορεία έκδοσης των συντάξεων ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τις 31/03/2019 κατέβαλε 846.636 κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ, και μείωσε τον όγκο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κατά 72%.

    Επιπλέον, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τον ΕΦΚΑ στην επίτευξη πλεονάσματος 777 εκατ. ευρώ το 2017 και άνω του 1 δισ. ευρώ το 2018.

    Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων και καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί. Όμως διευκρινίζει ότι δεν προστίθενται στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης οι εκκρεμείς αιτήσεις που αφορούν:

    -Διεθνείς συντάξεις, καθώς η έκδοσή τους δεν εξαρτάται από τις αρχές του ελληνικού κράτους.

    -Αιτήσεις για τις οποίες, για λόγους που οφείλονται σε ευθύνη του ασφαλισμένου, δεν δύναται να εκδοθούν συντάξεις λόγω της ύπαρξης οφειλών άνω των προβλεπόμενων ορίων, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή λείπουν απαιτούμενα δικαιολογητικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΦΚΑ: Νωρίτερα οι συντάξεις λόγω Πάσχα-Δείτε τις ημερομηνίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις χηρείας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με απόφαση δικαστή η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ