Κοινωνία

Εισηγητής για αναδρομικά συνταξιούχων: «Χρειάζονται κι άλλα στοιχεία για απόφαση»


Περισσότερα στοιχεία για να καταλήξει το Δ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε απόφαση για τις αναδρομικές αξιώσεις συνταξιούχων κρίνει ότι απαιτούνται ο εισηγητής της υπόθεσης.

Στη σημερινή συζήτηση, ο αντεπίτροπος του Ε.Σ. Αντώνιος Νικητάκης, πρότεινε στο Τμήμα να εκδοθεί προδικαστική απόφαση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης αυτής, κρίνοντας ότι είναι ελλιπή τα στοιχεία που έχουν προσκομισθεί.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση.

Σήμερα, συζητήθηκε η μία από τις τέσσερις προσφυγές συνταξιούχων

Η υπόθεση έχει το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020 και δεν αποκλείεται να παραπεμφθεί για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν προσφύγει πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ.

Στο συγκεκριμένο Τμήμα εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ανάλογες ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες).

Οι συνταξιούχοι ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.

Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Διαβάστε επίσης:

Νέα δικαστική διαμάχη-Στην τύχη του ΣτΕ επιπλέον ‎€2,5 δισ. αναδρομικά συνταξιούχων

Τα ανοικτά μέτωπα του υπουργείου Εργασίας – Νέες προκλήσεις για τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι κληρονόμοι θα λάβουν αυτά που δικαιούνται


ΣΧΟΛΙΑ