• Κοινωνία

    Συγκίνηση στο ύστατο χαίρε στον αθάνατο Μίκη Θεοδωράκη – Σε λαϊκό προσκήνυμα η σορός του στα Χανιά (live)

    • NewsRoom

    Κόσμος αποτίει φόρο τιμής αφήνοντας λουλούδια στο φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά , όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα , Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ


    Στιγμές συγκίνησης ζουν σήμερα στα Χανιά, καθώς ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στην πατρίδα του, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ο κόσμος αποχαιρετά τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα, με τη σορό του να έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων.

    Αυτή την ώρα, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έχει φτάσει στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα έως τις 12 το μεσημέρι.

    Η σορός του Μίκη Θεοδοωράκη μεταφέρθηκε με το πλοίο της γραμμής που έφθασε στη Σούδα στις 6 το πρωί, ενώ στις 7:30 ξεκίνησε η τελετή αποχαιρετισμού και η πομπή με προορισμό τη Δημοτική Αγορά Χανίων και εν συνεχεία τη Μητρόπολη της πόλης. Κόσμος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στο λιμάνι της Σούδας ακολουθούσε την πομπή.

    Μέλη της οικογένειας του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών ακολούθησαν την πομπή, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, που όλο και πύκνωνε, καθώς προχωρούσαν.

    Της πομπής προπορεύτηκε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Χανίων που έπαιζε τις θρυλικές μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, ακολουθούσε το αυτοκίνητο με τη σορό, η οικογένεια και Κρητικοί που θέλησαν να πουν το τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο δημιουργό.

    Μεταξύ του κόσμου που συρρέει από το πρωί στον ναό, βρίσκονται και ξένοι τουρίστες, οι οποίοι καταγράφουν τις συγκινητικές στιγμές με το κινητό τους και ανεβάζουν φωτογραφίες, αλλά και βίντεο στα social media.

    «Περιμένω από νωρίς το πρωί για να αποχαιρετήσω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδαξε πολλά με τη στάση ζωής του και τη μουσική του που έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιώργος που κατάγεται, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης, από τον Γαλατά.

    «Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευσης, διδαχθήκαμε από αυτόν, τον Ουρανό-Μίκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος ιεράρχης μας Ειρηναίος Γαλανάκης», είπε ο κ. Χάρης.

    Παρακολουθήστε live

    Στις 13.00 η κηδεία του Θεοδωράκη

    Εκπληρώνοντας την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, η ταφή του θα γίνει δίπλα στον πατέρα και τον αδελφό του, στον Γαλατά Χανίων.

    Στις 13:00 θα μεταφερθεί στο χωριό του τον Γαλατά και στον ναό του Αγίου Νικολάου όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία.

    Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρεται στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

    Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε.

    Βρακοφόροι περιμένουν έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά για να υποδεχτούν τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα , Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ/ΜΠΕ ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

    Στον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

    Κόσμος περιμένει έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα, ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

    Φωτογραφία: cretapost.gr

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς θα έμοιαζε η ζωή μας εάν την βάζαμε δίπλα στου Μίκη;

    Η Κρήτη «αποχαιρετά» τον Μίκη Θεοδωράκη

    Ο Αλ Πατσίνο αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη: «Έδωσε πνοή στο Σέρπικο – Θα τον θυμόμαστε για πάντα»

    Θεοδωράκης: Αυτή είναι η συμβολαιογραφική πράξη με την τελευταία επιθυμία του – Είχε συντάξει ακόμα 4!



    ΣΧΟΛΙΑ