• Κοινωνία

    ΣτΕ: Αντισυνταγματική η στέρηση της σύνταξης στους εργαζομένους της Δ.Ε.Η σε περίπτωση ποινικής καταδίκης


    Αντισυνταγματική είναι η στέρηση της σύνταξης  στους  εργαζομένους της  Δ.Ε.Η. σε περίπτωση ποινικής καταδίκης τους για συγκεκριμένα αδικήματα.

    Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του ΣτΕ. Με την υπ΄ αριθμ. 996/2022  απόφασή της έκρινε ότι η σχετική διάταξ του νόμου 4491/1966 αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης και την αρχή της αναλογικότητας.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία   σε περίπτωση καταδίκης εργαζομένου στη Δ.Ε.Η. σε ποινή κάθειρξης για αδικήματα όπως της υπεξαίρεσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της  απιστίας σε βάρος της Δ.Ε.Η. ή του Ελληνικού Δημοσίου επέρχεται ως συνέπεια η πλήρης και οριστική απώλεια του κύριου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με περαιτέρω συνέπειες την απώλεια του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη, σε παροχές υγείας καθώς και του δικαιώματος για εφ’ άπαξ βοήθημα.

    Σκοπός της   διάταξης αυτής είναι   η αποτροπή των εργαζομένων στη ΔΕΗ δημόσι από τη διάπραξη αδικημστων που στρέφονται σε βάρος της υπηρεσίας τους  ή του Δημοσίου, καθώς  σε κίνδυνο η περιουσία και η εν γένει εύρυθμη λειτουργία αυτών.

    Στην απόφαση τους οι δικαστές επισημαίνουν ότι  δεν δύναται, κατ’ αρχήν, η   ποινική καταδίκη εργαζόμενου της Δ.Ε.Η. να αποτελέσει πρόσφορο κριτήριο για τη στέρηση ή τον περιορισμό δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης, δυνάμενο να δικαιολογήσει τη διαφορετική μεταχείριση αυτού ως προς τη χορήγηση συνταξιοδοτικών παροχών.

    Και αυτό, γιατί  η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση «δεν τελεί σε άμεση συνάφεια με τη λειτουργία της ίδιας της ασφαλιστικής σχέσης, η οποία έχει ως αποστολή κατά το Σύνταγμα την προστασία του ασφαλισμένου από την επέλευση κινδύνων που αναιρούν την ικανότητά του να εργάζεται με τη χορήγηση παροχών αναλόγων προς τις καταβληθείσες εισφορές και το συνολικό χρόνο ασφάλισης με παράλληλη μέριμνα για την προστασία του ασφαλιστικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 22 παρ. 5 του Συντάγματος».

    Διαβάστε επίσης

    ΣτΕ: Συζητήθηκαν στην ολομέλεια οι προσφυγές για το πρόστιμο των 100 ευρώ

    Βασιλική Θάνου: Θα αποδειχθεί πως δεν είχα ανάμειξη σε όσα ακούγονται στο ηχητικό με τον Βγενόπουλο



    ΣΧΟΛΙΑ