• Κοινωνία

  Φλωρίδης: Θα ήθελα να πετάξω τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να κάνω έναν από την αρχή

  • NewsRoom

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών


  Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στον κύκλο «Δικαιοσύνη, μεταρρυθμίσεις και τεχνική νοημοσύνη» του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε ότι με το νέο δικαστικό χάρτη που επιφέρει την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, μετά από 104 χρόνια από τη σύσταση των Ειρηνοδικείων, εκτιμά ότι στο τέλος της 4ετίας ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων θα μειωθεί και από τις 1.400 ημέρες που απαιτούνται σήμερα στις 630 με 650.

  Ακόμη, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις θα μειωθούν, καθώς 963 ειρηνοδίκες θα ενταχθούν στο βαθμό του πρωτοδίκη και θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. Μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας θα ενταχθούν 263 ειρηνοδίκες.

  Φλωρίδης: Οι νέες ποινές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην διάπραξη αδικημάτων

  Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στον Ποινικό Κώδικα και προβλέπεται η έκτιση μέρους των ποινών που είναι πάνω από δύο χρόνια, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην διάπραξη αδικημάτων.

  Σε άλλο σημείο ο κ. Φλωρίδης, εξέφρασε την επιθυμία να πάρει όλο τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας «να τον πετάξει και να κάνει έναν νέο από τη αρχή». Και αυτό γιατί ο ισχύων Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας παρέχει τη δυνατότητα οι δικηγόροι να προβάλλουν ενστάσεις, κ.λπ., επιφέροντας έτσι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.

  Αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης είπε ότι ναι μεν υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, αλλά έως το 2026 θα έχει ολοκληρωθεί, κάτι που θα συμβάλει στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη.

  Διαβάστε επίσης;

  Μιχαηλίδου: Οι επιχειρήσεις δείχνουν τον δρόμο για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης

  Βενιζέλος: Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα – Να έχουμε σταθερές σχέσεις με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

  ΔΕΛΤΑ: Συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων για την προώθηση της καλής διατροφής  ΣΧΟΛΙΑ