ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες στη Νότια Κορέα για τα αίτια της τραγωδίας στην Σεούλ, όπου πάνω από 150 άνθρωποι νεαρής ηλικίας ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Χάλογουίν.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν έρθει 11 κλήσεις έκτακτης ανάγκης που έγιναν πριν από την τραγωδία, αποκαλύπτοντας την αυξημένη ανησυχία που επικρατούσε για τον συνωστισμό στην περιοχή της τραγωδίας.
Οι απομαγνητοφώνηση των κλήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία έδειξαν ότι η πρώτη προειδοποίηση έγινε στις 6:34 μ.μ. του Σαββάτου, περίπου τέσσερις ώρες πριν ο συνωστισμός στην περιοχή καταλήξει θανατηφόρος, αναφέρει το Reuters.
Ο Γενικός Επίτροπος της Εθνικής Αστυνομίας Yoon Hee-keun αναγνώρισε την Τρίτη ότι ο έλεγχος του πλήθους στο σημείο ήταν «ανεπαρκής», σημειώνοντας ότι η αστυνομία είχε λάβει πολλαπλές αναφορές που προειδοποιούσαν για πιθανά ατυχήματα τη νύχτα της καταστροφής.
Ο υπουργός Εσωτερικών και ο δήμαρχος της πόλης έσπευσαν επίσης να απολογηθούν, καθώς όπως τόνισαν οι εμπειρογνώμονες ο σωστός έλεγχος του πλήθους και ο έλεγχος της κυκλοφορίας από τις αρχές θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει ή τουλάχιστον να μειώσουν την αύξηση των παρευρισκόμενων στον τόπο της τραγωδίας.
Στην πρώτη κλήση, ένας πολίτης προειδοποιεί πως «φαίνεται ότι μπορείς να συνθλιβείς μέχρι θανάτου με τους ανθρώπους να συνεχίζουν να έρχονται εδώ, ενώ δεν υπάρχει χώρος για τους ανθρώπους να κατέβουν». «Μόλις κατάφερα να φύγω, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, φαίνεται ότι πρέπει να έρθετε να ελέγξετε», προειδοποιούσε.
Η αστυνομία έλαβε άλλες 10 παρόμοιες κλήσεις πριν γίνει γνωστό ότι το χάος που επικρατούσε είχε γίνει πλέον μοιραίο.
https://www.youtube.com/watch?v=-Hz29TaPdBs
«Ο κόσμος πέφτει στους δρόμους, φαίνεται ότι μπορεί να γίνει ατύχημα, φαίνεται πολύ επικίνδυνο», είπε ένας άλλος που τηλεφώνησε στις 20:33, σύμφωνα με την Αστυνομία.
Η τελευταία κλήση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία ήρθε στις 22:11 μ.μ., λίγα λεπτά πριν οι άνθρωποι ξεκινήσει το ποδοπάτημα, λίγο πριν τις 22:30.
«(Οι άνθρωποι) θα συνθλιβούν μέχρι θανάτου εδώ. Είναι χαοτικό», αναφέρει η απομαγνητοφώνηση αυτής της κλήσης, σημειώνοντας ότι ακούστηκαν κραυγές από το τηλέφωνο.
Η αστυνομία πήγε στο σημείο για τέσσερις από τις 11 κλήσεις, ανέφερε αξιωματούχος της αστυνομίας στους δημοσιογράφους. Δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί δεν ανέπτυξαν αξιωματούχους στις άλλες κλήσεις ή ποια μέτρα ασφαλείας έλαβαν μετά την άφιξή τους.
Συνολικά 156 άνθρωποι, πολλού από τους οποίους στην εφηβεία και σε ηλικίες λίγο πάνω από τα 20 έτη, έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι 157 τραυματίστηκαν καθώς τα στενά σοκάκια της δημοφιλής συνοικίας Itaewon γέμισαν ασφυκτικά για την πρώτη γιορτή του Χάλογουιν χωρίς περιορισμούς για την πανδημία, μετά από 3 χρόνια.
Περίπου 100.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονταν στο Itaewon το Σάββατο, μια περιοχή γνωστή για τους λόφους και τα στενά σοκάκια της. Υπήρχαν 137 αστυνομικοί εκεί εκείνη τη στιγμή στην περιοχή, ανέφεραν οι Αρχές.
Πηγή: Reuters
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ά. Γεωργιάδης στο Mononews: Οι νοσηλευτές η πρώτη προτεραιότητα για το 2026, τι είπε για το clawback
- Η ώρα του ΚΜ για το Σύνταγμα, τι δείχνουν τα focus του Μαξίμου, το ευχαριστώ στον Παπασταύρου, το αντάμωμα των πρώην και τι άλλαξε στα τρένα
- Τι συμβαίνει με 3Ε και RealCons, το Βατερλό και τα χάπια του Βακάκη, το placement της ΕΥΔΑΠ και o άμπαλος Σαχίνης, το deal των ΕΑΣ, οι σίγουροι του ανασχηματισμού, η ξεκούραση του Παπασταύρου, το κάλεσμα του Τσουκαρίδη και το πάρτι του Τρύφωνος
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό μήνυμα για την Συνταγματική Αναθεώρηση
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.