• Κοινωνία

    ΣτΕ: Απέρριψε ως μη αναρμόδιο το αίτημα του κόμματος «Κίνημα 21» για το παράβολο των ευρωεκλογών

    Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣτΕ

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    Λόγω αναρμοδιότητας απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση του πρόεδρου του κόμματος «Κίνημα 21» Zώη Μπέχλη να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό το παράβολο των 20.000 για τη συμμετοχή των κομμάτων στις Ευρωεκλογές.

    Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 510/2024 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση, κρίνοντας ότι αρμόδιο για να επιληφθεί του θέματος είναι το εκλογικό τμήμα (Α1 Πολιτικό Τμήμα) του Αρείου Πάγου.

    Αυτός ο δικαστικός σχηματισμός κρίνει τη νομιμότητα, συμμετοχής των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές κι οποιαδήποτε αντίρρηση, κρίνεται στη συνέχεια από το Εκλογοδικείο.

    Σύμφωνα με το νόμο 5083/2024 το κάθε κόμμα ή συνδυασμός κομμάτων που θα υποβάλλει υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, πρέπει μαζί να καταθέσει ηλεκτρονικό παράβολο 20.000 ευρώ.

    Εάν δεν κατατεθεί το επίμαχο παράβολο η αίτηση συμμετοχής του στις Ευρωεκλογές θεωρείται απαράδεκτη και δεν θα μπορεί να συμμετέχει.

    Το ποσό επιστρέφεται αν οι συνδυασμοί τους κόμματος λάβουν ποσοστό 1,5% τουλάχιστον του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπ. Παιδείας: Εκδόθηκε η εφαρμοστική εγκύκλιος για την ειδική εφαρμογή κατά του bullying

    Αδειλίνη (Άρειος Πάγος): Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι παρέπεμψα για παρηγοριά στην Εκκλησία τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

    Φλωρίδης: Θα ήθελα να πετάξω τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να κάνω έναν από την αρχή



    ΣΧΟΛΙΑ