• Κοινωνία

    Συναγερμός για τον κορονοϊό στην Ελλάδα: Ένας Κινέζος στα ύποπτα κρούσματα – Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

    • NewsRoom


    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον μόνιμα και η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του κορονοϊού, καθώς η ραγδαία εξάπλωσή του δεν επιτρέπει εφησυχασμό

    Πολλές είναι οι ασκήσεις ετοιμότητας που γίνονται στα νοσοκομεία αναφοράς, προκειμένου το ελληνικό σύστημα υγείας να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πιθανή εμφάνιση κρούσματος. Μία τέτοια περίπτωση, άλλωστε, έγινε γνωστή χθες, καθώς ένας 33χρονος Κινέζος εισήχθη στο νοσοκομείο Αττικόν, παρουσιάζοντας συμπτώματα που ομοιάζουν με αυτά του νέου κορονοϊού. Ο 33χρονος έχει τεθεί σε καραντίνα, ενώ υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για κρούσμα κορονοϊού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, συνολικά, σε διάστημα τριών εβδομάδων, έχουν καταγραφεί μόνο στην Ελλάδα περισσότερα από 100 ύποπτα κρούσματα. Το ιατρικό προσωπικό που έχει αναλάβει την φροντίδα του Κινέζου ασθενή αναμένει σήμερα τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ. Όλοι ελπίζουν το αποτέλεσμα να βγει αρνητικό, όπως και στις άλλες περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί έως τώρα. Διαφορετικά, στο ενδεχόμενο οι εξετάσεις να δείξουν ότι ο 33χρονος είναι θετικός στον κορονοϊό, θα κάνουμε πλέον επίσημα λόγο για το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα λοίμωξης από κορονοϊό.

    Η περίπτωση του Κινέζου ασθενή

    Υπενθυμίζεται ότι ο 33χρονος Κινέζος ταξίδεψε στην Ελλάδα από την Κίνα. Όταν εκδήλωσε συμπτώματα λοίμωξης, όπως πυρετό και βήχα, απευθύνθηκε αρχικά σε ιδιωτική κλινική, στα νότια προάστια της Αττικής. Το ιστορικό του ταξιδιού και τα συμπτώματα κινητοποίησαν τους γιατρούς που ενημέρωσαν τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το ΕΚΑΒ. Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το οποίο ασθενοφόρο με πλήρωμα με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό παραλαμβάνει τον ασθενή και τον διακομίζει στο νοσοκομείο αναφοράς, όπου επίσης έχει γίνει προετοιμασία και ειδική υποδοχή από τους εργαζόμενους που θα εξετάσουν τον ασθενή.

    Ο ασθενής αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο Αττικόν, καθώς στο άλλο νοσοκομείο αναφοράς, το «Σωτηρία» βρίσκονται ήδη δύο Έλληνες, οι οποίοι επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής από την Ουχάν, την επαρχία της Κίνας όπου εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το μικρόβιο του νέου κορονοϊού. Έκτοτε, έχουν τεθεί σε καραντίνα, έως ότου περάσουν οι 14 ημέρες που θεωρούνται απαραίτητες ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν, χωρίς να θεωρείται πιθανό να μεταδώσουν τον ιό.

    Το αποτέλεσμα της εξέτασης αναμένεται σήμερα. Αν είναι αρνητικό, το περιστατικό θα προστεθεί στη μακρά λίστα εκείνων που ελέγχθηκαν από τις υγειονομικές αρχές της χώρας ως ύποπτα. Αν είναι θετικό, θα συνεχιστεί ο συναγερμός, καθώς αφενός μεν ο 33χρονος θα τεθεί σε απομόνωση και θεραπευτική αγωγή, αφετέρου θα ελεγχθούν τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή. Το στοίχημα με κάθε εισαγόμενο κρούσμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης στο έδαφος της χώρας όπου αυτό βρίσκεται.

    Ανακαλύφθηκε τεστ που επιβεβαιώνει τον κορονοϊό σε χρόνο – εξπρές

    Παράλληλα με τις εξελίξεις αυτές, μία σημαντική, θετική είδηση, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της ιατρικής έρευνας έρχεται να προστεθεί στα «όπλα» του συστήματος υγείας, προκειμένου να εντοπίζει γρήγορα τα κρούσματα του κορονοϊού και να προχωρά στα απαραίτητα βήματα αντιμετώπισής του. Αναλυτικότερα, η γαλλο-βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novacyt ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα τεστ-εξπρές, που επιτρέπει την ανίχνευση του νέου κορονοϊού Covid-19 σε λιγότερες από δύο ώρες.

    Εάν επαληθευτεί η αποτελεσματικότητά του, τότε το τεστ θα αποτελεί μέχρι στιγμής το ταχύτερο διαγνωστικό μέσο, σε σύγκριση με όλα τα ανταγωνιστικά προϊόντα, που χρειάζονται από 6 ώρες έως μια μέρα.

    Οι μετοχές της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο σχεδόν 400%, καθώς η επέκταση του νέου κορονοϊού, πέρα από παγκόσμια απειλή σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν παύει να αποτελεί και επιχειρηματική ευκαιρία για τις εταιρείες που έχουν αποδυθεί σε κούρσα ταχύτητας για να αναπτύξουν τεστ διάγνωσης, αντιικά φάρμακα και εμβόλια.

    Το τεστ της Novacyt -που θα παράγεται στη Βρετανία- δεν έχει ακόμη πάρει έγκριση για κυκλοφορία, αλλά η εταιρεία ελπίζει να πάρει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Παράλληλα, έχει υποβάλει αντίστοιχο αίτημα επείγουσας έγκρισης και στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το νέο τεστ εστιάζει σε μια μικρότερη αλληλουχία DNA από τα άλλα τεστ, προκειμένου να εντοπίσει τη γενετική «υπογραφή» του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με τη Novacyt, που δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα επένδυσε στην ανάπτυξη του τεστ, αυτό είναι όχι μόνο ταχύτερο, αλλά και πιο φθηνό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες πλατφόρμες διαγνωστικού εξοπλισμού που κυκλοφορούν στην αγορά.

    Η Novacyt έχει κιόλας λάβει παραγγελίες για 33.000 τεστ και αιτήματα για άλλα 32.000 από τουλάχιστον 30 χώρες. Παράλληλα με τη Novacyt, και άλλες εταιρείες αναπτύσσουν ή έχουν αναπτύξει ήδη σχετικά τεστ και κάνουν αγώνα δρόμο για την έγκρισή τους.

    Βρετανοί ερευνητές ίσως βρήκαν εμβόλιο για τον φονικό ιό

    Εκτός από το τεστ εξπρές, που αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες που απαιτούνται σε έναν ασθενή που έχει νοσήσει, ακόμη ένα θετικό νέο προστίθεται, καθώς ομάδα Βρετανών επιστημόνων στο Imperial College του Λονδίνου ξεκίνησε δοκιμές εμβολίου σε ποντίκια για τον κορονοϊό.

    «Δοκιμάσαμε το εμβόλιο που δημιουργήσαμε σε ποντίκια», δήλωσε ο ερευνητής Πολ ΜακΚέι στο Λονδίνο, σε συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο AFP. «Ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να δούμε την ανταπόκριση που είχε στα ποντίκια, στο αίμα τους, την αντίδραση αντισωμάτων τους στον κορονοϊό», προσθέτει.

    Οι επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου ελπίζουν ότι η έρευνα σχετικά με τη νόσο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό. «Ελπίζουμε να είμαστε οι πρώτοι που θα πάρουν αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ανθρώπινες κλινικές μελέτες και αυτός είναι ο προσωπικός μας στόχος», εξηγεί ο ΜακΚέι.

    «Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, δηλαδή η δοκιμή – η οποία μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες – μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μια δοκιμή αποτελεσματικότητας στους ανθρώπους», πρόσθεσε ο ΜακΚέι.

    Ο νέος κορονοϊός απέκτησε επίσημη ονομασία

    Την ίδια ώρα, στην δημοσιότητα δόθηκε χθες η επίσημη ονομασία του νέου στελέχους του κορονοϊού, που ονομάζεται πλέον Covid-19. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κ. Τεντρός Αντχανόμ, το «co» αντανακλά το «corona» (κορώνα), το «vi» το «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια). Παράλληλα, ο Τεντρός επανέλαβε την σημασία του να ενταθούν οι προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

    Δραματική η αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων

    Υπενθυμίζεται ότι, έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 1.113, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 44.653, με βάση τα τελευταία στοιχεία.

    Οι περισσότεροι νέοι νεκροί εξακολουθούν να προέρχονται από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Δραματική είναι όμως και η κατάσταση που επικρατεί στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά της πόλης Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Το κρουαζιερόπλοιο μοιάζει πλέον με πλωτή φυλακή, καθώς χιλιάδες επιβάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον νέο κορονοϊό, σε ένα ιδιαίτερα περιορισμένο περιβάλλον, ερχόμενοι καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με τον ιό. Ήδη, τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στο πλοίο, έχουν ανέλθει στα 174, εκ των οποίων τα τέσσερα χαρακτηρίζονται σε «κρίσιμη κατάσταση», κάτι που σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πιθανή η ανακοίνωση του πρώτου νεκρού.

    Το άκρως ανησυχητικό στοιχείο είναι το ποσοστό που εμφανίζεται πλέον θετικό στους επιβάτες που υπόκεινται σε έλεγχο. Το τελευταίο 24ωρο εξετάστηκαν 53 άτομα, εκ των οποίων τα 39 αποδείχθηκαν θετικά στην παρουσία του ιού.

    Παράλληλα, ανακοινώθηκε η λίστα με την προέλευση των επιβατών στο πλοίο. Όπως έγινε γνωστό, οι τουρίστες που ταξιδεύουν με το Diamond Princess είναι 1455, ενώ υπάρχουν και 802 άτομα πλήρωμα. Οι επιβάτες είναι:

    -650 από τις ΗΠΑ
    -271 από τον Καναδά
    -127 από τη Βρετανία
    -91 από την Ολλανδία
    -79 από την Αυστραλία
    -57 από τη Γερμανία
    -30 από την Κίνα και το Χομγκ Κονγκ (οι οποίοι και μετέφεραν τον κορωνοϊό)
    -150 από άλλες χώρες

    Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο τέθηκε σε καραντίνα, όταν αποπλέοντας από το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ και καταφθάνοντας στη θάλασα της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι στο Χονγκ Κονγκ είχε κατέβει ένας επιβάτης που ήταν θετικός στον ιό. Όταν έγινε ο έλεγχος στα πρώτα 300 άτομα, εντοπίστηκαν κρούσματα, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον αριθμό των ελέγχων. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, δείχνει να έχει ανατραπεί προς το χειρότερο, ενώ η εντολή για απομόνωση των ασθενών στις καμπίνες τους και η χρήση χειρουργικών μασκών στους υπόλοιπους, εξακολουθεί να υφίσταται.

    Οι έλεγχοι πάντως στους επιβάτες συνεχίζονται, ενώ η καραντίνα που έχει επιβληθεί από τις ιαπωνικές αρχές στο πλοίο, εκπνέει στις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή 14 ημέρες μετά την εμφάνισή του στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θανάτων που έχουν καταγραφεί από τον νέο κορονοϊό έχει πλέον ξεπεράσει αυτών της προηγούμενης επιδημίας με τον ιό SARS. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η θνησιμότητα του νέου ιού είναι πολύ μικρότερη του SARS, ο οποίος είχε καταγράψει ποσοστό θνησιμότητας 10%.

    Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί έως σήμερα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με τα επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που κοινοποίησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος -Μελέτιος Δημόπουλος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω, προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής τρόπος μετάδοσης του ιού, ο χρόνος επώασης, αλλά και το εύρος και η βαρύτητα των συμπτωμάτων.

    Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, η περίοδος επώασης του ιού είναι 2 έως 14 ημέρες. Κάθε ασθενής μεταδίδει κατά μέσο όρο τον ιό σε 3 με 4 άτομα. Στο 82% των περιπτώσεων, η νόσος είχε ήπια συμπτώματα, ενώ στο 18% η κατάσταση των ασθενών ήταν σοβαρή ή κρίσιμη. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι το 15% με 20% των ασθενών που ανέπτυξαν πνευμονία λόγω του νέου κορονοϊού θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα συμπτώματα σε άτομα χωρίς επιπλοκές διαρκούν περίπου μία εβδομάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ