ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τίθεται η χώρα για το επόμενο 48ωρο, καθώς οι πολύ ισχυροί άνεμοι που θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές δημιουργούν εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.
Την ώρα που μαίνονται πυρκαγιές σε όλη την χώρα με πρώτη την καταστροφική φωτιά στο Ρέθυμνο που καίει ακόμα και στοίχησε την ζωή σε δύο πυροσβέστες, ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, για την πλήρη κινητοποίηση και ετοιμότητα των περιοχών που βρίσκονται σήμερα σε Red Code.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε «Red Code» έχουν τεθεί:
-η Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων),
-η Περιφέρεια Κρήτης,
-οι Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
-οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου),
-οι Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και
-η ΠΕ Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιείται και αναπτύσσεται το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών και τη διαχείριση των συνεπειών τους.
Παράλληλα, οι δήμοι και οι περιφέρειες των περιοχών αυτών έχουν κληθεί να συγκαλέσουν άμεσα τα αρμόδια Τοπικά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. και Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα ετοιμότητας και επιχειρησιακού συντονισμού.
Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει όλες τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών αυξημένου κινδύνου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα σε τυχόν περιστατικά πυρκαγιών.
«Η πρόληψη και η υπεύθυνη στάση όλων των πολιτών αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα περιορισμού του κινδύνου», σημειώνεται σε σχετική ενημέρωση του υπουργείου, ενώ απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να αποφεύγουν κάθε ενέργεια στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η καύση ξερών χόρτων, κλαδιών και υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά.), η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων. Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών.
Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν καπνό ή πυρκαγιά, καλούνται να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας το 199 ή το 112 και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
«48ωρο συναγερμού»
Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για «48ωρο συναγερμού για φωτιές», από σήμερα αναπτύσσονται θυελλώδεις βοριάδες που τοπικά θα φτάσουν τα 9 μποφόρ, με τις ριπές να αγγίζουν ακόμη και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.
Οι περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο:
Σήμερα, στο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάσουν τα 8 μποφόρ, ενώ κατά τόπους θα ενισχυθούν έως και 9 μποφόρ.
Οι περιοχές που αναμένεται να δεχθούν τις ισχυρότερες ριπές είναι:
- Σκύρος,
- Εύβοια,
- Κυκλάδες,
- ανατολική Πελοπόννησος,
- Κύθηρα.
Παράλληλα, πολύ ισχυροί άνεμοι θα επικρατήσουν και σε ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές, όπως:
- ανατολική Στερεά Ελλάδα,
- Αττική,
- Φθιώτιδα,
- ανατολική Πελοπόννησος.
Στο Ρέθυμνο, όπου η μεγάλη πυρκαγιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, πνέουν ήδη άνεμοι 7 μποφόρ, με τις ριπές να φτάνουν τα 100 χλμ./ώρα, δυσχεραίνοντας σημαντικά το έργο της κατάσβεσης.
Ήπιες θερμοκρασίες, αλλά αυξημένος κίνδυνος
Παρά τους ισχυρούς ανέμους, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας τους 35 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.
Στην Αττική, οι άνεμοι θα φτάσουν έως και τα 8 μποφόρ, κυρίως στα ανατολικά τμήματα, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία θα διαμορφωθεί στους 33 βαθμούς Κελσίου.
Οι θυελλώδεις βοριάδες θα συνεχιστούν και την Παρασκευή, διατηρώντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιών σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το μεσημέρι του Σαββάτου, αν και σε περιοχές όπως ο Κάβο Ντόρο οι άνεμοι θα εξακολουθήσουν να φτάνουν ακόμη και τα 8 μποφόρ.
Ειδικότερα:
Αττική
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία – Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου – Ήπειρος – Δυτική Στερεά – Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 και τοπικά στα ηπειρωτικά 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία – Ανατολική Στερεά – Εύβοια – Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες – Κρήτη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 7 με 8 πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 και τοπικά στη νότια Κρήτη 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 και στα νότια 35, τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε επίσης
Τροπολογία για στήριξη των αγροτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου κατατέθηκε στη Βουλή
ΟΠΕΚΑ: Σήμερα η πληρωμή επιδομάτων ύψους 276 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 1 εκατ. δικαιούχους
Πυρκαγιά στην Πάρο: Συνελήφθησαν ο δήμαρχος και άλλα τρία άτομα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θα μένει στο Μανχάταν για να παίζει στη Φιλαδέλφεια; Η ατέρμονη κουβέντα για το… ελικόπτερο του ΛεΜπρόν Τζέιμς: τα ρίσκα, οι νόμοι και το κόστος
- Ομόφωνο «ναι» της Επιτροπής Δεοντολογίας στην άρση ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το Qatargate
- Ρέθυμνο: Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά, στην Αγία Παρασκευή επικεντρώνεται η Πυροσβεστική – Βαρύ το κλίμα από την σημερινή κηδεία των 2 πυροσβεστών (βίντεο)
- Γαλλία: Οριακή ανάπτυξη 0,2% στο β’ τρίμηνο – Γλύτωσε την ύφεση με «όχημα» τις εξαγωγές
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.