• Κοινωνία

    Σεούλ: 11 προειδοποιητικά τηλεφωνήματα είχε δεχθεί η αστυνομία πριν την τραγωδία – «Ο κόσμος πέφτει στους δρόμους»

    • NewsRoom


    Συνεχίζονται οι έρευνες στη Νότια Κορέα για τα αίτια της τραγωδίας στην Σεούλ, όπου πάνω από 150 άνθρωποι νεαρής ηλικίας ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Χάλογουίν.

    Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν έρθει 11 κλήσεις έκτακτης ανάγκης που έγιναν πριν από την τραγωδία, αποκαλύπτοντας την αυξημένη ανησυχία που επικρατούσε για τον συνωστισμό στην περιοχή της τραγωδίας.

    Οι απομαγνητοφώνηση των κλήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία έδειξαν ότι η πρώτη προειδοποίηση  έγινε στις 6:34 μ.μ. του Σαββάτου, περίπου τέσσερις ώρες πριν ο συνωστισμός στην περιοχή καταλήξει θανατηφόρος, αναφέρει το Reuters.

    Ο Γενικός Επίτροπος της Εθνικής Αστυνομίας Yoon Hee-keun αναγνώρισε την Τρίτη ότι ο έλεγχος του πλήθους στο σημείο ήταν «ανεπαρκής», σημειώνοντας ότι η αστυνομία είχε λάβει πολλαπλές αναφορές που προειδοποιούσαν για πιθανά ατυχήματα τη νύχτα της καταστροφής.

    Ο υπουργός Εσωτερικών και ο δήμαρχος της πόλης έσπευσαν επίσης να απολογηθούν,  καθώς όπως τόνισαν οι εμπειρογνώμονες ο σωστός έλεγχος του πλήθους και ο έλεγχος της κυκλοφορίας από τις αρχές θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει ή τουλάχιστον να μειώσουν την αύξηση των παρευρισκόμενων στον τόπο της τραγωδίας.

    Στην πρώτη κλήση, ένας πολίτης προειδοποιεί πως «φαίνεται ότι μπορείς να συνθλιβείς  μέχρι θανάτου με τους ανθρώπους να συνεχίζουν να έρχονται εδώ, ενώ δεν υπάρχει χώρος για τους ανθρώπους να κατέβουν». «Μόλις κατάφερα να φύγω, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, φαίνεται ότι πρέπει να έρθετε να ελέγξετε», προειδοποιούσε.

    Η αστυνομία έλαβε άλλες 10 παρόμοιες κλήσεις πριν γίνει γνωστό ότι το χάος που επικρατούσε είχε γίνει πλέον μοιραίο.

    «Ο κόσμος πέφτει στους δρόμους, φαίνεται ότι μπορεί να γίνει ατύχημα, φαίνεται πολύ επικίνδυνο», είπε ένας άλλος που τηλεφώνησε στις 20:33, σύμφωνα με την Αστυνομία.

    Η τελευταία κλήση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία ήρθε στις 22:11 μ.μ., λίγα λεπτά πριν οι άνθρωποι ξεκινήσει το ποδοπάτημα, λίγο πριν τις 22:30.

    «(Οι άνθρωποι) θα συνθλιβούν μέχρι θανάτου εδώ. Είναι χαοτικό», αναφέρει η απομαγνητοφώνηση αυτής της κλήσης, σημειώνοντας ότι ακούστηκαν κραυγές από το τηλέφωνο.

    Η αστυνομία πήγε στο σημείο για τέσσερις από τις 11 κλήσεις, ανέφερε αξιωματούχος της αστυνομίας στους δημοσιογράφους. Δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί δεν ανέπτυξαν αξιωματούχους στις άλλες κλήσεις ή ποια μέτρα ασφαλείας έλαβαν μετά την άφιξή τους.

    Συνολικά 156 άνθρωποι, πολλού από τους οποίους στην εφηβεία και σε ηλικίες λίγο πάνω από τα 20 έτη, έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι 157 τραυματίστηκαν καθώς τα στενά σοκάκια της δημοφιλής συνοικίας Itaewon γέμισαν ασφυκτικά για την πρώτη γιορτή του Χάλογουιν χωρίς περιορισμούς για την πανδημία, μετά από 3 χρόνια.

    Περίπου 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονταν στο Itaewon το Σάββατο, μια περιοχή γνωστή για τους λόφους και τα στενά σοκάκια της. Υπήρχαν 137 αστυνομικοί εκεί εκείνη τη στιγμή στην περιοχή, ανέφεραν οι Αρχές.

    Πηγή: Reuters



    ΣΧΟΛΙΑ