• Κοινωνία

    Τέλος το κάπνισμα στους δρόμους αυτής της πόλης με απόφαση δημάρχου

    • NewsRoom


    Σε μια αυστηρή κίνηση, στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου επιθυμεί να προχωρήσει ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουΐτζι Μπρουνιάρο, αφού πρόθεσή του είναι να προωθήσει κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο θα απαγορεύεται το κάπνισμα στους δρόμους του κέντρου της πόλης.

    Επιπλέον, στους χώρους που θα επιτρέπεται να καπνίζουν οι περαστικοί, ο δήμος θα διανέμει σακούλες, ώστε οι άνθρωποι να πετούν τα αποτσίγαρά τους, για να μην δημιουργούν σκουπίδια, πετώντας τα στο πάτωμα.

    Η ιδέα αυτή φαίνεται να ήρθε στον δήμαρχο Βενετίας μετά την επίσκεψή του στο Τόκιο της Ιαπωνίας, όπου το πλαίσιο του καπνίσματος είναι πολύ αυστηρά καθορισμένο.

    Συγκεκριμένα, στην ιαπωνική πρωτεύουσα, απαγορεύεται αυστηρά οι άνθρωποι να καπνίζουν στη δρόμο, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένοι «χώροι καπνίσματος», που αποτελούν τους μοναδικούς δημόσιους χώρους, όπου μπορούν να καπνίζουν ελεύθερα οι καπνιστές. Έτσι οι δρόμοι και γενικότερα οι εξωτερικοί χώροι είναι απαλλαγμένοι από τα σκουπίδια που δημιουργούν οι γόπες των χρησιμοποιημένων τσιγάρων.

    Ο Μπρουνιάρο, λοιπόν, αποφάσισε να προτείνει το συγκεκριμένο μέτρο στον δήμο, του οποίου είναι επικεφαλής, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ο ίδιος έκανε στο ετήσιο συνέδριο δημάρχων, που φιλοξενήθηκε στο Παλάτι των Δόγηδων της πόλης και το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα την ασφάλεια.

    Πιο αναλυτικά, η πρόταση που έκανε ο δήμαρχος περιλαμβάνει την απαγόρευση του καπνίσματος «σε ευαίσθητες περιοχές του κέντρου, όπως η Πλατεία του Αγίου Μάρκου και το Ριάλτο, όπου καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων, ιδίως τουριστών». Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν σημεία για τους καπνιστές, φροντίζοντας, ωστόσο, να μην επιβαρύνεται η υγεία τόσο των ίδιων, όσο και των υπόλοιπων πολιτών από τη συγκέντρωση καπνού.

    Πέρα από τα οφέλη που επιδιώκει να επιτύχει ο δήμαρχος αναφορικά με την υγεία, αλλά και το περιβάλλον, εκτιμάται ότι, ταυτόχρονα, θα προστατευθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και ο ιστορικός πλούτος της πόλης.

    Ο δήμος θέλει, στο πλαίσιο του νέου αυτού μέτρου, να εντάξει και την παροχή ειδικών σακούλων, ή ακόμη και ειδικών φορητών τασακίων-σουβενίρ στους επισκέπτες και τους πολίτες, ώστε να μην πετούν τα αποτσίγαρα στον δρόμο. Σημειώνεται ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο, καθώς έχει υπολογιστεί ότι μία «γόπα» χρειάζεται έως και πέντε χρόνια για να αποσυντεθεί. Ωστόσο, το μέτρο αυτό αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο, για την πραγματοποίηση του οποίου, ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη η χορηγία.

    Σημειώνεται ότι η νέα απαγόρευση εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας της λιμνοθάλασσας της Βενετίας και την «περιβαλλοντική βιωσιμότητα». «Ακόμη κι η απαγόρευση του καπνίσματος συμβάλλει στο να μείνει καθαρή η Βενετία. Είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους, αλλά και στον εαυτό μας», δηλώνει ο Μπρουνιάρο.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δήμαρχος είναι και ο ίδιος καπνιστής και πρέπει πλέον να δίνει το καλό παράδειγμα. «Κι εγώ καπνίζω το πούρο μου, όμως προσπαθώ να το αποφύγω, όταν βρίσκονται γύρω μου πολλοί άνθρωποι, ακόμη και σε ανοικτό χώρο», τονίζει.



    ΣΧΟΛΙΑ