• Κοινωνία

    Το διπλό στοίχημα πίσω από το μειλίχιο ύφος του κ. Χαρδαλιά


    Με διαφορετικό στυλ, καλή διάθεση, καθησυχαστικός και… λιγότερο αυστηρός από ποτέ, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ξεκίνησε χθες τον νέο κύκλο εβδομαδιαίων ενημερώσεων για την πορεία της πανδημίας. Μίλησε για “δημιουργική επαγρύπνηση” στην οποία βρισκόμαστε και την ανάγκη για εγρήγορση και επιφυλακή.

    Στη νέα εποχή, που εγκαινίασε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, στο μεγάλο και σύγχρονο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας  στην Κηφισίας, εμφανίστηκε μειλίχιος και ήρεμος, χωρίς ωστόσο να χάνει ευκαιρία να επισημάνει, πώς η συστηματική δουλειά των ελέγχων συνεχίζεται, όπως και η παρακολούθηση της πανδημίας με βάση τα δεδομένα.

    Γιατί εγκατέλειψε το στιβαρό και στρυφνό ύφος που τον καθιέρωσε; Μα γιατί η καλοκαιρινή περίοδος έχει νέα αιτήματα και νέες προκλήσεις και καλείται να τηρήσει λεπτές ισορροπίες,  για να πετύχει το διπλό στοίχημα αυτής της εποχής. Γιατί, ενώ ο ιός είναι ακόμη εδώ, πρέπει να πάμε διακοπές, να μπούμε τα πλοία, να υποδεχτούμε τουρίστες. Να είμαστε χαλαροί ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την πειθαρχία μας.

    Εν μέσω καλοκαιριού, οι ενημερώσεις δεν πρέπει να χαλάσουν, ούτε την εικόνα των τουριστικών περιοχών, ούτε τη διάθεση των παραθεριστών. Ούτε όμως να νομίσουμε πως όλα τέλειωσαν και να ξεχάσουμε το πρόβλημα. Οι πολίτες δεν πρέπει να τρομάζουν, πρέπει όμως να τηρούν τα μέτρα. Δεν είμαστε σε συναγερμό, αλλά είμαστε σε επιφυλακή.

    Όπως είπε «το εβδομαδιαίο ραντεβού στην Πολιτική Προστασία γίνεται προκειμένου να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση για το τι γίνεται με το άνοιγμα της χώρας, τι δείχνουν οι έλεγχοι και ποιες επιχειρησιακές αποφάσεις λαμβάνουμε. Ώστε όλοι να γνωρίζουμε πώς εξελίσσεται η κοινή μας προσπάθεια, μακριά από φήμες, μακριά από αβάσιμες πληροφορίες, μακριά από ανύπαρκτες ειδήσεις».

    Εξάλλου «η εβδομαδιαία ενημέρωση δεν θα γίνεται στην παλιά της μορφή, δηλαδή μαζί με τον κ. Τσιόδρα στο Υπουργείο Υγείας, αλλά   στην Πολιτική Προστασία, γιατί  αν επιστρέφαμε στην παλιά μορφή, μαζί με τον καθηγητή και καθημερινά, αυτό θα σήμαινε ότι η κατάσταση θα ήταν σε επίπεδο συναγερμού. Αλλά ευτυχώς δεν είμαστε εκεί ».

    Ο νέος μοναχικός δρόμος του κ. Χαρδαλιά αυτή την εποχή, εν τη απουσία του κ. Τσιόδρα,  αυξάνει την ευθύνη του αλλά και την πρόκληση. Αλλάζει την ισορροπία. Χωρίς την πραότητα του δημοφιλούς καθηγητή πλάι του… το νέο στοίχημα για τον κ. Χαρδαλιά είναι ότι ο ίδιος πρέπει να γίνει ο… «καλός και ο κακός μπάτσος», να επικοινωνεί και πειθαρχία και καθησυχασμό, και χαλαρότητα και επαγρύπνηση και χαμογελώντας περισσότερο να… παραμείνει πολύ σοβαρός.

    Πέρα όμως από το προφίλ του, το σημαντικότερο είναι το αποτέλεσμα της  πραγματικής δουλειάς που συντελείται στην Πολιτική Προστασία και από την οποία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το να παραμείνει περιορισμένη η πανδημία.

    Και αυτό είναι το δεύτερο και σοβαρότερο στοίχημα, που αν το κερδίσει, θα είναι πιο εύκολο να συνεχίσει να χαμογελάει…και να κερδίσει και το πρώτο…

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ