• Κοινωνία

    Θανάσης Κουκάκης: Εισαγγελική έρευνα μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου για παρακολούθηση του κινητού του

    Θανάσης Κουκάκης, δημοσιογράφος

    Θανάσης Κουκάκης, δημοσιογράφος


    Εισαγγελέας θα διερευνήσει τα καταγγελλόμενα για παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

    Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.

    Την έρευνα αναλαμβάνει εισαγγελέας ο οποίος αναμένεται να καλέσει ως πρώτο μάρτυρα το δημοσιογράφο προκειμένου να καταθέσει όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή του.

    Ο Θανάσης Κουκάκης έχει καταγγείλει ότι μέσω του λογισμικού Predator, το οποίο εντοπίστηκε στο κινητό του τηλέφωνο από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο (Citizen Lab), άγνωστοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις του, τα μηνύματα, τις εφαρμογές, τις φωτογραφίες και τα e-mail του.

    Σύμφωνα με το δημοσιογράφο, επί 10 εβδομάδες άγνωστοι μπορούσαν να ακούν και να βλέπουν τα πάντα στο κινητό του τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας το λογισμικό κατασκοπείας Predator το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Cytrox στη Βόρεια Μακεδονίας και «μπορεί να παρακολουθεί συνομιλίες, μηνύματα κειμένου, κωδικούς πρόσβασης, αρχεία, φωτογραφίες, ιστορικό Διαδικτύου και επαφές ενός τηλεφώνου». Ο Θανάσης Κουκάκης έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι το τηλέφωνό του «μολύνθηκε» μέσω μηνύματος που έλαβε στις 12 Ιουλίου και το οποίο εμπεριείχε link το οποίο πάτησε.

    Παρότι μάλιστα ο δημοσιογράφος απευθύνθηκε καταρχάς στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κάνοντας καταγγελία, του απάντησαν ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός που να συνιστά παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών». Μόνο που η «κείμενη νομοθεσία» τροποποιήθηκε στις 31-3-2021 (άρθρο 87 του Ν. 4790/2021 το νόμο 2225/1994) και απαγορεύει στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώνει εκ των υστέρων όσους έχουν παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας, ρύθμιση η οποία πρέπει να αλλάξει.

    Η ΕΣΗΕΑ ζητεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης προκειμένου να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το ποιος είχε συμφέρον να παρακολουθεί τον δημοσιογράφο, ενώ ενημερώθηκαν η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Με δημοσίευμά της, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) τονίζει ότι «οι ελληνικές αρχές πρέπει να διεξαγάγουν ταχεία, ενδελεχή και διαφανή έρευνα σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις 15 Ιουνίου η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό



    ΣΧΟΛΙΑ