• Κοινωνία

    ΣτΕ: Συνταγματικός ο νόμος για το ασυμβίβαστο του εκπαιδευτή οδηγών με αυτό του δημοσίου υπαλλήλου

    Συμβούλιο Επικρατείας ΣτΕ


    Συνταγματικός κρίθηκε ο νόμος που καθιέρωσε το ασυμβίβαστο του εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών με αυτό του δημοσίου υπαλλήλου. Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας ότι υπάλληλοι του Δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, δεν μπορούν, ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση τους, να γίνουν να εργαστούν σε Σχολές Οδηγών.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές 22 εκπαιδευτών, που παράλληλα ήταν υπάλληλοι ή συνταξιούχοι του Δημοσίου. Οι προσφεύγοντες διεκδικούσαν την ακύρωση της απόφασης για την παύση ισχύος των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος εκπαιδευτικών υποψηφίων οδηγών, που εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του νόμου 4413/2016.

    Υποστήριζαν στις προσφυγές τους ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς ο περιορισμός αυτός επιβάλλεται σε συγκεκριμένη κατηγορία εκπαιδευτών, χωρίς να καταλαμβάνει άλλους εκπαιδευτές, όπως των χειριστών αεροπλάνων, που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις στον Δημόσιο ενώ κάποιοι υποστήριζαν ότι είναι τρίτεκνοι και προστατεύονται από το άρθρο 21 του Συντάγματος.

    Με τέσσερεις αποφάσεις του το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμες τις προσφυγές κρίνοντας ότι οι διατάξεις του νόμου 4413/2016 ως προς το σκέλος που καθιερώνουν το ασυμβίβαστο του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού των Σχολών Οδηγών, δεν αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), της επαγγελματικής ελευθερίας (άρθρο 5 Σ.), της ελευθερίας της εργασίας (άρθρο 22 Σ.) και της αναλογικότητας (άρθρο 25 Σ.).

    Διαβάστε επίσης:

    Τουριστικά γραφεία: Στήριξης με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις ανάλογες των απωλειών ζητά η FedHATTΑ

    Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού-Τι γίνεται με τις τριετίες

    ΝΔ: Απαντήσεις στα 5 «fake news» για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων

     



    ΣΧΟΛΙΑ