• Κοινωνία

    Θρήνος στις ΗΠΑ για το διπλό μακελειό – Ο δράστης του Οχάιο σκότωσε και την αδερφή του

    • NewsRoom


    Χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολούθησαν συγκλονισμένες το ίδιο τραγικό σκηνικό, σε δύο, μάλιστα, περιστατικά, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σκορπώντας τον θάνατο. Το ένα περιστατικό καταγράφηκε στο Ελ Πάσο του Τέξας με τραγικό απολογισμό 20 νεκρούς και το δεύτερο στο Ντέιτον του Οχάιο με εννέα νεκρούς. Ο δράστης του Οχάιο, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, σκότωσε και την αδερφή του.

    Ο δράστης της επίθεσης στο Ελ Πάσο βρίσκεται αντιμέτωπος με την θανατική ποινή και η υπόθεση ερευνάται ως εσωτερικής τρομοκρατίας. «Η κατηγορία που θα προτείνει η Πολιτεία είναι η εσχάτη των ποινών και ως εκ τούτου θα ζητήσουμε τη θανατική ποινή» δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Χάιμε Εσπάρσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Οι ερευνητές τείνουν πια να καταλήξουν πως η επίθεση αυτή ήταν έγκλημα μίσους, καθώς εντοπίστηκε ρατσιστικό, αντιμεταναστευτικό μανιφέστο που είχε δημοσιευτεί λίγο πριν από το αιματηρό επεισόδιο. Αν και ακόμη δεν έχουν καταλήξει με απόλυτη βεβαιότητα στο ότι συγγραφέας του μανιφέστου είναι ο συλληφθείς Πάτρικ Κρούσιους, όλο και περισσότερο συγκλίνουν προς αυτό το σενάριο. «Πρέπει να του αποδώσουμε ευθέως το μανιφέστο» δήλωσε πάντως σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ελ Πάσο, Γρεγκ Άλεν.

    Πράκτορες του FBI πραγματοποίησαν έρευνες σε τρία σπίτια στο Ντάλας, όπου πιστεύεται πως έχει μείνει ο δράστης της επίθεσης.

    Εκπρόσωπος της υπηρεσίας αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες, όμως ένα απ’ τα σπίτια που ερευνήθηκαν ανήκει στους παππούδες του δράστη στο Άλεν του Τέξας, περίπου 32 χλμ βόρεια του Ντάλας.

    Η επίθεση στο Ντέιτον

    Η αστυνομία έφτασε στην ταυτοποίηση του δράστη της επίθεσης στο Ντέιτον του Οχάιο. Πρόκειται για τον 24χρονο Κόνορ Μπετς, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ένα λεπτό αφότου ο ίδιος σκόρπισε τον θάνατο και τον τρόμο σε πολυσύχναστη περιοχή.

    Τραγική ειρωνεία ότι ανάμεσα στα εννέα θύματα βρίσκεται και η 22χρονη αδελφή του δράστη.

    Για την ώρα οι αρχές δεν έχουν αναφερθεί σε πιθανό κίνητρο του δράστη.

    «Σε λιγότερο από ένα λεπτό οι αστυνομικοί βρέθηκαν επί τόπου και εξουδετέρωσαν τον δράστη», ανέφερε η δήμαρχος της πόλης Ναν Γουέιλι, προσθέτοντας πως από τους 27 τραυματίες, οι 15 πήραν εξιτήριο σήμερα το πρωί.

    Οι Αρχές του Οχάιο ανέφεραν επίσης πως ο δράστης φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, μάσκα και ωτοασπίδες.

    «Πυρά» κατά Τραμπ από Δημοκρατικούς

    Οι δύο αιματηρές επιθέσεις που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ με διαφορά μερικών ωρών έγιναν αφορμή για σφοδρή κριτική στο πρόσωπο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, από Δημοκρατικούς υποψήφιους που καταδίκασαν τις ρατσιστικές απόψεις του προέδρου και την αποτυχία του να αναλάβει δράση για τον έλεγχο των όπλων.

    Ο πρώην βουλευτής του Τέξας, Μπέτο Ο’ Ρουρκ, που εκπροσωπούσε την περιοχή όπου έγινε η επίθεση, δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος φέρει ευθύνη για την επίθεση. «Είναι ρατσιστής και τροφοδοτεί με ρατσισμό τη χώρα», είπε ο πρώην βουλευτής.

    Αιχμές κατά του Τραμπ άφησε και ο Μπέρνι Σάντερς καλώντας τις ΗΠΑ «να ενωθούν ώστε να αποβάλουν αυτή την επικίνδυνη και αυξανόμενη κουλτούρα φανατισμού που υποστηρίζουν ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του».

    «Αντί να σπαταλάμε χρήματα για να βάζουμε παιδιά σε κλουβιά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τη μάστιγα του βίαιου φανατισμού και της εσωτερικής τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο γερουσιαστής του Βερμόντ.

    Ως ηθικά υπεύθυνο έδειξε τον Τραμπ και ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, υπογραμμίζοντας το πώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τις λέξεις «εισβολή» και «ενόχληση». «Ένα από τα μαθήματα που πιστεύω είναι ότι σπέρνεις, θερίζεις», είπε ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, τονίζοντας πως «είναι υπεύθυνος».

    «Το μίσος δεν χωράει στη χώρα μας και αυτό θα το φροντίσουμε», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις επικρίσεις για τη διπλή σφαγή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε επίσης πως το πρόβλημα με τους πυροβολισμούς υπάρχει «εδώ και χρόνια» και σημείωσε ότι «πρέπει να το σταματήσουμε». Μίλησε ακόμα για ψυχική νόσο, αποκαλώντας τους δράστες «πολύ σοβαρά ψυχικά ασθενείς»

    Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι αμερικανικές σημαίες έως τις 8 Αυγούστου στα δημόσια κτήρια, ως απότιση φόρου τιμής στα συνολικά 29 θύματα των δύο ενόπλων επιθέσεων.

    «Εις ένδειξη κατανυκτικού σεβασμού στα θύματα των τρομερών αυτών πράξεων βίας διατάσσω να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτήρια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ.

    «Καταδικάζουμε τις φρικαλέες και θρασύδειλες αυτές πράξεις», τονίζεται στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.



    ΣΧΟΛΙΑ