• Κοινωνία

    Σεισμός Ελασσόνας: Έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν σε Μεσoχώρι και Μαγούλα – Ζημιές σε δεκάδες σπίτια

    • NewsRoom

    Ζημιές σε σπίτι στο χωριό Δαμάσι που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή της Θεσσαλίας, (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ)


    Έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε την περιοχή της Ελασσόνας.

    Η μετασεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή παραμένει έντονη, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί οκτώ μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, μεταξύ των οποίων και ένας στα 5 Ρίχτερ, 20 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, καθώς και μια δόνηση εντάσεως 4,9 Ρίχτερ στα 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας και με εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων.

    Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας έκλεισαν όλα τα σχολεία στην περιοχή, ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

    Ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες

    Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.

    Από τον ισχυρό σεισμό έχει υποστεί ζημιές ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας, ενώ ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές καταγράφονται στην είσοδο της εκκλησίας καθώς έχει πέσει τμήμα της πρόσοψης του ναού.

    Η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τέλος, με απόφαση του Δημάρχου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

    Ζημιές σε σχολείο στο χωριό Δαμάσι που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή της Θεσσαλίας, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021. Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, λίγο μετά το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε στις 12:16, είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας και εστιακό βάθος 7,8 χλμ. Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα νέος σεισμός, 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο 7 χλμ ΔΝΔ της Ελασσόνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

    Στις άμεσες ενέργειες για τον σεισμό στην Ελασσόνα αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, με παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής.

    «Παρακολουθούμε τα γεγονότα, με την πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση που έγινε στην περιοχή της Λάρισας και των Φαρσάλων. Ήδη, με εντολή του πρωθυπουργού μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ του κ. Φλώρου, στην περιοχή. Θα πάει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο κ. Λιβάνιος, ο κ. Καραγιάννης που είναι ΓΓ Υποδομών, η ΕΚΑΜ είναι ήδη εκεί», ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και προσέθεσε: «Θέλουμε όλοι να ελπίζουμε ότι, παρά τις ζημιές που θα υπάρχουν, δεν θα έχουμε θύματα. Θέλω να τονίσω ότι ήδη έχουμε δώσει εντολή, ώστε τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών, εξαιρετικοί δημόσιοι λειτουργοί, που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή όπου σημειώνονται φυσικές καταστροφές, τα κλιμάκια που είναι στην Καρδίτσα έχουν λάβει εντολή και μεταβαίνουν άμεσα στην περιοχή, τόσο στη Λάρισα όσο και στα Φάρσαλα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών που έχουν στα κτήρια».

     



    ΣΧΟΛΙΑ