• Κοινωνία

    ΣτΕ: Παράνομο το ηλικιακό όριο των 42 ετών για την είσοδο στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου

    στε

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    «Ανοιγμα» στα ηλικιακά όρια εισόδου στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι είναι παράνομο το ηλικιακό όριο των 42 ετών που ετέθη σε όσους επιθυμούν να εισέλθουν στο συμβολαιογραφικό κλάδο.

    Στο ΣτΕ είχε προσφύγει μία 43χρονη υποψήφια συμβολαιογράφος η οποία πέτυχε μεν στο διαγωνισμό κατάταξης, ουδέποτε όμως υπεγράφη η πράξη διορισμού της από το υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς το ηλικιακό όριο που είχε τεθεί για τους υποψηφίους του διαγωνισμού ήταν το 42ο.

    Η υποψήφια συμβολαιογράφος υποστήριζε στην προσφυγή της ότι η απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/78/ΕΚ που αφορά τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία. Η οδηγία αυτή έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία με τους νόμους 3304/2005 και 4443/2016.

    Σκοπός της εν λόγω οδηγίας είναι η θέσπιση ενός πλαισίου προκειμένου να εξασφαλίζεται σε κάθε πρόσωπο ίση μεταχείριση στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας με την παροχή αποτελεσματικής προστασίας από τις διακρίσεις, όπως είναι αυτή της ηλικίας.

    Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι «η απαγόρευση των διακρίσεων ως προς την ηλικία της εν λόγω οδηγίας τυγχάνει εφαρμογής σε όλα τα πρόσωπα στο σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» και μάλιστα στην περίπτωση του δημοσίου τομέα, προθέτει το ΣτΕ, «ανεξάρτητα από την ιδιότητα τη οποία ενεργεί το Δημόσιο, δηλαδή ως εργοδότης ή δημόσια αρχή».

    Κατά το ΣτΕ δεν αποτελεί θεμιτό σκοπό η θέσπιση ορίου ηλικίας για την πρόσβαση στον κλάδο των συμβολαιογράφων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέος πρόεδρος ΕΡΤ: Ξεκάθαρα και ντεκλαρέ υπέρ της αξιολόγησης των υπαλλήλων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: 3-4 μήνες ζητάει η διοίκηση – Τη Δευτέρα η απόφαση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Ν. Παρασκευόπουλος πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος



    ΣΧΟΛΙΑ