• Κοινωνία

    Το «κλείσιμο» των δικαστηρίων με αριθμούς: Δημοσιεύθηκαν 6.501 αποφάσεις μόνο στην Αθήνα

    Δικαστήρια Ευελπίδων

    Δικαστήρια Ευελπίδων


    Ο κορονοϊός ανέστειλε τη λειτουργία των δικαστηρίων, αλλά όχι και την αποδοτικότητα των δικαστών. Από τις 13 Μαρτίου μέχρι και προχθές, μόνο στο Πρωτοδικείο και το Εφετείο της Αθήνας δημοσιεύθηκαν 6.501 πολιτικές αποφάσεις.

    Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για αυτές τις 42 ημέρες που, για να μην υπάρξει διασπορά του επικίνδυνου ιού στα δικαστήρια, σταμάτησαν τα ακροατήρια και «πάγωσε» η πλειονότητα των υπηρεσιών.

    Στα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας, το Πρωτοδικείο Αθηνών, οι δικαστές των μονομελών και πολυμελών συνθέσεων ετοίμασαν και δημοσίευσαν αποφάσεις σε 5.575 υποθέσεις που είχαν εκδικαστεί πριν από το «λουκέτο» της πανδημίας.

    Αντίστοιχα, στο Εφετείο Αθηνών, από την ημέρα που ανεστάλη μερικώς η λειτουργία των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας μέχρι και την Πέμπτη 23 Απριλίου, οι δικαστές δημοσίευσαν 926 πολιτικές αποφάσεις.

    Συνολικά και παρά τις αντίξοες συνθήκες, δημοσιεύθηκαν 6.501 αποφάσεις. Δηλαδή, εν μέσω αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, «έκλεισαν» και κατ’ επέκταση αφαιρέθηκαν από τη δικαστηριακή ύλη 6.501 εκκρεμείς υποθέσεις.

    Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, οι δικαστές έχουν καταλήξει σε κρίση (ακόμα και μέσω τηλεδιασκέψεων) σε ακόμα δεκάδες υποθέσεις. Και αυτές οι αποφάσεις έχουν παραδοθεί στους γραμματείς των τμημάτων. Η δημοσίευση τους αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας εκτιμούν ότι την τελευταία μέρα του Απρίλη οι δημοσιευμένες αποφάσεις θα έχουν φτάσει τις 6.000. Ένας αριθμός που κρίνεται εξαιρετικά ικανοποιητικός αν αναλογιστεί κανείς τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

    Τι έγινε πέρυσι

    Συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά που τα δικαστήρια λειτουργούσαν κανονικά, ολόκληρο το μήνα Απρίλιο, στο Πρωτοδικείο της Αθήνας είχαν δημοσιευθεί 5.030 αποφάσεις, ενώ στο Εφετείο από τα μέσα Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου του 2019 είχαν δημοσιευθεί 1.026 αποφάσεις.

    Αρχές Μαΐου, τα στοιχεία με τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που δημοσιεύθηκαν εν μέσω πανδημίας αναμένεται να αποσταλούν στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

    Οι δικαστικοί λειτουργοί θέλουν να αποδείξουν με… αριθμούς ότι την περίοδο της μερικής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων, μπορεί να μην ανεβαίνουν στην έδρα για να δικάσουν, αλλά δεν κάνουν διακοπές.

    «Εργάζονται, εκδίδοντας αποφάσεις, παρά τις αντίξοες συνθήκες», όπως ανέφερε στην ανακοίνωση – αντίδραση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όταν προαναγγέλθηκε η παράταση του δικαστικού έτους. 

    Καλοκαιρινές διακοπές με χιλιάδες αποφάσεις

    Οι δύο μεγαλύτερες δικαστικές ενώσεις της χώρας (Δικαστών και Εισαγγελέων, Εισαγγελέων Ελλάδος) αντέδρασαν με σκληρές ανακοινώσεις στην (ενδεχόμενη τότε, γεγονός σήμερα) παράταση του δικαστικού έτους.

    «Οι “δικαστικές διακοπές” είναι κατ’ όνομα διακοπές αλλά στην ουσία η πιο παραγωγική περίοδος για έναν δικαστικό λειτουργό, γεγονός το οποίο συμβάλλει καταλυτικά στην ταχύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης», ανέφερε σε τοποθέτηση του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ.Σεβαστίδης.

    Προς επίρρωση του ισχυρισμού ότι οι δικαστές δεν κάνουν διακοπές τους 2,5 μήνες που τα δικαστήρια κάθε χρόνο (με εξαίρεση τη φετινή χρονιά) παραμένουν κλειστά (1/7 – 15/9) επικαλούνται τις αποφάσεις που εκδίδονται:

    Στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το έτος 2019 εκδόθηκαν το τρίμηνο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου κατά μέσο όρο το μήνα 5.043 αποφάσεις ενώ την υπόλοιπη χρονιά 5.695 το μήνα.

    Στο Εφετείο Αθηνών το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 572 αποφάσεις, ενώ την υπόλοιπη χρονιά μηνιαία 606.

    Στο Εφετείο Θεσσαλονίκης το ίδιο έτος εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 195 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 243.

    Στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 852 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 997.

     Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την απόφαση να παραταθεί το δικαστικό έτος κατά ένα μήνα, υποστηρίζει ότι η μείωση των δικαστικών διακοπών θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από την επιδιωκόμενη αποσυμφόρηση των υποθέσεων καθώς οι δικαστές θα ανεβαίνουν στην έδρα για έναν επιπλέον μήνα και δεν θα έχουν το χρόνο να εκδίδουν αποφάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ