• Κοινωνία

    ΣτΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου για την ακύρωση της ανάκλησης λειτουργίας της

    Το εξωτερικό του κτηρίου του ΣτΕ


    Δεν θα επαναλειτουργήσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή της με την οποία ζητούσε την ακύρωση της ανάκλησης λειτουργίας της, τη μεταβίβαση της περιουσίας της και την υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

    Η επταμελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους νομικούς ισχυρισμούς της Τράπεζας. Έτσι, 6,5 χρόνια μετά, επικυρώθηκαν ως νόμιμες και από το ΣτΕ οι αποφάσεις της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Με αυτές τις αποφάσεις:

    1) Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Τράπεζας και τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

    2) Υποχρεώθηκε ο ειδικός εκκαθαριστής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου στη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της στην Alpha bank.

    3) Δόθηκε εντολή καθορισμού της διαφοράς μεταξύ των στοιχείων παθητικού και ενεργητικού που μεταβιβάστηκαν στην Alpha bank.

    Με την υπ΄ αριθμ. 1162/2020 απόφαση του το ΣτΕ έκρινε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου έγινε κατά παράβαση της αρχής της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων, κατά κακή χρήση της διακριτικής ευχέρειας της Τράπεζας της Ελλάδος και χωρίς την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα προηγούμενη ακρόαση των αρμοδίων στελεχών της Τράπεζας από την Τράπεζας της Ελλάδος.



    ΣΧΟΛΙΑ