• Κοινωνία

    ΣτΕ: Πράσινο φως στη δομή μεταναστών στη Λέρο


    Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η δημιουργία  στη Λέρο,  δομής  προσωρινής διαμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων. Αντίθετα ακυρώθηκε  η αδειοδότηση για την κατασκευή αντίστοιχης δομής στη Λαμία ενώ σε 6 μήνες θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τη δομή στη Μαλακάσα του Ωρωπού.
    Για τη Λέρο, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή, με την οποία ζητείται η ακύρωση  της απόφασης χωροθέτησης και κατασκευής δομής   στη θέση “Όρμος Λακκί”, χωρητικότητας  1.940 ατόμων.

    Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι  «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει την ίδρυση Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και δομών σε ακριτικά νησιά,  όπου ανακύπτει, εκ των πραγμάτων, ανάγκη πρόβλεψης χώρων όπου θα διεξαχθούν οι αναγκαίες διαδικασίες (ενημέρωσης, καταγραφής και ιατρικού ελέγχου, ταυτοποίησης, παραπομπής σε διαδικασία υπαγωγής σε καθεστώς διεθνούς προστασίας κ.ο.κ.) και χώρων προσωρινής  διαμονής των αλλοδαπών, κατόπιν στάθμισης των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που συνάπτονται με την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης των νησιών».

    Αντίθετα το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε  την απόφαση χωροθέτησης και κατασκευής δομής   στη θέση “Λουτρά Θερμοπυλών” του Δήμου Λαμιέων.

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η άδεια χωροθέτησης και κατασκευής της δομή έίναι ακυρωτέα καθώς εκδόθηκε χωρίς να τηρηθεί προηγουμένως η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης

    Στο σκεπτικό τους οι ανώτατοι δικαστές αναφέρουν ότι εφόσον για την εγκατάσταση της νέας δομής απαιτείται η εκτέλεση επεμβάσεων στο έδαφος και στο περιβάλλον γενικά (εκσκαφές, διάνοιξη οδών, δημιουργία πρόσθετης υποδομής για σύνδεση με δίκτυα), το έργο δεν απαλλάσσεται της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

    Για τη δομή στη Μαλακάσα Ωροπού, χωρητικότητας 1.500 ατόμων, το ΣτΕ  ανέβαλε την έκδοση απόφασης.

    Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, μπορεί να.μην προηγηθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, αλλά επειδή ήδη φιλοξενεί  935 αλλοδαπούς, κρίθηκε  ότι πρέπει να χορηγηθεί στη διοίκηση προθεσμία 6  μηνών, προκειμένου να τηρήσει την οφειλόμενη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης της δομής στη Μαλακάσα.

    Διαβάστε επίσης

    Απολογία προπονητή ιστιοπλοΐας: Αρνείται τον βιασμό, αποδέχεται την αποπλάνηση της 12χρονης



    ΣΧΟΛΙΑ