Κοινωνία

Θα σωθεί τελικά η Παναγία των Παρισίων;

  • NewsRoom


Ο εφημέριος του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων δήλωσε ότι το ορόσημο του Παρισιού είναι ακόμα τόσο εύθραυστο, που υπάρχει μια “πιθανότητα 50%” να σωθεί, καθώς οι σκαλωσιές που τοποθετήθηκαν πριν από την πυρκαγιά απειλούν τη στατικότητα των θόλων του γοτθικού ναού.

Σύμφωνα με το Associated Press, o μονσινιόρ Patrick Chauvet δήλωσε ότι η αποκατάσταση δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2021 – και ανέφερε πόσο λυπάται που η Notre Dame δενκατάφερε να πραγματοποιήσει φέτος τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία, για πρώτη φορά μετά τη Γαλλική Επανάσταση.

“Ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος”, τόνισε ο μονσινιόρ στο AP μετά τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία που πραγματοποιήθηκε σε κοντινή εκκλησία. Όπως εξήγησε, “ο κίνδυνος θα απομακρυνθεί όταν αφαιρεθούν οι υπόλοιπες σκαλωσιές”.

“Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα 50% να σωθεί. Υπάρχει επίσης 50% πιθανότητα να πέσουν σκαλωσιές στους τρεις θόλους, οπότε καταλαβαίνεται ότι το κτίριο είναι ακόμα πολύ εύθραυστο “, είπε.

Ο καθεδρικός ναός του 12ου αιώνα ήταν υπό ανακαίνιση όταν ξέσπασε η πυρκαγιά του Απριλίου, η οποία κατέστρεψε την οροφή του και τον πυρήνα του.

Ο Patrick Chauvet τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των ικριωμάτων, που είναι από τα δυσκολότερα στάδια της διαδικασίας, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του, οι οποίες όπως τόνισε εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2021.

“Πρέπει να αφαιρέσουμε τελείως τα ικριώματα για να καταστεί το κτίριο ασφαλές, έτσι ώστε το 2021 θα ξεκινήσουμε πιθανώς την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού”, δήλωσε ο Σοβέ. “Αφού αφαιρεθεί η σκαλωσιά, πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση του καθεδρικού ναού, την ποσότητα των πετρών που πρέπει να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν”, πρόσθεσε

Εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν άλλα τρία χρόνια μέχρι ο ναός να καταστεί ασφαλής για τους πιστούς, προσθέτοντας ότι η πλήρης αποκατάσταση θα διαρκέσει περισσότερο.ΣΧΟΛΙΑ