• Κοινωνία

    ΣτΕ: Συζητήθηκαν στην ολομέλεια οι προσφυγές για το πρόστιμο των 100 ευρώ


    Ρατσιατική και παγκόσμια πρωτοτυπία χαρακτήρισαν οι δικηγόροι αρνητών του κορωνοϊού την επιβολή προστίμου στους άνω των 60 ετών ανεμβολίαστους.

    Το κυβερνητικό μέτρο μπορεί πλέον να έχει καταργηθεί, ωστόσο στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν  σήμερα οι προσφυγές ανεμβολίαστων, οι οποίοι μέχρι τα μέσα Απριλίου, καλόύνταν να πληρώσουν 100 ευρώ κάθε μήνα.

    Από το ΣτΕ ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη  η  υπουργική απόφαση που προβλέπει τη μηναία καταβολή  του προστίμου.

    Η υπόθεση συζητήθηκε για 2η φορά καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο πεινά από 1 μήνα είχε ζητήσει από το Δημόσιο,  με προδικαστική απόφαση του, να αποστείλει στοιχεία.
    Τελικά τα στοιχεία απεστάλησαν, ωστόσο σύμφωνα με τους δικηγόρους, είναι στατιστικά και όχι ουσιαστικά για την επιβολή του μέτρου.

    Στην έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας η εισηγήτρια των υποθέσεων,  σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη ανέφερε ότι το Δημόσιο συμμορφώθηκε  προς την προδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και απέστειλε στοιχεία, τα οποία όμως ήταν στατιστικά και αφορούν  τον αριθμό των θανάτων ανά ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα, εκτίμηση για τον αριθμό των θανόντων άνω των 59 ετών, κ.λπ.

    Ο προσφεύγων δικηγόρος Νικόλαος Φραγκάκης ανέφερε ότι τα στοιχεία του Δημοσίου δεν απαντούν στα κρίσιμα σημεία του όλου θέματος

    Οπως ανέφερε, το Δημόσιο προσβάλει την τρίτη ηλικία, την κοροϊδεύει, την εκβιάζει με το κατάπτυστο αυτό μέτρο της επιβολής προστίμου.

    Ο Πανεπιστημιακός καθηγητής Πάνος Λαζαράτος ο οποίος εκπροσωπεί άλλους αιτούντες, χαρακτήρισε ανεπαρκή τα στοιχεία  του Δημοσίου και ζ ενώ χαρακτήρισε  το μέτρο τηολής του προστίμου ρατσιστικό και  παγκόσμια πρωτοτυπία.

    Ο κ. Λαζαράτος τόνισε ότι το μέτρο έίναι αντισυνταγματικό καθώς παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών  άνω των 60 ετών λαμβάνει συντάξεις στα επίπεδα των 300-400 ευρώ.

    Από την πλευρά του το Δημόσιο υποστήριξε ότι πριν από την επιβολή του προστίμου ελήφθησαν υπόψη δύο υγειονομικές εκθέσεις από τις οποίες αφού έγινε  εκτίμηση των υγειονομικών δεδομένων,  κρίθηκε αναγκαίο το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

    Διαβάστε επίσης

    ΣτΕ: Οι διαφορές από καταλογισμό εισφορών ναυτολογίου είναι αρμοδιότητα Διοικητικών Εφετείων

    Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές στους μισθούς γιατρών στο ΕΣΥ – Ανοίγει ο δρόμος για αναδρομικά έως 60.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ