• Κοινωνία

    Στα 228 τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα – 38 νέα με τα περισσότερα στην Αθήνα

    • NewsRoom


    Στα 228 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, ανέφερε το απόγευμα του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

    Ανακοινώθηκαν 38 νέα κρούσματα κορονοϊού σε μια μέρα, ενώ μέχρι στιγμής τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, τα περισσότερα νέα κρούσματα είναι στην Αθήνα, με τα «ορφανά» κρούσματα να είναι 22, ενώ τα 5 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

    Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα από πολίτες.

    Νοσηλεύονται 57 ασθενείς, ενώ πέντε είναι διασωληνωμένοι. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 8 εξιτήρια σε ασθενείς.

    Όσον αφορά στο προφίλ των νοσούντων, το 51% είναι πάνω από 65 ετών και τα περισσότερα είναι στην Αθήνα.

    Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς και πολίτες με ήπια συμπτώματα, ενώ θα υποστηριχθεί ηλεκτρονική συνταγογράφηση για χρόνια ασθενής με πνευμονία. Ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό είναι επιβεβλημένες για αυτούς τους ασθενείς.

    Την ίδια στιγμή, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει να λειτουργούν με κατά το δυνατόν λιγότερο συνωστισμό, μιας και η αποφυγή συνωστισμού είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο κ. Τσιόδρας ώστε να μην παρατηρηθούν συνθήκες, όπως αυτές στα σούπερ μάρκετ καθώς ευνοούν την μετάδοση της ασθένειας.

    Αναφερόμενος στα παιδιά που έχουν βρεθεί θετικά στον ιό, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι πρόκειται για ήπιες περιπτώσεις, με ελαφρά συμπτωματολογία και τα περισσότερα εξ αυτών είναι σπίτι τους.

    «Μη μας ανησυχούν τα παιδιά» επισήμανε ο ίδιος.

    Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε ειδικότερα στους καπνιστές, επισημαίνοντας ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να προσβληθούν από τον κορονοϊό σε σχέση με τους μη καπνίζοντες.

    Κλειστά εμπορικά κέντρα, μαγαζιά εστίασης και μουσεία

    Όπως ανακοινώθηκε χθες ισχύουν τα περαιτέρω μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση: κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away, βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής.

    Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

    3 νεκροί

    Μετά τον 66χρονο από την Αμαλιάδα που κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, την Πέμπτη, ακόμα ένας ασθενής έχασε τη μάχη αφού βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

    Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 90 ετών, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον ιό την Τετάρτη 11 Μαρτίου και εισήχθη με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

    Σημειώνεται ότι στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται ακόμα δύο συγγενείς του 90χρονου, επίσης φορείς του κορονοϊού.

    Ο τρίτος νεκρός είναι ένας 67χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου και από τότε νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην ειδική μονάδα απομόνωσης.

    Ο 67χρονος πριν λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού.



    ΣΧΟΛΙΑ