• Κοινωνία

    Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αύξηση 52,5 ευρώ τον μήνα

    Βρούτσης

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Αύξηση κατά 52,5 ευρώ τον μήνα μεσοσταθμικά, ή περίπου 630 ευρώ ετησίως, στις επικουρικές τους συντάξεις θα λάβουν 465.112 συνταξιούχοι, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αποκαθηλώνουν το νόμο 4387/2016 και οδηγούν σε θεμελιακές αλλαγές. Ήδη, όπως είπε, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εργάζονται πυρετωδώς, «για να φέρουμε, όσον το δυνατόν συντομότερα, το νέο ασφαλιστικό, που θα το χτίσουμε πάνω στις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

    Το κόστος για την επιστροφή των «κομμένων» επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 292,87 εκατ. ευρώ. Οι αυξήσεις είναι της τάξης του 30%  και αφορούν τους συνταξιούχους, οι οποίοι υπέστησαν περικοπή με βάση το μαθηματικό τύπο του νόμου Κατρούγκαλου, που προέβλεπε ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.

    «Οι αυξήσεις θα δοθούν την ημέρα που θα φέρουμε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νόμο και θα ψηφιστεί, ενώ θα αποδοθούν και οι αναδρομικές υποχρεώσεις της Πολιτείας προς τους συνταξιούχους» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι, από τις 4 Οκτωβρίου 2019, που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ, οι οφειλόμενες υποχρεώσεις του κράτους θα καταβληθούν στο ακέραιο μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

     Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τόσο τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων με το Ν. 4387/16, όσο και τις περικοπές που εφαρμόστηκαν το 2016 για το άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, λόγω του ότι δεν υπήρχε αναλογιστική μελέτη που να αποδεικνύει την βιωσιμότητα του επικουρικού ταμείου μετά τις παρεμβάσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη δώσει εντολή για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, η οποία θα καταγράψει την πραγματική εικόνα βιωσιμότητας του Ενιαίου επικουρικού ταμείου. Η πραγματοποίηση της αναλογιστικής μελέτης θεωρείται αναγκαία και ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις.

     Υπενθυμίζεται ότι το ΕΤΕΑΕΠ το 2016 εμφάνισε έλλειμμα ύψους 646 εκατ. ευρώ, το οποίο τελικά μειώθηκε στα 101 εκατ. ευρώ, λόγω εκποίησης περιουσίας ύψους 545 εκατ. ευρώ, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια που ισχύουν οι αντισυνταγματικές τελικά περικοπές παρουσιάζει πλεόνασμα 87 εκατ. ευρώ το 2017, 17 εκατ. ευρώ το 2018 και 109 εκατ. ευρώ για το 2019. Η περιουσία του ταμείου ανέρχεται σε 2,572 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 23% σε σχέση με το 2015.

    Η χρήση των αποθεματικών αναμένεται να εξετασθεί ως λύση, κάτι που προβλέπεται από τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος κατήργησε τη διάταξη σχετικά με τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» και δίνει την δυνατότητα χρήσης των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ