• Κοινωνία

    Στο «κόκκινο» η Ερμού – Χιλιάδες καταναλωτές για τα ψώνια της «τελευταίας στιγμής»

    • NewsRoom


    Μέχρι πριν από λίγο στην Ερμού… δεν έπεφτε καρφίτσα.

    Τρέχουν για να προλάβουν οι Αθηναίοι ώστε να πραγματοποιήσουν τα «τελευταία» τους ψώνια, λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα στην «κόκκινη» επιδημιολογικά πλέον Αττική.

    Οι καταναλωτές σχηματίζουν ουρές δεκάδων μέτρων περιμένοντας να έρθει η σειρά τους για να μπουν στα καταστήματα της Ερμού και να ψωνίσουν, ενώ οι εικόνες συνωστισμού συναντώνται σε όλο το μήκος του εμπορικότερου δρόμου της πρωτεύουσας.

    Μέχρι και αυτή την ώρα, χιλιάδες καταναλωτές, αδιαφορόντας για τις συστάσεις των επιστημόνων, αλλά και για τα επιδημιολογικά στοιχεία ιδιαιτερα στο κέντρο της πόλης, κατέβηκαν στην Ερμού για τα ψώνια της «τελευταίας στιγμής», καθώς από αύριο το σκηνικό αλλάζει ξανά.

    Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στην Αττική καταγράφονται τα 526 από τα 941 νέα κρούσματα, ενώ στο κέντρο της Αθήνας, οι νέες λοιμώξεις ανήλθαν στις 130. Στην Ανατολική Αττική καταγράφηκαν 84 κρούσματα, 83 στα βόρεια προάστια και 78 στα δυτικά.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, λίγη ώρα πριν κατά της διάρκεια της live ενημέρωσης, τόνισε οότι από αύριο στις κόκκινες περιοχές (Β Επίπεδο), μεταξύ των οποίων και η περιφέρεια Αττικής πλην των νήσων, θα ισχύουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα λειτουργούν μόνο με την διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).

    Επίσης ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι από αύριο:

    -Οι επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων, θα λειτουργούν με την διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εντός καταστήματος (click inside).

    -Απαγόρευση μετακινήσεων (curfew)από τις 9:00 μ.μ.έως 5:00.π.μ.

    -Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

    -Έναρξη λειτουργίας από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

    -Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, κλειστά.

    -Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 8μ.μ.

    -Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής)και παραλαβή από έναν (1) πελάτη και από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.

    -Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.

    -Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ-Χρονικό διάστημα παραλαβής.

    -Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS.

    -Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά)

    -Αποστολή SMSστο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή

    Για 66Μέτρα Λειτουργίας Λιανικού Εμπορίου στις περιοχές επαυξημένου κινδύνου με την μέθοδο “click inside”Πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου(πλην καταστημάτων τροφίμων).

    Για Πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου(πλην καταστημάτων τροφίμων).

    -Απαγόρευση μετακινήσεων (curfew)από τις 9:00 μ.μ.έως 5:00.π.μ.

    -Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

    -Έναρξη λειτουργίας από Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

    -Κυριακή 31 Ιανουαρίου κλειστά.

    -Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 8 μ.μ

    -Υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής

    -Ο πελάτης αιτείται ραντεβού από την επιχείρηση, η οποία εν συνεχεία καταχωρεί είτε ηλεκτρονικά είτε σε έγγραφο το αίτημα του και αποστέλλει τον πελάτη, μήνυμα (SMSή email), που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ-Χρονικό διάστημα παραλαβής.

    -Αποστολή SMSστο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.

    -Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών στα ταμεία.

    -Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά)στους εξωτερικούς χώρους.

    -Υποχρεωτική η επισήμανση σε εμφανές σημείο του μέγιστου αριθμού πληθυσμού εντός των καταστημάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ