• Κοινωνία

    Στην Εργάνη και τα οικοδομοτεχνικά έργα


    Υποχρεωτική γίνεται από την 1η Δεκεμβρίου και μετά, η αναγγελία στο σύστημα Εργάνη όσων απασχολούνται στα οικοδομοτεχνικά έργα. Υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Γιάννης Βρούτσης, ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο σύστημα Εργάνη και αυτές οι επιχειρήσεις. Έτσι, εκτιμάται ότι θα καλυφθεί μια «γκρίζα περιοχή» στην αγορά εργασίας.

    Η διαδικασία της «αναγγελίας του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έρχου», όπως θα λέγεται χαρακτηριστικά, θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης. Υπόχρεο για την αναγγελία είναι το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη και για την απογραφή του οικοδομοτεχνικού έργου, αλλά και για την υποβολή της απαραίτητης Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ). 

    Οικοδομικές, θεωρούνται οι εργασίες, όπως είναι η ανέγερση, η προσθήκη, η μεταρρύθμιση, η επισκευή ή η κατεδάφιση κάθε φύσης κτισμάτων. Επίσης θεωρούνται και τα έργα που συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με το έδαφος, το υπέδαφος ή το υποθαλάσσιο χώρο, όπως το οικοδομικό, υδραυλικό, ηλεκτρικό, λιμενικό, αεροδρομίων, κατασκευής ή συντήρησης οδών, ή μηχανολογικών εγκαταστάσεων, σιδηροδρομικό έργο, το έργο γεφυροποιίας και το έργο υπαίθρου γενικά.

    Στην αναγγελία θα πρέπει να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του έργου, τα στοιχεία του υπόχρεου της αναγγελίας, καθώς και τα στοιχεία του απασχολούμενου προσωπικού του έργου. Ο κάθε υπόχρεως αναγγελίας θα πρέπει να διατηρεί αντίγραφό της στον τόπο εκτέλεσης του έργου.

    Για εργασίες που διαρκούν πάνω από μία ημέρα, ο εργοδότης μπορεί να προβαίνει στην αναγγελία στο σύστημα Εργάνη, άπαξ για το χρονικό διάστημα απασχόλησης του προσωπικού στο έργο ή για μικρότερα χρονικά διαστήματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαδικασία της αναγγελίας του προσωπικού πρέπει να διενεργείται πριν από την έναρξη των εργασιών.

    Εάν υπάρχει αλλαγή ή τροποποίηση στο υπάρχον προσωπικό, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος πια, να την καταγράφει στο σύστημα Εργάνη το αργότερο έως και την ίδια ημέρα της μεταβολής ή τροποποίησης. Σε κάθε περίπτωση η νέα αναγγελία θα πρέπει να έχει γίνει πριν από την ανάληψη της υπηρεσίας από το προσωπικό.

    Η υπουργική απόφαση αποσαφηνίζει ότι, στην περίπτωση που ο εργοδότης απασχολεί το προσωπικό την ίδια ημέρα, σε περισσότερα του ενός έργα, τότε είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιεί αναγγελία για κάθε έργο χωριστά. Υποχρέωση καταχώρησης στην αναγγελία έχουν ακόμα και όσοι απασχολούνται στην κοπή, γύρισμα, τέντωμα, μέτρημα του σιδηρού οπλισμού για την κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος του έργου, έστω και αν δεν ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό. Το ίδιο ισχύει και εάν για τις εργασίες αυτές, οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης κατηγορίας, απασχολούνται σε χώρους εκτός του έργου.

    Μετά την ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης, δεν απαιτείται από τους εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων, η υποβολή πίνακα ωρών εργασίας προσωπικού. Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, εξαιρούνται τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα με αυτεπιστασία και όσα πραγματοποιούνται με το σύστημα της αντιπαροχής. Στις περιπτώσεις αυτές όμως, οι εργοδότες υποχρεώνονται να τηρούν «Βιβλίο Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων» και πρέπει να αναγγέλλουν στο σύστημα Εργάνη το απασχολούμενο μηνιαίως προσωπικό, μέχρι και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της απασχόλησης.

    Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στους όρους που περιγράφονται στην εν λόγω υπουργική απόφαση, ο εργοδότης θα υφίσταται το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης «μία ακόμα σημαντική παρέμβαση του Υπουργείου που ολοκληρώνεται με την παρούσα υπουργική απόφαση καθώς μπαίνει για πρώτη φορά τάξη σε ένα κρίσιμο πεδίο, αυτό των οικοδομοτεχνικών έργων, είτε αφορά δημόσια έργα είτε ιδιωτικά.
    Ήταν μία πολύμηνη προσπάθεια στην οποία συνέβαλαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας μέσα από την οποία καταφέραμε να εντάξουμε στο ηλεκτρονικό περιβάλλον καταγραφής και ενημέρωσης του συστήματος Εργάνη, όλα τα οικοδομικά και τεχνικά έργα. 

    Πρόκειται για μία γκρίζα περιοχή της αγοράς εργασίας στην οποία υπήρχε έντονη αδιαφάνεια καθώς ήταν πολύ δύσκολη η παρακολούθηση και η καταγραφή της. Με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε όλοι οι εργαζόμενοι των δημοσίων έργων θα αναγγέλλονται ηλεκτρονικά ενώ οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά έργα θα απογράφονται στο σύστημα Εργάνη. 

    Με αυτό τον τρόπο, για πρώτη φορά, μία έως τώρα αχαρτογράφητη περιοχή στην αγορά εργασίας, ενσωματώνεται στην Εργάνη και πλέον διαφυλάσσεται η νομιμότητα και η διαφάνεια και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς εργασίας».



    ΣΧΟΛΙΑ